Haberler

Bu da Hakan Kıran'ın Salı Pazarı

Tarih: 4 Şubat 2008 Kaynak: Gülizar Baki, Zaman

İstanbul'un efsanevi Salı Pazarı, önümüzdeki yıllarda İstanbulluların karşısına yeni bir yüzle çıkacak. Çelik ve camdan yapılan çadırları, yeşil alanları ve alışveriş alışkanlıklarını değiştirecek konseptiyle burası sadece İstanbulluların değil İstanbul'u ziyarete gelen turistlerin de uğrak mekânı olacak. Projenin mimarı Hakan Kıran, “Kapalıçarşı nasıl tarihî İstanbul'u yansıtıyorsa, bu çarşı da modern İstanbul'u temsil edecek.” diyor.

Kapalıçarşı’nın yeni rakibi Salı Pazarı olacak
İstanbul’un en eski pazarı Kadıköy Salı Pazarı, yaklaşık 20 ay sonra müdavimlerinin karşısına modern bir konseptle çıkacak. Mimar Hakan Kıran’ın projesini hazırladığı yeni çarşı, sadece Kadıköy’ün değil İstanbul’un simgelerinden biri olacak. Geleneksel mimariden izler taşıyan yapı, bir pazardan çok uzay üssünü andırıyor. Henüz ismi konmayan çarşının konsepti alışveriş merkezinden çok bedesten ve arastalara benzeyecek. Ortasında dev bir cam kule bulunan 15 bin metrekarelik çarşı; çelik, cam ve çadırla kaplanacak. 46 bin mekrekarelik Kuş Dili Çayırı’na yapılacak çarşının 30 bin metrekaresi yeşil alan olarak tasarlanmış. 16 bin 100 adet bitki ve ağaç dikilecek olan bu alan adeta botanik parkını andıracak. Mimar Hakan Kıran, Salı Pazarı’nın modern bir alışveriş merkeziyle birlikte bir yaşam alanına dönüşeceğini söylüyor. Burada insanlar sadece alışveriş yapmayacak, çocuklarıyla gezip dinlenebilecekler, spor yapabilecek ve çeşitli kültürel aktivitelere katılabilecekler. Çadırın ortasında bulunan cam kule ise Kadıköy’ün yeni simgesi olacak. Terası ve yaklaşık 200 metrekarelik kafesinin de olacağı kuleye insanlar çıkıp İstanbul’u seyredebilecek.

Klasik bir semt pazarının uzay araçlarını andıran cam ve çelik bir yapıya dönüşmesinin maliyeti, yaklaşık 90 milyon dolar. Üç katlı yapının, birinci katında pazarlara ve geleneksel çarşılara has sokaklar ve meydanlar oluşturulacak. Her sokakta ayrı bir ürün grubu satılacak. Baharatçılar sokağı, peynirciler sokağı, kumaşçılar sokağı gibi. Bir üst katta ise kafeler, okuma salonu, sergi salonları, sahaflar çarşısı, konser ve sinema salonları bulunacak. Pazarın zemin katında ise yiyecek-içecek bölümleri olacak. Bu modern pazar, geniş yeşil alanı ve konseptiyle İstanbulluların pazardan alışveriş yapma alışkanlıklarını değiştirecek.

Hakan Kıran, projeyi hazırlarken Salı Pazarı konseptini nasıl modernize edebileceği üzerine düşünmüş ve ortaya ortasında kule bulunan yarı transparan çelik çadır sistemi çıkmış. Çarşıda 2 bin 350 araçlık bir otopark, yükleme alanları, esnafın eğitim göreceği seminer odası, sergi salonları ve kültür merkezleri olacak. Kıran, çevre yolundan insanların gelip buraya arabasını park edebileceğini, Kadıköy ya da Moda sahiline yürüyerek inebileceğini ya da çadır pazarı gezebileceğini söylüyor.

Mimar Kıran, “Burada modern İstanbul’un kültüründe ne varsa onların küçük prototipleri yer alacak. Turistlerin gezilerinde uğramadan geçemeyecekleri bir merkez olacak. Kapalıçarşı geleneksel bir yapı, ama burası, günümüzde nasıl yaşıyorsak bunu yansıtacak.” diyor. Kıran, bu çarşının Kadıköy’ün kaderini ve fiziksel yapısını da değiştireceğini hatta geliştireceğini düşünüyor.

Fenerbahçe Stadı’nın yakınındaki Salı Pazarı, eskiden Kuşdili Çayırı olarak bilinen yere kuruluyor; İstanbul’un dört bir tarafından müşterisi bulunan bu pazar düzensizliği, altyapı eksikliği ve temiz olmaması sebebiyle müşterisi çok olsa da eleştiriliyordu. Büyükşehir Belediyesi de bu mekânı pazar konseptinden uzaklaşmadan değerlendirmek istedi ve bu alan için açtığı ihaleyi Taş Yapı ve Emrullah Turanlı’nın kurduğu Salı Pazarı adlı şirket kazandı. Şirket, mimar Hakan Kıran’ın hazırladığı bu projeyi uygulayacak. Şimdi haftanın iki günü pazar kurulan, diğer günlerde otopark olarak kullanılan bu mekân Kadıköy’ün çehresini değiştirecek bir yaşam merkezi haline gelecek.

Bu modern pazar için eski Salı Pazarı esnafı mağdur edilmeyecek tabii. Şimdiki pazara çok yakın bir bölgede Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı çalışmalarını yaptığı bir alana taşınacak ve haftada iki gün pazarı kurmaya devam edecekler. Hem de düzen, güvenlik, temizlik, tuvalet, büfe ve dernek binası gibi tüm eksikleri de tamamlanmış bir şekilde. Üstelik pazar esnafı isterse yapılacak yeni mekânda da yer alabilecek.

Yeni çarşı, İstanbul’un simgesi olacak
46 bin metrakarelik bir alan üzerine kurulacak yapı, yarı transparan olacak. Ortasından ise bir kule yükselecek. Kulede küçük bir cafe yer alacak ve buradan İstanbul seyredilebilecek. Yapının büyük bir bölümü çadır olacak. Yerin altında kalan bölümde ise otopark, kültür merkezleri ve seminer salonları var. Konser salonu var, burada filarmoni orkestrası konserler verecek. Burada pazarcıların eğitimine kadar her şey düşünülmüş. Çarşıda bir de butik alışveriş merkezi var. Sokak sokak ayrılmış. Mısır Çarşısı Sokağı, Baharatçılar Sokağı gibi tematik sokaklar oluşturulacak. Yine atölyelerin yer aldığı bir bölüm planlanıyor. Kısacası İstanbul’un kültüründe ne varsa onun prototiplerine bu çarşıda yer verilecek. Kapalıçarşı’dan teknelerle turistler buraya taşınacak.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.