Haberler

Küresel Isınmadan İnsanlar Sorumlu

Tarih: 30 Kasım 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Dünya iklim konseyi insanların sorumlu olduğu küresel ısınmayı engelleyecek öneriler sundu. Valencia'da açıklanan dördüncü rapor, küresel ısınmadan kesinlikle insanların sorumlu olduğunu ortaya koydu.

Dünya iklim konseyinin raporunu açıklayan BM genel sekreteri Ban Ki Moon'a göre küresel iklim değişimini önleyecek önlemler söz konusu. Küresel ısınmadan insanın sorumlu olduğu, hava ve deniz sıcaklıklarının ölçümü ve deniz seviyesindeki yükselmeyle kanıtlandı.

Küresel ısınma her şeyden önce yoksul ve yaşlı insanlara zarar verecek. Açlık ve hastalıklar daha çabuk yayılacak, kuraklık, sel ve sıcaklık dalgaları özellikle de dünyanın en yoksul bölgelerinde hissedilecek deniliyor raporda. Ban Ki Moon ise iklim değişimi "gezegenimizin en büyük hazinelerini" tehdit ediyor diye konuştu. Raporda ele alınan sonuçların Kyoto protokolünde yer almasını sağlayacak çalışmalar 3 Aralıkta Dünya İklim Konferansı ile başlayacak. Greenpeace kurumundan Stephanie Tunmore'e göre rapor, halihazırda gerekli olan politik tutarlılıklar için bilimsel bir temel oluşturmakta.

Yetmiş sayfalık iklim raporu 140 ülkenin uzmanı tarafından hazırlandı. Raporun sonuç bölümünde, insanların sorumlu olduğu küresel ısınmanın, hayvan ve bitki türlerinin tükenmesi ve deniz seviyesinin yükselişi gibi geriye dönüşü olmayan sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılmakta. Küresel iklim değişiminin en büyük sorumlusu olan ABD'de kişi başına salınan karbondioksit miktarı 20 ton ve bu oranın %15,7 artması bekleniyor. ABD buna rağmen 2020 yılına dek CO2 emisyonunu düşürecek önlemler almıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.