Haberler

Bir bildiği mi var?

Tarih: 30 Kasım 2007 Kaynak: Vatan Yazan: Kerim Ülker
Sama Dubai, İETT arazisi ihalesini kazandıktan sonra projeyi internet sitesine koymuş, mahkeme süreci başlayınca çıkarmıştı.

CEO Faroudduni, “Sitemizde sadece başlamış projeler olacak. İstanbul’u bu yüzden siteden çıkardık” demişti. Sama Dubai şimdi de İstanbul projesine özel, ayrıntılı bir site yaptı.

İETT arazisi ihalesini kazanan ancak açılan davalar nedeniyle ihale bedeli olan KDV hariç 705 milyon doları yatırmayan Sama Dubai yaklaşık 3 ay önce tepki olarak sitesinden çıkardığı Dubai Towers-İstanbul projesine bu kez özel site yaptı. Tam da söz konusu arazi ile ilgili Mimarlar Odası’nın açmış olduğu davada şirket aleyhine durum yaratacak bilirkişi raporunun hazırlandığı döneme denk gelen bu çalışma “Acaba Şeyh’in bir bildiği mi var? Henüz hukuki sürecin ne yönde sonuçlanacağı bilinmezken, üstelik ilk raundu kaybetmişlerken, İstanbul projesine özel site hazırlanması ilginç” yorumlarına neden oldu.

‘Projeden ümidi kesti” denmişti
El Maktum’un şirketi Sama Dubai, İETT arazisi ile ilgili ihale bedelini yatırmazken, ihaleyi kazandıktan sonra resmi sitesine koyduğu İstanbul projesini de aldığı bir kararla çıkartmıştı. Hatta o dönemde bu girişim “El Maktum İstanbul projesinden ümidini kesti” şeklinde yorumlara neden olmuştu. Sama Dubai’nin CEO’su Faroudduni, 21 Haziran 2007’de Çırağan Otel’de yaptığı basın toplantısında bu konuyla ilgili olarak gelen sorulara “Başlamadığımız, tartışmalı projelere artık web sayfamızda yer vermiyoruz. Yönetim kurulumuz bir karar aldı ve bundan sonra sadece başlamış, bitmiş ve yapım aşamasında olan projelere yer vereceğiz. İstanbul projesi bu karar kapsamında sitemizden çıkan ilk ve tek projedir” şeklinde cevap vermişti.

Sama Dubai bu kez Burgu Kuleler olarak bilinen Dubai Towers-İstanbul’a özel yaptığı sitede projenin detaylarına yer verdi. Yaklaşık 500 milyon dolara yapılacak kulelerin kullanım şekli www.dubaitowers-istanbul.com sitesinde anlatıldı. Projenin detaylarına göre ikiz kulelerin en üst katlarında penthause daireler yer alacak. Giriş katında mağazalar, restoran ve eğlence merkezleri bulunacak. Üst katlarda 200 odalı 5 yıldızlı otel olcak. Projenin otel kısmında ise yüzme havuzları, spor merkezleri, konferans ve toplantı salonları, sanat galerisi, jimnastik salonu, SPA ve güzellik merkezi bulunuyor. Projenin orta bölümünde ise 5 yıldızlı otel konforunda lüks daireler yar alıyor.

Şu ana kadar sadece 34.5 milyon YTL yatırıldı
Levent’tekİ İETT’ye ait arazi için ihale 21 Mart 2007’de yapıldı. Sama Dubai, 1 milyar 156 milyon YTL’lik teklifi ile kazandı. Satış, Topbaş tarafından 10 Nisan’da onaylandı. İhale prosedürü gereği arsanın bedelinin 28 Mayıs’ta belediyenin kasasına peşin girmesi gerekiyordu. Ancak şirket arazi için sadece 34.5 milyon YTL’lik teminat yatırdı. İhalenin iptal edilmesi halinde bu para belediyeye irad yani gelir olarak kaydedilecek. İhalenin iptal edilmeyeceğini her fırsatta öyleyen Topbaş, “Rakam küçük bir rakam değil. Önümüze gelmiş, biz de bu satışı ulaşımda harcayacağız. Bu kaynağa ihtiyacımız var. Bunu iptal edip, tekrar ihaleye çıksak zaman uzar. Biz bunun güvencesini veriyoruz” dedi.

Başkan Topbaş kendinden emin
İETT arazisi ile ilgili bilirkişi raporunun olumsuz çıktığını, bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mahkemeye başvurarak bilirkişi heyetine itiraz ettiği ayrıntısı, 2 gün önce VATAN Ekonomi’de yer almıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a bu gelişme sorulduğunda Başkan Topbaş İETT arazisini satın alan Sama Dubai’nin hiç çekinmeden rahatlıkla bedelini ödemesi gerektiğini belirterek, “Biz kararımızın arkasında duruyoruz” demişti. Topbaş, arazinin daha önceden imarlı olduğunu ve 3 emsal verildiğini hatırlatarak, şöyle konuşmuştu:

“Buranın satışıyla ilgili meclisimiz, başkanlığa yetki verdi. Daha sonra, satıştan iyi bir değer elde etmek adına imar üzerinde bir değişiklik talebimiz oldu. Yine 3 emsal, ama zemin altının emsal dışı tutulması talep edildi. Meclis bunu kabul etti. Bu doğrultuda satışı yapıldı. Belediye Başkanı olarak ben ve meclisimiz bu kararın arkasında duracaktır. Yargı sürecinde emsallerle ilgili davalar da olsa, plan yapma yetkisi sonuçta yine belediyededir. Belediye yaptığı bu planın arkasında duracaktır. Satın alan firma bedelini yatırsın, işlemine devam etsin. Zorlu Grubu aynı koşullarda olmasına rağmen bedelini yatırdı. Şu anda proje çalışmasını sürdürüyor. Başka niyet aramak doğru değil. Bunun kararı açık ve şeffaf olarak Büyükşehir Belediye Meclisinde alındı.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.