Haberler

Riva İstanbul’un yeni yıldızı olacak

Tarih: 19 Mart 2008 Kaynak: Hürriyet
Yaz aylarında İstanbulluların kaçış noktalarından biri olan Riva ile ilgili projeler tek tek açıklanıyor. Bölgede büyük gayrimenkul projeleri için geri sayım yaşanıyor. Ancak imar çalışmaları yapıldığı için projelere imar izni henüz çıkmadı.

Özellikle yaklaşık 980 dönümlük arazisi olan İngiliz Ottoman Finance Compan'nin projesi merakla bekleniyor. Çünkü bu projenin hayata geçmesinin, Riva'da ev ve arsa fiyatlarını ikiye katlayacağı bile ileri sürülüyor. İngilizlerin ilk kazmayı vurmasından en çok Galatasaray'ın etkileneceği de belirtiliyor. Çünkü Galatasaray'ın da, yıllardır konuşulan ve terkleri yapıldıktan sonra 850 dönüme düşen arazisinin değeri katlanacak. İlk etapta 1 milyon 200 bin metrekare olan Galatasaray arazisinin değerinin yaklaşık 150 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Galatasaray arazisinin imar oranı yüzde 20. Ottomans'ın ilk kazmayı atması ile Galatasaray arazisi de değer kazanacak.

İngiliz Ottoman Finance Company, Türkiye'de kurduğu Osmanlı Yapı adlı şirket aracılığıyla Riva'da arazi almıştı. İngiliz grup, 2 bine yakın konut yapımına uygun olan bu araziyi yaklaşık 2 yıl önce 120 milyon dolar ödeyerek almıştı.

Riva'nın arsa bakımından en değerli bölgesi; Arıtaşı
Burada yer alan arsaların metrekare fiyatı 300-350 dolar arasında değişiyor. Riva'da sorunsuz bir villalar 450 bin dolardan başlıyor. Böyle bir villanın büyüklüğü 200-250 metrekare arasında. İmar oranlarının yüzde 20-25 arasında olduğu Riva’da iki kata kadar inşaat izin veriliyor. Büyük parsellerde imar oranı yüzde 45'e kadar çıkabiliyor.Cimbom'un arazisi Riva'nın en değerli arazileri olarak gösterilen Ottomans ve Galatasaray arazilerinde, imar çalışmalarının bitmesi ile projelerin hayata geçeceği konuşuluyor. İngilizlerin kazmayı önce vurması ise "Galatasaray'a piyango vuracak" yorumlarına yol açıyor. Çünkü İstanbul'un Bodrum'u olmaya hazırlanan Riva'da imar çalışmalarının sürmesi ve inşaatlara başlanamaması yüzünden arsa fiyatları yerinde sayıyor. Arsaların metrekaresi 180-200 dolardan başlıyor ve 300-350 dolara kadar çıkıyor. Yaklaşık 16 milyon metrekare, yani 16 bin dönümlük imara açık arazi bulunan Riva'da, 1980'lerde yapılan imar çalışmalarında 5 milyon 500 bin metrekare alan yol ve sosyal donatılar için kamuya terk edilmişti. İstanbul'un düzenli yapılaşma gerçekleştirilebilecek tek banliyösü olan Riva'nın İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi'nce rekreasyon ve günübirlik gezinti alanı ilan edilmesi sonrası, Büyükşehir Belediyesi harekete geçti ve Riva Projesi'ni açıkladı. Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bu bölge, İstanbullular için daha düşük yoğunluklu, doğa ile uyumlu, kültür-turizm-sağlık-spor işlevleri ile kente hizmet edecek; yeşil ve maviye kaçış noktası olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Bodrum gibi olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Riva Projesi’ne göre 1979 hektarlık bir alan "Kültür-Turizm-Spor-Sağlık Köyü" olarak düzenlenecek. Riva Projesi için uluslararası bir yarışma düzenlendi ve uluslararası yedi uzman mimarlık grubu davet edildi. Yarışmanın önümüzdeki günlerde sonuçlanacağı açıklandı. Çevre Düzeni Planı'na uygun olarak Beykoz'un Riva Köyü ve Beylik Mandıra alt bölgesini kapsayan 1979 hektarlık alanda, doğa ile uyumlu, İstanbul halkının kültür, turizm, sağlık ve spor etkinliklerinden yararlanmasını sağlayacak, örnek bir eko-köy projesi başlatılacak. Başkan Topbaş, "Riva bölgesini Bodrum misali ama Bodrum'dan çok daha düzenli bir bölge haline getireceğiz. Burası, bir cennet köşesi gibi İstanbul ve Türkiye’nin gurur duyduğu bir yer olacak" diyor.

1998 yılı Koruma Amaçlı İmar Planlarına göre bölgede 40 bin kişilik bir nüfus öngörüldüğünü söyleyen Topbaş, "Su havzalarını ve ormanlara saygılı, yasakçılıktan öte koruma-kullanma dengesiyle hareket edeceğiz. Daha önce öngörülen 40 bin nüfusun altında bir yoğunluk öngörüyoruz" diye konuşuyor. Riva Yerleşimi Kültür-Turizm-Sağlık-Spor Köyü Proje alanının yüzde 40'lık bölümü yol, yeşil alan, ilköğretim alanı ve donatı alanı, yüzde 20'lik bölümü metropole hizmet verecek kültür, eğitim, turizm, sağlık, ve spor işlevi, yüzde 40'lık bölüm de konut alanı olacak.

