Haberler

İyi satışlar Aydın bey

Tarih: 11 Aralık 2007 Kaynak: Akşam
Aydın Doğan, Hürriyet üzerinden manipülasyon yapmaya devam ediyor. Hilton arazisinde milyarlık haksız kazancın peşinden koşan Aydın Doğan, dünkü Hürriyet’te yayınlanan Mecidiyeköy haberiyle, kendini gizleyerek, ekstra kazanç hesapları yapıyor.

Aydın Doğan sahibi olduğu Hürriyet Gazetesi’ni bir kez daha kendi çıkarları için kullanmaktan geri kalmadı. İstanbul Hilton Oteli arazisinde milyar dolarlık haksız kazanç peşinde koşan Aydın Doğan’a bağlı olan Hürriyet Gazetesi’nin dünkü sayısında yayınlanan haberde, imar izninde sorunlar yaşadığı Mecidiyeköy’deki arsası için satış çığırtkanlığı yapıldı. Projenin yapılacağı arsanın gerçek sahibi olan Aydın Doğan, sahibi olduğu gazetede Mecidiyeköy Projesi’nin sadece Taşyapı’ya ait olduğunu belirtip, ortaklığını gizleyerek, Mecidiyeköy reklamına soyundu. 2008’in ilk aylarında satışa çıkacağı belirtilen projede imar sorunları da var.

Gizli Reklama Başlandı
Buna rağmen satışa çıkarılacak projenin daha yüksek fiyatla satılabilmesi için şimdiden gizli reklama başlandı. Hürriyet Gazetesi dünkü sayfalarında Mecidiyeköy bölgesine yapılacak altyapı çalışmalarına da gönderme yaparak, bölgenin tamamen değişeceğini yazıyor. Projenin imar iznine imza atanlardan biri olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile de görüşen gazete, Sarıgüle dayanarak, bölgenin değer kazanacağının reklamına şimdiden başladı. Hürriyet, Aydın Doğan’ın ortağı olduğu projenin gerçekleşmesiyle, Mecidiyeköy’deki gayrimenkul fiyatlarının metrekaresinin 10 bin eurolara çıkacağı spekülasyonu yapmaktan çekinmiyor.

375 Milyon $ Kazanç
Hürriyet, projenin 400 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu yazıyor. 35 kat olarak bölgenin üç misli imar izni alınan projede 2ayrı kulede, 398 lüks dairesi bulunacak. Ayrıca bir alışveriş merkezi, metro bağlantısı gibi detaylar da bulunuyor. Gazete, projeden elde edilecek gelirin 650 milyon dolar tahmin edildiğini yazıyor. Buna göre ortaklığa sadece arsayla katılan Aydın Doğan, kazancın yüzde 50’sini alacak. Taşyapı, Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Simge Yayıncılık ile Hürriyet Matbaacılık adına kayıtlı Mecidiyeköy’deki 23.370 metrekarelik araziye 35’er katlı ikiz kule inşaatı yapmak için 24 Ekim 2005 tarihinde sözleşme imzaladı. Proje için sivil toplum kuruluşlarının iptal davası bulunuyor. 

İmar Yok Kazık Var
Mecidiyeköy projesinde imar izni olmadan zemini iyileştiren Turanlı, düzenlediği bir basın toplantısında gazetecilerin inşaat izni olmadan niçin inşaat yapıyorsunuz? sorusuna burada henüz inşaat yapmadıklarını ve zemin iyileştirme çalışmaları yaptıklarını belirterek, “Biz şu anda inşaat yapmıyoruz. Tabiri caizse zemine kazık çaktık. Bunun için de 12 milyon dolar harcadık” demişti.

İptal Davası Açıldı
Proje, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçtikten sonra İstanbul Şehir Plancıları Odası harekete geçti. Oda, plana itiraz ederek idare mahkemesine 1/5 binlik planın iptali için dava açtı. Oda’nın itirazında şunlar var: “Plan tadilatının getirdiği notlar incelendiğinde, transfer merkezi lejandında, toplu taşıma peron yerleri ve taksi durakları dışında, transfer merkeziyle ilişkisi olmayan ‘Alışveriş merkezi ve rezidans yapılabilir’ kararı getirilmiştir.”

Otobüs durağı olacaktı
Toplamı 23.396 m2 olan parsellere, plan notu olan emsal 3 üzerinden hesap yapıldığında, zemin altı hariç 70.188 m2, zemin altı dahil187 bin m2 inşaat yapılabilecek. Oysa, söz konusu parsellerin, 29 Aralık 2003 tasdik tarihli Şişli Merkez ve Çevresi Revizyon Nazım İmar Planı’na göre yapılanma hakkı bulunmuyor.

Belediye Meclisi imarı emsal verdi
Mecidiyeköy projesi, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 16 Nisan 2005 tarihinde yapılan oturumunda “çok özel” kişilere uygulanan, parsel bazında münferit plan tadilatıyla onaylanmıştı. Arazinin yapılaşma izni 0.50’den 3 emsale çıkarılırken, inşaat yüksekliği serbest bırakıldı. Başkan Topbaş ve Meclis Birinci Başkan Vekili İdris Güllüce’nin imzaladığı kararda şunlar yazıldı: “Ulaşım Daire Başkanlığı ve Planlama Müdürlüğü’nün 13 Nisan 2005 günlü talebi yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu artırıcı, spor alanı ve ortaöğretim tesis alanı donatısını azaltıcı, plan bütünlüğünü bozucu, emsal teşkil edici nitelikte olup, ayrıca talep hakkında Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, İSKİ’nin görüşü bulunmamaktadır.”

AKP döneminde Taşyapı uçuşa geçti
Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı İnşaat, büyüme sürecine esas olarak AKP’nin iktidar olduğu 2003 yılından sonra başladı. Özellikle TOKİ projelerine teklif veren şirket, Etiler ile Ataköy bölgelerindeki TOKİ projelerini en yüksek fiyatı vererek kazandı. Bu arada İstanbul Maslak’ta 33 gökdelenlik Mashattan projesi için bölge kooperatifiyle anlaşma imzaladı. 2005 yılında İshakol Boyalarının da sahibi olan İshakol ailesine ait arazi üzerine Almond Hill lüks konutlarının inşaatına başladı. Bu arada Selçuk Ecza Deposu ile birlikte STFA’nın Koşuyolu arazisini satın aldı. arazi halen proje geliştirilmek ve imar izni almak için boş duruyor.

İşlerinin iyi gittiği bu dönemde memleketi olan Rize İkizdere’de iki ilkokul inşa ettirdi. İkisinin açılışın da Başbakan Erdoğan yaptı. İstanbul Moda’da ve Haydarpaşa’da iki büyük otel projesi geliştirdi. Moda’da yıllardır sorunlu olan Sapmazlar’ın arazisine el attı. Sorunlarını giderip, otel izni istedi. Genellikle sorunlu araziler için anlaşıp, sorunlarını giderdikten sonra, satmayı seviyor. Taşyapı İnşaat, 2003 AKP iktidarından sonra uçuşa geçti. Bu büyük atağın arkasının geleceği de söyleniyor. Elinde proje geliştirmek için çok sayıda arazi bulunuyor. Şu anda arsası Doğan Grubu’na ait Mecidiyeköy Projesi ile Sahrayı Cedit’teki Meteoroloji projeleri masasının üzerinde duruyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.