Haberler

Beşiktaş Meydanı’nda trafik yeraltına alınıyor

Tarih: 24 Ağustos 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
“Meydanlar şehirlerin soluk alma yeri ve demokrasi alanlarıdır” diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beşiktaş’ta trafiği yeraltına alarak meydanı yayalaştıracaklarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beşiktaş’ta trafiği yeraltına alarak meydanı yayalaştıracaklarını söyledi. “Meydanlar şehirlerin soluk alma yeri ve demokrasi alanlarıdır. Birbirine tahammül etmeyi öğrenme ve buluşma noktalarıdır” diyen Başkan Kadir Topbaş, var olan meydanları yayalara uygun olarak yeniden düzenleme ve İstanbul’a yeni meydan ekleme çalışmalarının hızla sürdüğünü kaydetti.

Mevcut olan meydanları mümkün mertebe genişleterek ve trafikten arındırarak yayaların kullanımına uygun hale getirdiklerinin altını çizen Kadir Topbaş, “Düzenlediğimiz meydanlardan en önemli gördüğümüz Beşiktaş Meydanı’dır. Burada trafiğin yeraltına alınması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay aldık. Beşiktaş’ta bütün trafik yeraltında olacak. Yani çarşıdan çıkacak bir insan denize kadar rahatlıkla yürüyerek erişebilecek” diye konuştu.

Beşiktaş’ta İstanbullular denizle buluşacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Projeler Müdürlüğü’nce hazırlanan ve iki bölümden oluşan “Beşiktaş Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme Avan Projesi”nin ulaşıma ilişkin kısmı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylandı. Bu kısmın Uygulama Projesi’ni içeren ihale de Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından yapıldı. Proje çalışmasının tamamlanmasının ardından işin yapımına geçilecek.

Proje kapsamında Beşiktaş Meydanı’ndaki bütün araç trafiği yeraltına alınarak görsel ve fonksiyonel olarak deniz ve köy içinin (çarşı) bütünleşmesi sağlanacak. Beşiktaş Meydan Projesi kapsamında 94 bin metrekarelik alan yayalaştırılacak ve İstanbullular denizle kesintisiz buluşabilecek. Meydanda araç ve yaya trafiğinin köklü olarak düzenlenmesiyle yaşanılır sağlıklı bir çevre oluşturulacak. Araç trafiği için açılan tünellerin giriş çıkış rampalarının olumsuz etkileri de projede en az hissedilir şekilde düzenlendi. Böylece alanın tarihi, doğal, kültürel değerlerinin insan ile yakın ilişkisi yeniden kurulacak.

Çalışmayla tarihi eserler de bütünleşecek
Projeyle Sinanpaşa Camii ve Haziresi, Barboros Hayrettin Paşa Türbesi, Tarihi Beşiktaş İskelesi ile yakın çevresindeki Dolmabahçe, Yıldız, Çırağan Sarayları bütünleşmiş olacak. Çalışma Sinan Paşa Mahallesi ve Vişnezade Cihannüma Mahallesi’nin tümü ile Yıldız Mahallesi, Sinanpaşa Mahallesi, Vişnezade Mahallesi, Türkali Mahallesi, ve Abbasağa Mahallesi’nin bir kısmını kapsıyor.

Kuzeyde Cihannüma Mahallesi ile Barboros Bulvarının Boğaziçi Köprü bağlantısı, Güneyde Dolmabahçe Sarayı ve Çırağan Sarayı arasında yer alan Boğaziçi ile Batıda Abbasağa Parkı’nı, Sinanpaşa Köyiçi Mevkii ve Akaretler Mevkii’nin bir kısmının ve Doğuda Yıldız Sarayı ile sınırlanan alan analitik etüd alanı olarak belirlendi. Proje alanı ise; Beşiktaş Meydanı ve Sinanpaşa Camii ile Barbaros Bulvarı’nın cephe alanı. Çalışma analitik etüd sınırı dahilinde 80 hektar ve proje olarak 15 hektarlık alanı kapsıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.