İmar çalışmaları sürüyor

Riva'da yaklaşık 25 yıllık emlakçılık yapan Kalyon Emlak'ın sahibi Mehmet Selim Çelikli, Riva'da arazilerin metrekare fiyatlarının 180-200 dolardan başladığına dikkat çekerek, "Açıklanan Riva Projesi sonrası sadece merak edip soran oldu. Belediyenin açıkladığı taslak plan. Şu an alanların çoğu yatırımcılar" şeklinde bilgi veriyor. Mehmet Selim Çelikli, bölgede Riva Konakları'nın ve Rivara Ranch'ın bittiğini, Flora Evleri'nde ise inşaatın sürdüğünü ifade ediyor. Çelikli, "Riva Konakları'nda villalar 500 bin dolardan başlıyor, milyon doları geçebiliyor. İngiliz Ottomans ise ruhsat alıyor. Riva'da inşaata müsait toplam 16 milyon metrekare alan var. Riva bu potansiyeli taşıyor. İstanbul'a bu kadar yakın, üçüncü köprüye yakın, bu denli büyük ve planlı olan başka bir yapılaşma alanı yok" ifadelerini kullanıyor.

Riva'nın gelecekte yaklaşık 40 bin kişiyi barındırabileceğini ifade eden Çelikli, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: "Şu an 4 binin biraz üzerinde insan yaşıyor. Merkez ve Beylik Mandıra olarak iki bölge olarak ayırabiliriz. Şu an küçük parsellerde sıkıntı yok. Sıkıntı büyük parsellerde. Büyük arazilerdeki planlamaların üzerinde belirsizlik var. İmar çalışmaları bitmeden bu projeler açıklanmaz. Büyük parseller için imar istendiğinde alınamıyor. İmar çalışmaları sürüyor diye böyle. 500-1000 metrekare arsa alan hemen yarın inşaat çalışmalarına başlayabilir ama mesela 40-50 dönümlük parsellerde imara başlanamıyor."

Kimler yatırım yapıyor
Riva'nın 8 kilometre sahili var, sonrası ise devlet ormanı. Riva Deresi de doğal marina gibi... Gerek balıkçılık, gerekse yat limanı açısından çok önemli bir yer. Buradan arsa ve ev alanlar üst düzey yöneticiler, B Plus ya da A sınıfından insanlar. İş adamları, sanatçılar, kültürlü insanlar. Bir yıl önce de arsaların metrekare fiyatı 180-200 dolar civarıydı. Dolar kurunda bir miktar düşüş oldu ama rayiçleri yukarı çekmek pek mümkün olmuyor. Riva, en büyük sıçramayı dalgalanmadan önce yapmıştı. 2005 ve 2006'da... Yakın zamanda yeni bir sıçrama olacak. Emlakçı Mehmet Selim Çelikli, "Çalışmalar bitince imar oranı artabilir. 1983'ten beri burada emlakçıyım. Bölgeye yatırım yapmak isteyenlere önerim, yazlık olarak değil 12 ay yaşamak için düşünün. İstanbul'a artık çok yakınız. Üçüncü köprü yapılırsa çift köprülü bölge olacağız. Gerek arsa, gerek ev olsun şu an alım yapmak kârlı olur. Köprü açıklanınca fiyatlar katlanabilir. Bence şu an fiyatlar çok yüksek değil. Çünkü İstanbul'da arsa üretimi yok. Böylesine planlı bölgeler pek yok" diyor.

Rakamlarla Riva

Riva Köyü ve Beylik Mandıra mevkiinde yaklaşık 16 bin dönüm civarında arazi var. Toplam arazinin (köy içi hariç) 1/5000 ölçekli koruma amaçlı mevzii nazım imar planı mevcut. Ufak parsellerin tamamına yakınında 1/1000 uygulama planları tastikli. Toplam 16 bin dönüm olan arazi birbirinden bağımsız adalardan oluşuyor. Tapular, tüm yollar ve yeşil alanların terkinden sonra kalan net metrekareler.

İmar durumları değişken olup, emsaller toplamda (K.A.K.S) yüzde 20 ve yüzde 25 genel konut alanları, yüzde 30 genel konut alanları ve yüzde 35 genel konut alanları şeklinde, iki kat inşaat yapmaya müsait. Yol genişlikleri 10-35 metre genişliğinde ve yolların ortalarında geniş bulvarlar var.

Rüzgar yönü genelde kuzey doğu ve güney batı yelpazesi arasında olup kışları sert olabiliyor. Arazinin en yüksek kotu 106 metre civarıdır. Aşırı eğimler ve yarlar mevcut değil.

Alarko, 6 bin dönüm ile en büyük yatırımcı grup. Yapı Kredi Koray 900 dönüm, Galatasaray (terklerden sonra) 850 dönüm. Ufak parseller 2 bin 200 dönüm, Riva köy içi 2 bin 100 dönüm civarı. Yeni yapılan Riva otoban bağlantı yolu ile Kavacık-Riva 21 kilometre. Riva'nın halihazırda imar planı var ve SİT Kurulu tasdikli. Buna rağmen tekrardan, 4. kez plan yapılmak isteniyor. Oysa Beykoz'un hiçbir köyünde cumhuriyet tarihiden beri imar planı yapılmamış.

Riva'da ise "Yeşil alan çok dağıtılmış" deniyor ve yeni imar planı çıkarılıyor. Planlar geçmişte Bayındırlık ve İmar Bakanlığı tarafından yapımı, İstanbul Üç Numaralı Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onaylamıştı.

Buna rağmen tekrar plan yapılıyor. Yapılan terklerin bir kısmını belediye yeşil alan olarak kullanabiliyor. Geri kalanını ise uhdesine alıyor. Riva'da da 5.6 milyon metrekare terk yapılsa; yarısı yeşil alan ve yola ayrılsa, belediyeye 2.5 milyon metrekare yer kalıyor..
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.