Haberler

Futbol değil AKP kongresi

Tarih: 13 Şubat 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Bayer
Başbakan Tayyip Erdoğan sonunda Kulüpler Birliği’ni istediği tarafa ’yatırdı’. Başta GS, FB ve BJK başkanları olmak üzere 18 kulüp başkanı, futbol tarihinde görülmedik şekilde, kendilerine işaret edilen Hasan Doğan’ı aday gösterdiler; o da ’evet’ dedi.

Yarınki TFF Genel Kurulu, bu hava içinde AKP’li delegelerin ağırlığı ile başlayacak ve Başbakan’ın çocuklarına burs veren Remzi Gür’ün kayınbiraderi olan Doğan, federasyon koltuğuna oturacak. Doğan’ın kongre öncesinde işi elbette kolay değil; ’siyasi baskılar’ karşısında yönetim kurulunu oluşturacağı isimler konusunda zorlanıyor. Çünkü, yönetime alınması için kendisine empoze edilen bir sürü isim bulunuyor.

Yılların spor duayeni Kahraman Bapçum, "Müjdeler olsun. Artık federasyon yetkilileri ’Başkanlar Başkanı’ Başbakan’a aittir" diyor.

Futbolumuz ’sözde özerklik’ ile kurtuluyor!

AKP, siyasal gücünü daha da sağlamlaştırıyor.

Gazetelere bakıyoruz; klasik haberlerin dışında gelişmelerin arkasındaki ’siyasetin ağırlığı’ndan pek söz eden yok.

"Belediye Federasyonu"
Cumhuriyet, ’Tek kale maç’ta ’Belediye Federasyonu’nun seçileceğini yazıyor. Başbakan Erdoğan’ın memleketi Rize’de çıkan ’Zümrüt Rize’ gazetesi, Rizespor’un 7 kişilik federasyon delege listesinin tümünün AKP’lilerden oluştuğunu belirterek "Sanki AKP’nin büyük kurultayı delegeler gibi..." diye yazıyor. Milliyet’ten Ercan Güven ’Hamil-i Federasyon yakinimdir’ başlıklı yazısında, kulüp başkanları için "Parola, hükümet istiyorsa yapacaksın! (...) Onların yaptığı iktidarla işbirliği’dir" diyor. Tabii bunun bir sebebi var; iktidar sultasının boyunduruğa giren kulüplerin bir sürü sorunu ve beklentileri var.

Stadyum sorunu... Kulüplerin vergi borçları... Futbolcuların transferler stopajlarında indirim... Maç biletlerindeki vergilerin düşürülmesi ve de imar rantı...

Kulüplere Rant

Galatasaray’a stat yapılıyor; Fenerbahçe’ye TOKİ eliyle işmerkezi ve otel yapılmak üzere arsa tahsis ediliyor... Beşiktaş’a da Fulya’da, çevresinde hiçbir imar emsalinde görülmediği biçimde gökdelen yapma izni veriliyor; ve İnönü Stadyumu’nun genişletilmesi gündemde.

Tabii ki, kulüpler iktidarın istediğine karşı çıkamaz.

Tabii ki, kulüp başkanlarının özgür seçme iradesi AKP’ye devredilir.

Bunun demokratik bir seçim olduğuna kim inanır?

Bu ’komedi’nin FİFA da farkında. Ama onların yapacakları bir şey yok. Kongre kulislerinde, gelişmelerin perde arkasındaki iki isim konuşuluyor: Yeni yasanın oluşumunda ve delegelerin tespitinde; Bakan Başesgioğlu’nun danışmanı konumundaki eski milli futbol hakemi ve AKP Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı ile yine eski milli hakem ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışırken (aynı zamanda Rize’de görev yapıyordu), Erdoğan’ın eski danışmanlarından Osman Avcı...

Günün Sözü

"Futbol Federasyonu’na Başbakan’ın arkadaşlarından mı başkan seçmemiz lazım? Siyasetin bu şekilde spora müdahale etmesi, derin yaralara neden olmuştur."

(MHP Meclis Grup Başkanvekili Oktay Vural)

Göbekten bağlanıyor
Bir spor adamı bize yaşanan ’oyunu’ şöyle anlatıyor: "Hasan Doğan, kanunun hazırlanmasından kendisinin aday gösterilmesine kadar her gelişmenin içindeydi. Hatta FB-İnter maçı için Aziz Yıldırım’ın davetlisi olarak Milano’ya gitti, orada FB Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu ile bizzat, Bakan Başesgioğlu ile de telefonla konuşarak yeni yasanın hazırlanmasında etkili oldu. Öyle iddia edildiği gibi Hasan Doğan’ın ismi üzerinde kulüpler boşuna birleşmedi; Hasan Doğan ne söylenirse söylensin, oyunun baş aktörlerinden biriydi. Adım adım plan uygulandı ve AKP’nin istediği oldu."

Futbol iktidara göbekten bağlanıyor; AKP de futbolu çok seviyor! Bu kongreden sonra kulüp başkanlarının, federasyon başkanı ve yöneticilerinin ve de sporu yönetenlerin ’spora siyaset bulaşmasın’ deme hakları yoktur. Futbol Federasyonun başına adeta bir ’hükümet komiseri’ gibi aday tayin edilmesinden sonra bu kurum elbette özerk olmayacaktır.
Konuyla İlgili LinklerTakip
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.