Haberler

Köylünün çöplük isyanı

Tarih: 26 Şubat 2008 Kaynak: Olay
"İnegöl Belediyesi'nin kurmayı planladığı Katı Atık Depolama Alanı'na karşı çıkan Yeniyörük, Kozcula ve Osmaniye Köyü sakinleri, 'Davayı kazandık, belediye hala neyin peşinde' diye tepki gösterdiler."

İnegöl Belediyesi'nin, Yeniyörük, Kozluca ve Yenişehir'e bağlı Osmaniye köylerinin arasındaki mevkide kurmayı planladığı ve iki yılı aşkın bir süreden beri çalışmaları devam eden Katı Atık Depolama Alanı'na (İnegöl Çöplüğü) tepkilerini sürdüren köylüler, önceki akşam Yeniyörük Köyü köy konağında toplanarak, bu konuda sürdürülen çalışmaları bir kez daha protesto ettiler.

Yeniyörük Köyü Muhtarı Fevzi Güleç, Kozluca Köyü Muhtarı Sedat Görgülü, Ertuğrulgazi Kültür Derneği Yeniyörük Köyü Temsilcileri ile Yeniyörük, Kozluca ve Yenişehir Osmaniye köylülerinin katıldığı toplantıda konuşan Yeniyörük Köyü Azası Mehmet Ateş, çöplük konusunda İnegöl kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini öne sürerek '19 Şubat'ta Bursa Katık atıp Depolama Alanı'na düzenlenen geziye köyümüzden hiçbir temsilci katılmamıştır. Ancak yerel basınımızda bu yönde haberler çıkmıştır. Belediye yetkililerinin İnegöl halkına bu tarz yanlış bilgiler vermiş olması köy halkımızı üzmüştür' dedi.

Basına Sansür Kondu...
Geziye katılanlardan edindikleri bilgilere göre, depolamanın anlatıldığı gibi modern bir şekilde yapılmadığını anladıklarını vurgulayan Mehmet Ateş, dökülen çöplerin üzerinin kapatılmadığını, çöplük alanı üzerinde kuş sürülerinin ve köpeklerin dolaştığını, bu durumun ekranlarda ve fotoğraflarda gösterilmemesi için gezide bulunan gazetecilere ve TV kameramanlarına görüntü alma izni verilmediğini ileri öne sürdü. Önemli su kaynaklarının bulunduğu arazide bu tür projenin uygulanması tehlikeli olacağını savunan Mehmet Ateş, 'Köy olarak yaptırılan araştırmaya göre, köyümüz sınırları içerisinde belirlenen çöplük alanında İnegöl'ün tamamına yetecek kadar içme suyu var. İnegöl Belediyesi böyle bir su kaynağını siyasi nedenlerle aldığı karar yüzünden heba etmektedir. Böyle bir potansiyeli İnegöl halkından mahrum bırakmaya hakkı yoktur. Belirlenen arazi birinci sınıf tarım arazisidir. Ayrıca Belediye aleyhine açtığımız davayı kazandık. Kazanılmış davalarımızın olmasına rağmen niçin bu arazide ısrar edildiğine bir anlam veremiyoruz' diye konuştu.

Mesafe Bin Metre...
Belediyenin hazırladığı raporda çöplük alanının köye uzaklığının 2 bin metre olarak gösterildiğini de hatırlatan Ateş, bunun tamamen yanlış olduğunu, bilirkişi raporunda arazinin köye uzaklığının 930 metre olarak yer aldığını söyledi. Bursa çöplüğü gezisine 4 Belediye Meclis üyesi, 1 muhtar ile Ertuğrulgazi Kültür Derneğinden bir temsilcinin katıldığını, Yeniyörük, Kozluca ve Yenişehir'in Osmaniye köyünden kimsenin katılmadığını anlatan Ateş, 'İnegöl'ün bir çöplük alanına ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bizim karşı çıktığımız, çöplük alanı olarak kullanılmak istenen yerin birinci sınıf tarım arazisi olmasıdır. İçinde verimli su kaynaklarının bulunmasıdır. Daha da önemlisi yerleşim birimine çok yakın olmasıdır. Bizim isteğimiz, yapılacak çöplüğün insan sağlığına ve doğaya zarar vermeden, ya çöp dönüşüm fabrikası yapılması, bu yapılamıyorsa, yerleşim birimine uzak yer seçilmesidir' dedi.

Davayı Kazandık...
Kozluca Köyü Muhtarı Sedat Görgülü ise konuşmasında Belediye aleyhine açtıkları davayı kazandıklarını, mahkemenin iki kez Belediye aleyhine karar verdiğini belirterek, 'Kanuni yönden her şeyi kazandık. Belediyenin tekrar bu konuyu gündeme getirerek ne yapmak istediğini anlayamıyoruz. Birilerine rant mı sağlamak istiyorlar. Çöplük yapacak çok yer var ama oralarda rant yok. Burada var. Eğer kanuni yönden değil de diktatörce yapmaya kalkarlarsa biz karşılarındayız. Yılanın kuyruğuna basarsan ısırır' dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.