Haberler

Otobüsü Beklerken

Tarih: 7 Mart 2008 Yazan: Burcu Öztaşkın


Taksim Meydanı İETT Otobüs Son Durağı
Kaynak: wowTURKEY.com


Kentlerin altyapı sisteminin bir parçası olan ulaşım, kentsel yaşam kalitesinin de en önemli göstergelerinden biri. Kentleşmenin hızla arttığı yıllardan beri kent içi toplu taşıma sistemlerine gereken önemin gösterilmediği ülkemizde, son yıllarda özellikle büyük kentlerde belediyeler tarafından topluma hizmet adına hummalı çalışmalar sürdürülüyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan ve otomobil kullanımının yaygınlaşmasıyla hayatımızdan neredeyse çıkan raylı sistemler, bugünün teknolojisi ile yeniden kentsel yaşama dahil ediliyor. Denizyolu ve raylı sistem kullanımı yanında bugün hala karayolu ile yapılan toplu taşımacılık tüm dünyada da diğer sistemleri beslemek adına kullanılıyor.

Hareket ve hareket güvenliği olarak tanımlanabilen ulaşım, diğer sektörlerle yakın ilişkisi olan, kendi başına bir ekonomik faaliyet. Üretimi ve satışı aynı anda yapılan bir hizmet olan ulaştırmada temel amaç yaşayanların gereksinimlerini ekonomik, hızlı, konforlu ve güvenli olarak sağlamak. Kuşkusuz kent içi yolcu taşımacılığının temelini oluşturan toplu taşımacılık sistemleri içinde otobüsler oldukça önemli yer tutuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yapılan araştırmalara göre ölümle sonuçlanan trafik kazalarının %25’i kent içi yollarda meydana geliyor. Bu gerçek kent içi karayolu toplu taşıma sistemlerinin güvenlik konusunda büyük zaafları olduğunun bir göstergesi.



Kadıköy Rıhtım İETT Otobüs Son Durağı
Kaynak: wowTURKEY.com


Araç kullanıcılarının sorumluluğu bir kenara düzenlenen servis alanlarında da sorunlar olduğu göze çarpıyor. Bu servis alanlarının başında durak noktaları geliyor. Son durak (terminus), baş durak, terminal veya transfer noktaları olarak adlandırılan otobüslerin toplandığı ve dağıldığı ana hareket noktaları genellikle kent içi hareketliliğin en yoğun olduğu merkez alanlarında bulunuyor. Araç ve yaya akışının yoğun olduğu bu alanlarda yapılan otobüs duraklarına ait düzenlemeler geçmişe kıyasla iyileşme gösterse de bu alanların güvenli olduğunu söylemek zor.


Beşiktaş İETT Otobüs Son Durağı
Kaynak: wowTURKEY.com


Kent mobilyalarında ve ışıklandırmalarda iyileştirmeler yapılmış olsa da durakların işleyiş biçimlerinde bir değişiklik söz konusu değil. Otobüsler bu alanlarda hem bekliyor hem de yolcu alımı ve boşaltımı yapıyor. Pek çok ana durak alanında düzenlenmiş peronlar hala bulunmuyor. Peronları bulunan ana durak alanlarında ise peron genişlikleri yeterli değil. Duraklarda beklerken kendinizi bir keşmekeşin içinde buluyorsunuz. Egsoz gazı solumak zorunda kalıyorsunuz, duraklara asılmış tarifeler güvenilir olmadığından beklediğiniz otobüsün yolunu gözlüyorsunuz, kalabalığın içinde yolunuzu bulmaya çalışırken canınızı kurtarmak için dikkatli olmanız gerekiyor, dinlenmek için sırtınızı yaslayacak bir boşluk bulabilirseniz şanslısınız...

