Haberler

Riva Projesi ile İlgili Beklenen Açıklama Geldi

Tarih: 23 Ocak 2008 Yazan: Gül Keskin


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, 22 Ocak 2008 tarihinde İstanbul Metropolitan Planlama (İMP) binasında yaptığı basın açıklaması ile, Koray İnşaat, Galatasaray gibi önemli yatırımcıların arazilerinin yer aldığı Riva bölgesi için geliştirilen “Riva Yerleşimi Kültür – Turizm – Sağlık ve Spor Köyü” projesini tanıttı.

Sözlerine “Planlı yerleşimler oluşturmak kent yöneticilerinin görevidir” diyerek başlayan Topbaş, 1979 hektarlık, Riva alt bölgesi olarak tanımlanan, kuzeyinde Karadeniz sahil şeridi, güneyinde ve batısında Riva deresi, güneyinde ve doğusunda tarım toprakları ve orman alanları bulunan bölgede gerçekleştirilecek Riva Projesi’nin 1/25.000 ölçekli “İstanbul Nazım İmar Planı” kararlarına uygun bir şekilde kurgulandığını belirtti.

Temelde aktörleri bir araya getirme prensibiyle hareket edilen projede, Riva Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Beykoz Belediyesi ve arazi sahipleri ile işbirliği içerisinde çalışıldığını söyleyen Topbaş; Riva Köyü ve Beylik Mandıra alt bölgesinde, doğa ile uyumlu, kentlilerin kültür, turizm, sağlık ve spor etkinliklerinden yararlanmasını sağlayacak bir proje kurgulandığını açıkladı.

Topbaş, 1998 yılında onaylanan, Koruma Amaçlı İmar Planı’nda, bu alanın 40.000 nüfuslu bir yerleşim olarak planlandığını ancak bu planın hem turizme yönelik, hem de sosyo-kültürel donatılar konusunda eksiklikleri olduğunu, bu nedenle de bu alanın yeniden ele alındığını belirtti.


Riva Projesi'nin Sınırları

Riva Projesi kapsamında ele alınan bölgenin, 472 hektarını tarım ve orman alanı oluşturuyor; 147 hektarı ise dere ve dere koruma kuşağı içerisinde yer alıyor. Toplam alanın yaklaşık %31’ine denk gelen bu alanlar projede “mutlak koruma alanları” olarak belirlendi.

Bu ölçekte bir projenin İstanbul için bir ilk olduğunu da ifade eden Topbaş, bölgeye yönelik proje üretimi konusunda çağrılı yarışma yöntemini izlediklerini ve 7 gruba çağrıda bulunulduğunu söyledi. Uluslararası ve ulusal uzmanlardan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek projeler 1 Mart 2008 tarihinde teslim edilecek. Arkitera Mimarlık Merkezi’ne ulaşan bir duyuma göre çağrılan bu yedi grup içerisinde; ABD'li mimar Michael Sorkin ile Baran İdil, Ersen Gürsel, Hakan Kıran ve Emre Arolat’ın isimleri geçiyor.

Bu alanın İstanbul’un yoğunluğunu azaltacak bir bölge merkez olarak değil, “daha düşük yoğunluklu” doğa ile uyumlu, kültür, turizm, sağlık ve spor işlevleri ile kente hizmet edecek bir merkez olmasını öngördüklerini söyleyen Topbaş, İstanbul Ulaşım Master Planı kapsamında da buraya yönelik bir metro hattı önerildiğini açıkladı.

Yatırımcıların bölgeye şimdiden yatırım yapmak istediklerini de sözlerine ekleyen Topbaş, Riva Yerleşimi Kültür – Turizm – Sağlık ve Spor Köyü Projesi ile:
- İkinci konut gelişiminin ve konut alanlarının doğal çevreye baskısının en aza indirilmesi,
- Riva’da yer alacak konaklamalı turizm tesis alanlarının çeşitlendirilmesi ve kalitesinin yükseltilmesi,
- Bölgedeki günübirlik turizm tesislerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, spor kampları ve yaz okulları açılması,
- Ekolojik tarım ve ekolojik turizmin teşvik edilmesi,
- Doğal ve kültürel değerlerin korunması,
- Riva deresinde marina kurulması, bölgede bir üniversite açılmasının teşvik edilmesi,
- Yerel ekonominin güçlendirilmesinin amaçlandığını vurguladı.

Topbaş basın açıklamasını, yeni hedeflerin Cendere Vadisi, Küçükçekmece İç ve Dış Kumsal, İkitelli Kent Merkezi ile ilgili projeler olduğunu açıklayarak bitirdi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.