Haberler

‘Ak’ belediyeciliğin 4’ncü yılında Altındağ Belediyesi

Tarih: 29 Şubat 2008 Kaynak: Evrensel Yazan: Resul Arslan
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki iş başına geldiği günden beri uygulamalarıyla dikkat çekiyor.

Türkiye’nin en eski ve en büyük gecekondu ilçesi olmasına rağmen Altındağ’ın kötü kaderi değişmiyor. Bu gecekondu yığınları arasında Mobilyacılar Sitesi, Büyük Sanayi, Ata Sanayi, Bentderesi, Ulus vs. gibi bu kadar kanunsuz yapılaşmanın olduğu bir yerde imar uygulamalarının da bazı kanunsuzluklar göstermesi muhtemeldir. Bu nedenledir ki 4 yıllık süre içerisinde Altındağlı gecekondu sahipleri öksüz muamelesine tabi tutuldular. Çinçin’de mafya babaları ile anlaşılarak gariban gecekonducular zoraki evsiz barksız bırakıldı. Evleri yakılmak, yıkılmakla tehdit edildiler. Ailelerinize zarar veririz diyerek evlerinden çıkartıldılar. TOKİ’nin konut yapmaya başladığı bölgede tahsisi olmayan vatandaşlar başka yerlere taşınmak zorunda bırakılarak adeta sürüldüler. Yine bu sürede yıkımın yaşandığı Orhan Kemal Caddesi, Selçuk Caddesi, Hacı Bayram Caddesi’ndeki gecekondu sahipleri mağdur edildi.

Hizmet vatandaş için hiç kimseyi ayırmıyoruz diyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki kurduğu hayır çarşısı marifetiyle 20 bin civarında aileye yardım yaptığını söylüyor. Ama bu yardımlar yapılırken vatandaşın kimliği, milliyeti, dini, mezhebi, siyasi görüşü gibi faktörleri de değerlendiriyor. Ve yardımları da ona göre dağıtıyor. Yardımlardan özellikle dini vakıflar, camii dernekleri, dinci öğrenci yurtları en fazla nasibini alan yerler arasında oluyor. Bu durum trilyonlarla ifade edilen ve hesap sorulması mümkün olmayan bir kaynağın hovardaca ve partizanca dağıtımının nasıl yapıldığının açık ifadesidir.

Belediye çalışanları da bu süreçte yardımlardan payına düşeni fazlasıyla alıyor. İşbaşı yaptığı ilk günlerde tüm çalışanları toplayarak, “hepinizi seviyorum beni izlerseniz sizleri mutlu edeceğim” derken, çok geçmeden bu mutluluk vaadinden başka şeyler çıkmıştır. 2 yılda 800 işçinin işine son verilerek sokağa atılmıştır. Atılan işçiler ikramiyeler ve sosyal haklardaki mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal yollardan haklarını aramaya gitmeleri karşısında “vatan haini” suçlamasına maruz kalmışlardır. Gündüzleri nüfusu 1,5 milyonu bulan Altındağ da 400 işçiyle çalışmanın hizmetin düzeyini ve çalışanların ne durumda olduğunu gözler önüne seriyor.

Memurlar açısından da durum farklı olmadığını görüyoruz. İşçilerden farklı olarak memurların işine son vermenin zorluğundan olacak ki farklı bir uygulamayla karşılaşıyoruz. 950 olan memur sayısını hızla düşürebilmek için bütün ilişkiler devreye sokuluyor. 1 memur alana 1 araba hediye kampanyası başlatılıyor. Bu uygulama ile memur, pazarda alınıp satılan mal ile eşdeğer yapılıyor. (Bu yaklaşım tamamıyla insan haklarına saygısızlıktır.) Memurlara başka kurumlara geçmesi için baskılar daha da yoğunlaşıyor. Bunun sonucunda sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na 200 civarında memur gönderiliyor. Sağlık Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı kaymakamlıklar ve başka belediyeler vs. daha birçok kuruma memurlar baskı ya da reesen yollanıyor. Gitmeyen 25 yılını dolduranların kimilerini köylerde kurduğu barakalara tahsildar, mimar mühendislere gece bekçiliği il dışı görevleri gibi zorlamalarda bulunuluyor. Yine bir takım sosyal haklarının kesilmesi, bazı memurların maaşlarının geç ödenmesi gibi ekonomik zorluklar dayatılıyor. Bayan zabıtalarının ahlaki olmayan ortamlarda çalıştırılmaya zorlanması gibi birçok uygulamayla kıyım yaşanıyor. Böylece memur sayısı 350’ye düşüyor.

Tüm bu anlattıklarımız tek bir belediye örneğinde bile “ak” belediyecilik söyleminin aslında emekçiye düşmanlık, yandaşa ve rantiyeciye çıkar sağlamak olduğunu gözler önüne seriyor.

*EMEP Altındağ İlçe Başkanı
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.