Haberler

Samsun'un kalbine darbe

Tarih: 27 Şubat 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Oktay Ekinci
Tarihi Sigara Fabrikası ile Cumhuriyet Meydanı'na, kentin belleğini yok edecek rant binaları tasarlandı.

Büyükşehir Belediyesi , Samsun'un en önemli kamusal alanlarından Cumhuriyet Meydanı 'na alışveriş merkezi yapmaya hazırlanırken, aynı yerdeki tarihi tekel binası ve tütün depoları da artık "tanınamaz" hale gelecek...

Kente duyarlı kesimlerin yanı sıra büyükşehire bağlı belediyelerin de tepkisine rağmen yapımında ısrar edilen alışveriş merkezi, Samsun'un elde kalan az sayıdaki bellek değerlerinden biri olan sigara fabrikası ve tütün depoları alanında planlandı. Proje gerçekleşirse, 1897 yılında Fransız "Regie" şirketince yapılan fabrikanın Cumhuriyet Meydanı'na olan kültürel katkısı ortadan kalkınca; 8 bin 500 m2'lik alana yayılacak 3 katlı ticari merkezle de bölgenin zaten yoğun olan trafiği daha da tıkanacak...Oysa aynı alan, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması hakkındaki kanunla "park ve otopark" yapılması için Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmişti. Büyükşehir Belediyesi ise bunun yerine yaklaşık 9000 m2 toplam inşaat alanlı bir "rant kütlesi" için imar planını değiştiriyor. Bu karara itiraz edenlerden, Atakum Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Adem Bektaş diyor ki; "Şehrin kalbi konumunda olan bu yere koca bir yeni bina yapmak yerine, aynı alanın altına sadece otopark yapılarak hem yoğunluğa hem de park ihtiyacına çözüm sağlanabilir..."

Ne var ki Büyükşehir yönetimi, kentin diğer sorumluları arasındaki bağlı belediye başkanlarının bu tür görüşlerini de değerlendirmek yerine, proje alanını sözde "kentsel dönüşüm" adına "yeniden kullanım" adlı projeyle birlikte "satış" a çıkartarak, Samsun'un parayla ölçülemeyecek kentsel değerlerini rant yapılaşmasına açma peşinde...

Ulusal Kurtuluş tarihimizin bu simge kentinde, Osmanlı'dan kalma bir sigara fabrikası ile çağdaş şehirciliğin bütünleşmesini de yansıtan meydanımızı kurtarmak için, öncelikli görev "ulus" adına Kültür ve Turizm Bakanlığı' na düşerken, Samsunluların da meydanlarına sahip çıkmaları bekleniyor.

Yoğun ve dengesiz yapılaşmayla 'dere'leri de kentleştiği için sel felaketleri yaşayan Samsun'da, geçen seneki büyük doğa uyarısından ders alınmamış görünüyor.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.