Haberler

Çin'e Olimpiyat Anıtları

Tarih: 8 Şubat 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Dünyanın marka mimarları, çığır açan projeleriyle Çin'de... 2008'de Çin olimpiyatlara ev sahipliği yaparken, 8-24 Ağustos'ta dünyanın gözünün önünde görücüye çıkacak. 2010'da Dünya Fuarı da orada. İki yıl arayla iki küresel etkinliğe, anıt yapılar dikiliyor.

* Beijing Havaalanı 3.Terminali işini İngiliz Norman Foster yüklendi. Kendisi, Anglosakson dünyasında efsanedir. Berlin Parlamento binasını yıkıntıdan süper tekno bir yapıya çeviren o. Tepesine cam bir kubbe oturtarak. Hong Kong'da bir adayı dümdüz ederek orayı Chek Lap Kok havaalanına dönüştüren de o. Başka eserleri de var. Listesi uzun.

İşte bu Norman Foster, 3 km uzunluğunda bir havaalanı yapıyor Beijing'e. 292 check-in kontuarı olacak. 179 asansör. 98 yürüyen yol. 2020 yılında 55 milyon yolcunun geçeceği bir yer.

Teknolojiyle sanatı bağdaştırmayı iyi bilir Foster. Yapıda geleneksel Çin motiflerini modern bir üslupla kullanacak. Terminalin üstü timsah derisi gibi süslenecek. İçerde yürürken ışık, kızıldan sarıya doğru dönüşecek. Şıklıklar çok.

Sabunun Köpüğü
* Olimpiyat stadyumunu İsviçreli Herzog & de Meuron yapıyor. Münih'de renk değiştiren, yan yatmış otomobil lastiği stadyumu yapanlar. Londra'da Tate Modern'i de bunlar adam etmişti.

Beijing'de kuş yuvası gibi bir şey yapacaklar. 91 bin seyirci alacak bir yapı. Stadın üzeri açılıp kapanıyor. Yapıdaki dükkanlar, lokantalar binaya bağlı olmayacak. Oradan oraya götürülecek şekilde bağımsız üniteler şeklinde. Bu, büyük yenilik.

* Üç boyutlu sabun köpükleri görünümlü Su Sporları Merkezi, teknoloji ve sanatın nasıl bağdaştığının kanıtı. Avustralyalı mimarlık şirketi Peddle Thorp & Walker ve ünlü yapı mühendisliği şirketi Arup ortak prodüksiyonu. İçerdeki ısının sürekli aynı tutulmasını sağlayacak yepyeni bir teknikle inşa ediliyor. Kullanılan süper malzeme, florokarbondan yapılan bir polimer (ETFE). Aslında bir tür plastik diyebiliriz. Daha önce Münih'teki o renk değiştiren süper stadyumda denenmişti. Şimdi dünyanın en büyük ETFE binası Çin'de olacak.

Rüya Gibi
* Hollandalı süper mimar Rem Koolhaas, Çin Devlet Televizyonu binasını yapıyor. Aşağıdan yukarıya doğru ayrık iki bacak üzerinde yükselecek bina. Ters dönmüş V gibi duracak.

* Fransız Paul Andreu'nun opak titanyumdan yaptığı 150 bin metrekarelik rüya gibi Büyük Tiyatro'su. 6 bin 355 metrekare lamine cam cephesi, sanki bir tiyatro perdesi açılıyormuş gibi görünüyor. 2 bin 416 kişilik operası, 2 bin kişilik konser salonu ve bin kişilik tiyatrosuyla "yeni" Beijing'e layık.

* Olimpiyatla değil ama 2010 Dünya Fuarı'yla ilgili başka bir proje, ülkenin güneyinde Guangzu'da: Zaha Hadid, orada bir opera sarayı yapıyor ki! Projeyi değerlendirenler, "Millet kendini uzaya çıkmış gibi hissedecek" diyor. Tam Zaha Hadid'lik: Organik bir yapı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.