Haberler

2007'de toplam tehlikeli atığın ancak yüzde 10'u normal yolla imha edildi

Tarih: 8 Şubat 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Melik Duvaklı
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2007 verileri, Türkiye'de tehlikeli atık bertarafında ciddi sorunlar yaşandığını gösteriyor.

Bakanlığın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayandırarak açıkladığı bilgilere göre Türkiye'de imalat sanayii tarafından yılda 20 milyon tonun üzerinde atık üretilirken bu miktarın yaklaşık 1 milyon 12 bin tonu tehlikeli atıklardan oluşuyor. Bakanlığın açıkladığı resmî imha oranları ise kaygı verici bir gerçeği gözler önüne seriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl bu atığın 35 bin tonu Türkiye'nin tek tam lisanslı tehlikeli atık bertaraf tesisi olan İzmit Atık Yakma ve Depolama AŞ'de (İZAYDAŞ) imha edildi.

Türkiye'nin toplam imha kapasitesi, üretilen atığın ancak yüzde 10'una tekabül ediyor. Geri kalan atığın bir kısmı da bazı çimento fabrikalarında imha ediliyor. Türkiye'deki mevcut bertaraf tesisleri, üretilen atığın yüzde 90'ını kapsam dışı bırakıyor. İstanbul Sanayi Odası Çevre Komisyonu Başkanı ve Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Çevre Danışmanı Dr. Caner Zambak, tehlikeli atık oranlarında üretilen miktar ile imha edilen miktar arasındaki uçurumun kaygı verici olduğunu söyledi.

İki yıl önce Tuzla'nın Orhanlı beldesinde patlak veren varil skandalı, Türkiye'nin zehirli atık konusundaki ihmalini de ortaya çıkardı. Resmi kurumların verdiği bilgiler ülkemizde üretilen tehlikeli atığın büyük çoğunlunun normal dışı yollardan imha edildiğini gösteriyor. Tehlikeli atık üreten firmalar ise yeterli bertaraf tesisi olmamasından şikayet ediyor. Türkiye'nin tek tam lisanslı bertaraf tesisi olan İZAYDAŞ, talebi karşılamaktan uzak. Yıllık 35 bin ton imha kapasitesine sahip olan İZAYDAŞ'ın Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, 2008 kapasitesinin şimdiden dolduğunu söylüyor. Devamlı müşterileri konumundaki firmalar dışında gelen talepleri kabul etmediklerini söyleyen Şengün, "Düzenli olarak çalıştığımız belirli firmalar var. Öncelik hakkı onların. Zaten bizimle anlaşmaları var. Dışarıdan herhangi bir talebi ancak bu firmalardan birinin talebinde azalma olması durumunda kabul edebiliyoruz." diyor. Sektörün önde gelen firmaları bile atıkların bertarafı konusunda sıkıntı yaşıyor. Biofarma İlaç Sanayii atık birimi sorumlularından Tuba Saat, sektör olarak çok sorun yaşadıklarını belirtiyor. Saat, "Tuzla'da meydana çıkan skandaldan sonra herkes İZAYDAŞ'a yığıldı. Kısa zamanda imha edilmesi gereken atıklar, bu yüzden aylarca bekliyor. Yeterli bertaraf tesisi için gerekli çalışmanın yapılması gerekiyor." diyor.

Özel sektör girişimi olarak faaliyete başlayan bertaraf tesisleri ise lisans konusunda sorunlar yaşıyor. Geçen mayısta Beylikdüzü'nde faaliyete başlayan Ekolojik Enerji isimli firma, yasal prosedürü ancak aralıkta tamamlayabildi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.