Haberler

Belediye tasarısı Komisyon'da

Tarih: 29 Şubat 2008 Kaynak: Referans
TBMM İçişleri Komisyonu Ziyaeddin Akbulut başkanlığında dün Meclis'e sevk edilen ve 28 Mart'tan önce yürürlüğe girmesi amaçlanan, "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Öngören Tasarı"yı görüşmek üzere toplandı.

Toplantıya hükümet adına katılan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, tasarı hakkında komisyona bilgi verdi. Atalay, 863 belediyenin kapatılmasını, 43 yeni ilçenin açılmasını öngören tasarıyı "En büyük reform" diye tanımladı. Tasarının getirilme zamanına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Atalay, "Nüfus ile ilgili bilgiler bize yeni ulaştı. Nüfus sayımını bekledik" dedi. Söz konusu kanunla kentlerin disiplinli bir yapıya ulaşması için büyükşehir sınırlarının genişletildiğine işaret eden Bakan Atalay, "Sınır genişleme çerçevesinde irili ufaklı ilk kademe belediyeleri büyükşehire katılmıştır. Bu düzenlemeden, 100'ü ilçe, 283'ü de ilk kademe belediyesi olmak üzere toplam 383 belediye etkilenmiştir. Bu kanun tasarısı hazırlanırken 16 büyükşehir belediyesi de ciddi şekilde irdelenmiştir" dedi.

Köy kanunu geliyor
Atalay, tasarıyla yeterli büyüklüğe sahip ilk kademe belediyelerinin ilçe belediyelerine dönüştüğünü, 239 ilk kademe belediyesinin ise en yakın ilçe belediyesi ile birleştirildiğini söyledi. Merkezinde ilçesi olmayan büyükşehirler dahil olmakla birlikte, büyükşehirlerde toplam 43 ilçe kurulduğunu anlatan Atalay, "Bu tasarıyla dağınık belediyeler toparlanıyor. İlçe yapısı içinde belediyeler oluşuyor" dedi.

Bakan Atalay, yakın zamanda "köy" kanunu ile ilgili hazırladıkları tasarıyı da Meclis gündemine taşıyacaklarını açıkladı. Atalay, köy kanunuyla birlikte, hizmetlerin daha verimli hale geleceğini belirtti.

Komisyon, Bakan Atalay'ın konuşmasının ardından tasarının geneli üzerideki görüşmelere geçti. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada görüşmeler devam ediyordu.

Referanduruma gidilsin
MHP Manisa Milletvekili Mustafa Enöz, tasarının kapatılan beldelerde yaşayan 1 milyon 200 bin insanın psikolojisini bozduğunu söyledi. Enöz, bazı belde belediyelerinin tarihi miras olduğunu belirterek, belediyelerin kapatılmasının büyük kentlere göçü artıracağını ifade etti.

DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman da tasarıyla İstanbul Ataşehir'de bazı kesimlere yeni rantlar yaratılmak istendiğini vurguladı.

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya ise, kapatılacak bütün belediyelerin borçlarının Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcuna erişemediğini belirterek, "Borç yüzünden kapatılıyorlarsa Ankara Büyükşehir Belediyesini kapatın" dedi.CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, tasarının güncel ve siyasi hesaplarla hazırlandığını ifade ederek, "Bu tasarıyla asayiş yönünden jandarmaya bağlı kaç belde veya mahalle polis bölgesine bağlanıyor?" diye sordu.

Görüşmelere katılan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Türkiye referandum kültürüne alışmalı' demişti. O zaman yapın referandumu, kapatılacaksa kapatılsın" diye konuştu.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.