Haberler

Tarihi Kayseri Kalesi kültür ve sanat merkezi oluyor

Tarih: 8 Şubat 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Bizans döneminden kalma tarihi kaleyi kültür ve sanat merkezi haline getirmek için uluslararası bir yarışma başlattıklarını söyledi.

Kayseri'nin simgelerinden olan Bizans döneminden kalma tarihi kale, kültür ve sanat merkezi olacak. Yıllardır esnaflar tarafından kullanılan ve bazı bölümlerinin yıkılması sonrasında tamirat gören tarihi kale için iki kademeli ulusal mimarlık yarışması düzenleniyor.

Yarışmacılardan, Cumhuriyet Türkiyesi'nin planlı ilk kentlerinden olan Kayseri'de, iç kale ve yakın çevresini 'yapılı çevre', 'ulaşım' ve 'kentsel odaklar' açısından irdelenmesi ve geleceğe yönelik yeni yorumlar, yeni açılımlar getirilmesi isteniyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, tarihi kaleyi kültür ve sanat merkezi haline getirmek için ilk hamleleri yapmaya başladıklarını söyledi. Kalenin şehrin göbeğinde olmasına rağmen yıllardır gerektiği şekilde değerlendirilemediğini belirten Özhaseki, hazırlanan yeni projeyle para dışında ne kadar kültür ve sanat kaygısı olan varsa hepsini kale içerisinde toplamayı amaçladıklarını söyledi. Uluslararası bir yarışma başlattıklarını ifade eden Özhaseki, yarışma sonrasında kalenin asıl amacına hizmet edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kayseri'ye yaptığı ziyarette, kale içerisinde bir de müze yapılması teklifini de değerlendireceklerinin altını çizen Özhaseki, "Kayseri'den çıkartılan birçok tarihi değerin sergileneceği bir müze olmadığı için halen bu eserler Ankara'ya gönderiliyor. Bu durumu Cumhurbaşkanımız da dile getirdi ve kale içerisine bir de müze yaptırılması tavsiyesinde bulundu. Bunu da değerlendireceğiz. Kale içini tam olarak kültür ve sanat merkezi haline getirmeye kararlıyız" dedi.

Başvurularının başladığı mimarlık yarışmasında katılımcılardan, iç kale birinci grup korunması gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescilli olduğu için Uluslararası Koruma İlkeleri ve Ulusal koruma Mevzuatı doğrultusunda yaklaşılması isteniyor. 18 Nisan'da başvuruların son bulacağı mimarlık projesi yarışmasının jüri üyeliğini çok sayıda bilim adamı yapacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin danışma jüri üyeliğinde yer alacağı yarışmada, katılımcılardan yüzyıllardır kentin sosyo kültürel yaşamına katkı sağlayan bu yapıları göz ardı etmeden, çağdaş kent yaşamını zenginleştirecek yeni ve yaratıcı kullanım önerileri geliştirmesi bekleniyor. Dereceye girenler ödüllendirilecek ve birinci olan yarışmacısının projesi değerlendirmeye alınacak. Mimarlık projesinde birinci gelene 50 bin, ikinciye 40, üçüncüye ise 30 bin YTL ödül verilecek. Mansiyon ödülünü hak kazananlar ise 20 bin YTL alacak.

Kayseri il merkezinde, doğu-batı doğrultusunda uzanan Kayseri Surları ve Kalesi'nin temellerinin ilk olarak Roma İmparatorluğu döneminde atıldığı ve Bizans döneminde geliştirildiği biliniyor. Tarihi kalenin Osmanlı ve Selçuklu döneminde de geniş kapsamlı tadilat gördüğü Cumhuriyet döneminde ise restorasyon yapıldığı biliniyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.