Haberler

Belkahve'deki maden ocakları 'yeşil vadi' olacak

Tarih: 29 Şubat 2008 Kaynak: Yeni Şafak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'ye örnek olacak bir projeyi daha tamamlamak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Bornova-Belkahve Bölgesi'nde yıllardır çevresel ve görsel kirlilik kaynağı olan taşocakları ile kırma-eleme tesislerinin "çevresel önlemleri alınmış olarak" daha uygun alanlara taşınma işlemleri sürerken, boşalan bölgenin önemli bir bölümü yeşillendirildi. Bölgedeki taş ocaklarının taşınma işlemlerinin yaz başında tamamlanmış olacağı bildirildi.

Çalışmış ocak basamaklarının bitkilendirilmesine uygun olacak şekilde düzeltilmesi ve yeşillendirme çalışmaları, 24 Nisan 2007'de imzalanan "Belkahve Bölgesi'nde Bulunan Taşocaklarının, Kırma-Eleme Tesislerinin Taşınması Konusunda Tüm Şirketlerin Uyması Gereken Kurallara İlişkin Protokol"ün hemen ardından başladı. İlk etapta ön hazırlık çalışmaları yapılan alanda ilave basamak düzenlemeleri gerçekleştirildi. Alanın kireçli ve kalkerli yapısı dolayısıyla çok zor koşulları olmasına rağmen, hava ve toprak koşullarının uygun olduğu tarihlerde yapılan dikim ve ekimlerle, 12 kilometrelik alanın yaklaşık yüzde 40'ı bitkilendirildi. Halen alanda bulunan az sayıdaki işletmenin de taşınmasının ardından, yeşillendirme çalışmalarının tamamı yaz başında bitmiş olacak. Sözkonusu araziye, çeşitli çam türleri, ateş dikeni, ardıç, defne, kartopu, mersin, yalancı akasya, İzmir mimozası, karabiber, kapari, badem, katırtırnağı, laden, lavanta gibi çok çeşitli bitkiler ile ağaçlardan oluşan toplam 5 bin 271 adet bitki dikildi. Geri kalan araziye de yaklaşık 21 bin adet bitki dikilmesi planlanıyor. Arazinin yapısı nedeniyle şev diplerinde ibreliler, kanallarda ise daha çok yapraklı türler, şev tutucu ve örtücü bitkiler tercih edildi. Dikimi tamamlanan bitkileri dona karşı korumak ve besin katkısı yapmak için hayvan gübresi ile takviye yapılırken, su tutma kapasitesini arttırmak için de perlit takviyesi yapılıyor.

Bölgede faaliyet gösteren işletmeler, çevresel ve topografik olarak uygun olan arka vadiye taşınacak. Halen bölgede bulunan az sayıda işletmenin taşınması ise Orman Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alınması geciktiğinden uzadı. Ancak izinlerin alınması ile taşınmaların kısa süre içinde tamamlanacağı bildirildi. Tesisler yeni alanda, hem görsel hem de çevresel zararları en aza indirmek amacıyla, taban seviyesinden yaklaşık 15-20 metre aşağıda konumlandırılacak. Taşınılacak alanda işletmeler tümüyle kapalı alanlarda tüm tedbirleri alarak, olası çevre kirliliğini minimumda tutacak şekilde yapılanacak. Üniversitelerin ilgili bölümleri, tesislerin faaliyetlerini belirlenen periyotlarda denetleyecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.