Haberler

Suna Kıraç Kültür Merkezi Frank Gehry imzasını taşıyacak

Tarih: 14 Ocak 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Güngör Uras
"Ömrümden Uzun İdeallerim Var" diyen Suna Kıraç'ın ideallerinin en büyüğü bu yıl gerçekleşecek. Doğan Hızlan, Hürriyet'teki köşesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İnan Kıraç ile yaptığı konuşmaları nakletti. Ve de müjdeyi verdi. İstanbul'da Tepebaşı semtinde, Belediye'ye ait eski Komedi ve Dram Tiyatroları binalarının yerine yapılan çirkin otopark ve TRT binası yıkılıyor. Onların yerine dünyanın en ünlü mimarlarından Frank Gehry'nin tasarladığı "Suna Kıraç Kültür Merkezi"nin yapımına bu yıl başlanıyor.

2010 yılını "Kültür Başkenti" olarak kutlayacak İstanbul için önem taşıyan bu tesisin içinde (yanan) eski Belediye Dram Tiyatrosu'nun benzeri bir tiyatro salonu ile konser ve konferans salonları bulunacak.

Bina tamamlandığında Suna ve İnan Kıraç Vakfı'na ait Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü binalarına yeraltından bağlanacak.

1929 yılında Toronto'da doğan Frank Gehry'nin (asıl adı: Ephrahim Goldber'dir) tasarladığı her bina, inşa edildiği kenti ünlendirdi.

Önemli bir mimar
Örneğin Bilbao şehrinin adını dünya Frank Gehry'nin tasarımıyla yapılan Guggenhaim Müzesi sayesinde belledi. Prag'daki Dancing House, Kobe'deki Fish Dance binaları turistik ilgi noktaları oldu.

Bu yaşlı mimarın İstanbul için hazırladığı proje de çok görkemli. İstanbul'a ilgiyi artıracak bir tasarım. Suna ve İnan Kıraç Vakfı bu yılbaşı "Suna Kıraç'ın yaşam öyküsünü anlatan, "Ömrümden Uzun İdeallerim Var" isimli kitabın genişletilmiş baskısını yaptırdı. Kalın kapaklı kitapla birlikte bir de DVD veriliyor. Geliri TEGEV'e bırakılan kitap 75 YTL'ye satılıyor.

Suna Kıraç'ın hayat öyküsü ve hastalıkla mücadelesi ve de ona her konuda destek olan İnan Kıraç ile birlikte gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmek istedikleri bu kitapta akıcı bir dille anlatılıyor.

Eğitim kurumlarına yaptıkları ortak katkılar yanında, kültür ve sanat konusundaki yoğun çabalarından sonra İnan Kıraç'ın gerçekleştireceği "Suna Kıraç Kültür Merkezi", hem Suna Kıraç'ın adını yaşatacak hem de İstanbul'u taçlandıracak bir eser olacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.