21. yüzyılda herkesin çağdaş bir ulaşım hizmeti alma hakkının olduğu tartışılmaz. Gelişmiş toplumlarda bu tür altyapı sorunlarından bahsetmek mümkün değil. Tüm toplu taşıma sistemleri birbiri ile entegre şekilde çalışıyor. Toplu taşıma sistemlerinin ana hareket alanları kentin bir parçası olarak düşünülüyor. Kentsel yaşama dahil ediliyor. Kullanıcılara çeşitli aktivite olanakları sunuluyor. Seyahat edeceğiniz aracı beklerken bir şeyler atıştırabiliyor, düzenlenen park alanlarında dinlenebiliyor veya alışveriş yapabiliyorsunuz. Ekonomik, hızlı, konforlu ve güvenli ulaşım sistemlerine sahip kentlerden New York, San Fransisko ve Londra’dan örnekler inceledik.

Port Authority Otobüs Terminali
Dünyanın en büyük metropolü New York’da Central Park’ın güneyinde bulunan kent içi karayolu toplu taşıma ağının odağı olan Port Authority Otobüs Terminali aynı zamanda şehirlerarası otobüslerin de hareket merkezi. Ondan fazla geçiş ile New York Metrosu’na açılan terminalden New Jersey’e bağlantı sağlayan Lincoln Tüneli’nde 3 km uzakluğunda otobüs şeridi bulunuyor. 1950’de açılan terminali bugüne dek ortalama 3 milyar insan kullanmış. Günde ortalama 200.000 yolcuya ve 7.200 otobüse hizmet veren Port Authority, Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük otobüs terminali olma özelliğini taşıyor.


New York Port Authority Otobüs Terminali
Kaynak: wikipedia


1980’lerde Kuzey Kanat’ın eklenmesi ile yenilenerek kapasitesi %50 arttırılan terminal, Times Meydanı’nda gerçekleşen soylulaştırma hareketine dek özellikle geceleri güvenlik problemi yaşamış. 1997’de Rutgers Üniversitesi’nden Prof. Marcus Felson’ın tasarımında yapılacak değişiklikler ile suç oranının düşürülmesi konulu çalışması ile suç önleme çabalarına dünya çapında örnek oluşturmuş. 2007’de Kuzey Kanat bölümünde 120.000 m²’lik ticari aktivite alanı barındıracak, 5.500 m²’lik perakende alanı ve terminale 18 yeni giriş sağlayacak bir ofis kulesi inşaatı başlamış. 2012’de tamamlanması planlanan bu yeni kule ile saatte 3.000 yolcu taşıyacak 70 yeni otobüs terminal bünyesinde yerini alacak.

San Fransisko Geçici Terminal
2009 yılında mevcut terminalin yıkılarak Yeni Transbay Transit Merkezi’nin inşasına başlanacak olan San Fransisko’da geçici bir terminal yapımı söz konusu. 2014’de otobüslerin ve 2018’de raylı sistemin kullanıma açılması planlanıyor. Yeni Transit Merkezi yapımı süresince San Fransiskolular'a hizmet etmesi düşünülen Geçici Terminal’in yapımına 2007’de başlanmış. Ada sistemi ile hizmet verecek Geçici Terminal’de, yer döşemelerinden kent mobilyalarına, peyzaj tasarımından güvenlik birimine kadar her şey düşünülmüş.


San Fransisko Geçici Terminal, Modelleme
Kaynak: transbaycenter.org


Londra Stratford Otobüs Değişim Merkezi
14 m yüksekliğinde ve 3.500 m²’lik taban alanına sahip metro istasyonu ile bağlantılı Stratford Otobüs Değişim Merkezi’nin yolcular için daha yaşanabilir bir mekan haline getirilmesi için durakların üzeri ters kubbe şeklindeki gölgelikler ile kaplanmış. Bu ters kubbeler aynı zamanda yolcuların Londra’nın kararsız havasından korunmalarını sağlıyor. Aydınlatma konusunda da özenle tasarlanmış Stratford Otobüs Değişim Merkezi, yerel yönetimin kente işaret elemanı (landmark) katma çabalarının bir sonucu. Karayolu toplu taşıma sistemi ve raylı toplu taşıma sistemlerinin bir arada bulunduğu Stratford İstasyonu’nda bir meydan ve taksi durakları da düzenlenmiş.


Londra Stratford Otobüs Değişim Merkezi
Kaynak: architen.com

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.