Haberler

Türkiye’deki temiz enerji kaynakları yeterli

Tarih: 29 Şubat 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Yeşim Özdemir
Çevre Platformu koordinatörü Tanay Sıdkı Uyar, Temiz Enerji Platformu oluşturacaklarını söyledi.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP), Marmara Çevre Platformu (MARÇEP) ve Batı Karadeniz Çevre Platformu (BAKÇEV) bir araya gelerek Temiz Enerji Platformu’nu oluşturuyor. Platformun amaçlarına yönelik konuştuğumuz Çevre Platformu Koordinatörü Tanay Sıdkı Uyar, enerji kaynakları konusunda somut adımlar atılması gerektiğini ve Türkiye’deki temiz enerji kaynaklarının hiçbir dünya ülkesinde olmadığı kadar var olduğunu vurguladı.

Sessizlik çözüm olmayacak
İnsanların karşılaştıkları sorunlara sessiz kaldıklarını ifade eden Türkiye Çevre Platformu Koordinatörü Tanay Sıdkı Uyar, oluşturdukları Temiz Enerji Platformu’nun amaçlarından ve hedeflerinden bahsetti. Sessizliğin çözüm olmayacağına değinen Uyar, “Bizim ülkemizde siyasi partiler ve seçim yapısı, parlamentonun oluşumunu ve karar verme mekanizmasını 5 yıllığına alan insana, her istediğini yapma hakkı veriyor. Bunu istikrar adına yapıyorlar” dedi. Çıkarılan Nükleer Enerji Yasası’nı eleştiren Uyar, “Yasa diyor ki, iş adamları yapamazsa devlet yapar. Elektriği özel firma üretir. İş bitince özel firma kirliliği temizleyemeyeceği için devlet temizler” şeklinde konuştu. Uyar, mevcut yasanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ve Türkiye’nin doğasına karşı olduğunu belirtti.

Nükleer atmosferi tahrip ediyor
Fosil ve nükleer santrallerin atmosferin içinde var olan yaşam hacmini tahrip ettiğini anlatan Uyar, Birleşmiş Milletler’in nükleer enerjiyi sınırlandırmaya çalıştığını hatırlattı.

Gelişen teknolojilerle 2000 yılından beri rüzgar enerjisini alıp elektriğe dönüştüren büyük rüzgar türbinlerinin olduğunu söyleyen Uyar, bir rüzgar türbininin 25 bin kişinin elektriğini ürettiğine değindi. Ülkedeki karar vericilerin temiz enerji kaynaklarını çözüm olarak görmediklerini ifade eden Uyar, “İnanmamalarının nedeni, kendi varlıklarını bugüne kadar kullanılmakta olan kömür, doğal gaz, petrol ve önümüzdeki günlerde kullanmaya başlayacakları nükleere bağlamalarıdır. Bunlara karşı biz, yaşam çevresinin korunmasından yana olan insanları Temiz Enerji Platformu’nda toplamaya çalışıyoruz” dedi.

Atıkları Türkiye’ye getirecekler
Fosile nükleere dayalı enerji politikalarının uygulandığına dikkat çeken Uyar, “Bunlar dünya tarafından terk edilmesi kararlaştırılan teknolojiler. Bu teknolojilere kendi ülkemizde ev sahipliği yaparsak başka ülkelerin atıklarını Türkiye’ye getirmiş olacağız” şeklinde konuştu. Yabancı devletlerin nükleer santralleri kurmadıklarını ama bu teknolojileri pazarlamayı ve atıklardan kurtulmayı hedeflediklerini dile getiren Uyar, “Biz Çevre Platformu olarak her ülkenin kendi atığını kendi ülkesinde yok etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle bizim gibi hiç nükleere bulaşmamış bir ülkede, başka ülkelerin atıklarının azaltılması için nükleer enerji tesislerinin yapılmasının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına karşı bir onursuzluk olduğunu söylüyoruz” dedi.

Bedeli vatandaş ödeyecek
Dünyanın terk ettiği iş adamlarının talip olmadığı bir enerji kaynağının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının parasıyla kurulacağını anlatan Uyar, “Bu iş için uygun gördükleri firmalardan elektriği üretmesini isteyecekler, atıkların temizlenmesi gerektiğinde bedeli firmalara değil Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına ödetecekler” şeklinde konuştu. Temiz Enerji Platformu’nun küreselleşmeye karşı bir duruş sergileyeceğini anlatan Uyar, küreselleşmeye karşıyım deyip geri durmanın bu düşünceye ev sahipliği yapmaktan başka bir şey ifade etmediğini belirtti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.