Haberler

Beldeleri kapatma kriteri sorun olabilir

Tarih: 26 Şubat 2008 Kaynak: Olay Yazan: Ahmet Emin Yılmaz
Büyükşehir sınırlarındaki beldelerin tümü ve il genelinde nüfusu 2 binin altına düşen beldelerin kapatılmasına yol açacak yasal düzenlemeye tepkiler sürüyor.

Ancak... Sürece yönelik hukuki sorun uyarısı, kapatılması gündemde olan Yenisölöz Belediye Meclisi Üyesi Semih Atlı'dan geldi.

Atlı çok çarpıcı bir soru yöneltiyor: 'Hükümet nüfusu 2 binin altına düşen beldeleri kapatacağını açıkladı. Bunu neye dayanarak yapacak?'

Cevabı kendisi veriyor: 'TÜİK yaptığı uygalamayı kendi internet sitesinde açıklıyor: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi nüfus sayımı değil, devamlı yapılacak güncellemelerle yaşatılan modern bir veri tabanı.'

Bir soru daha: 'Sürekli güncellenen bir uygulama nasıl ve hangi gün baz alınarak açıklanabilir?'

Şunu ekliyor: 'TÜİK bunu açıkladığı dakikada dahi binlerce kişi ikametini bir başka yerleşim birimine aktarabilir.' ...ve can alıcı soru: 'Nüfusu 2 binin altında olan beldeler yasa çıkana kadar başka bölgelerde yaşayan, ancak bu beldelerde de evi olan ve belli dönemlerini geçiren insanların ikametini alırlarsa TÜİK buna ne diyebilir?'

Gerçekten de, sürekli güncellenen bir sistemde, hangi gün baz alınarak bir beldenin kaderiyle ilgili karar verilecek? O beldenin nüfusu, o kararın alındığı anlarda yeter sayıya ulaşmışsa ne olacak?

Gerçi... Yenisölöz Belediye Meclisi Üyesi Semih Atlı, kendi beldelerinin nüfus tespitiyle ilgili bazı iddialarda bulunuyor ama ortada hukukî bir sorun gözüküyor.

Devasa binadaki Kent Meydanı yazısı size de tuhaf gelmiyor mu?
Görüşümüzü en başından beri açık açık söylüyor ve yazıyoruz. Eskiden Santral Garaj'ın bulunduğu alanda Kent Meydanı adı altında sürdürülen yapılaşmayı içimize sindiremiyoruz.

Orada... Meydan adı altında yapılan alışveriş merkezinin doğru bir planlama olmadığını düşünüyoruz.

Her ortamda... Bunları ifade ederken; binanın yapımını üstlenip milyonlarca dolarlık yatırım yapan işletmeciye yönelik hiçbir sözümüz olmadığını da özenle vurguluyoruz.

Çünkü... Büyükşehir Belediyesi ihaleye çıkmış, o ihaleye yatırımcı olarak para bağlamış ve Bursa'ya eser bırakma kaygısından başka beklentisi olmayan yatırımcıya gerçekten söyleyecek sözümüz yok.

Bununla birlikte... Konunun birinci derece muhatabı olmasına karşın, bu projede Büyükşehir Belediyesi'ne tepki göstermenin de yanlış olduğu düşünülebilir.

Çünkü... Devam eden inşaat, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'in de sık sık vurguladığı gibi, bir yarışma projesi olarak planlandı.

O nedenle... Kent Meydanı adı altında yapılan devasa alışveriş merkezini eleştirirken ve tepki gösterirken, yarışma jürisini unutmamak gerekiyor.

Hatta... Kimbilir belki Büyükşehir Belediyesi unutmamamız için yarışma jürisinin fotoğraflarını oradaki alışveriş merkezinin uygun yerlerine asar da anıları hep yaşar.

Neyse... Bugün söylemek istediğimiz bunlar değil. Bugün, yakında açılışı yapılacak olan alışveriş merkezi binasındaki bir görüntü kafamıza takıldı.

Cumartesi akşamıydı... Bir dostumuz telefonla aradı ve 'Şu an eski garajın oradan geçiyorum. Yükselen binada ışıklı bir tabela var ve üzerinde Kent Meydanı yazıyor. Çok ilginç, mutlaka görmelisin' dedi.

Biz de... Pazar akşamı Yalova Yolu'ndan gelişle Merinos önünden gelişin kesiştiği noktada o tabelayı gördük ve gerçekten çok şaşırdık.

Alışveriş merkezinin devasa binasının üzerinde kocaman harflarle Kent Meydanı yazıyor, yanında da renkli bir rüzgar gülü amblemi var.

Tabela... Büyük olasılıkla alışverişin merkezinin adını yansıtıyor ama, devasa bir binanın dış cephesinin tepesinde meydan kelimesini görmek insanın kafasını karıştırıyor.

Öyle olunca da... Çevrede son zamanlarda yapılan 'Japonya’daki gökdelenlerin tepesinde tenis oynanıyor, yoksa meydan bu binanın terasında mı?' esprileri insanın aklına geliyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.