Haberler

Şehre giriş paralı olacak

Tarih: 23 Nisan 2008 Kaynak: Vatan
Akaryakıttan tasarruf sağlamak için yeni trafik yönetmeliği hazırlandı. Artık şehre arabayla giriş paralı olacak. Diğer yenilikler ise şöyle;

Sürekli artan petrol fiyatları, Türkiye'nin akaryakıt faturasını her geçen gün şişiriyor. Yıllık 40 milyar dolara ulaşan tüketimin düşürülmesi ve büyük şehirlerdeki trafik sorununun azaltılması için yeni bir ulaşım yönetmeliği hazırlandı.

Ulaştırma ve Enerji bakanlıklarının imzasını taşıyan düzenleme, bir dizi yenilik getiriyor. İşte o düzenlemeler:

Tek Bilet Uygulaması
Bu konuda en büyük görev belediyelere düşecek. Buna göre belediyeler, şehir ulaşım planlarını en az yakıt tüketilecek şekilde hazırlayacak, toplu taşımayı kolaylaştırmak için tek bilet uygulamasına ağırlık verecek.

Sürücüler Ücretsiz Taşınacak

Bunun yanında, şehirdışına büyük kapasiteli araç park yerleri kurulacak, bu parkları kullanan sürücüler şehir merkezine ücretsiz taşınacak.

Şehre Girmek Paralı
Ayrıca belediyeler, büyük şehirlerde şehir içi trafiği azaltmak için, 'şehiriçi giriş ücreti ve yüksek otopark ücreti' gibi caydırıcı önlemleri uygulamaya koyacak.

Taksiler Boş Dolaşamayacak
Taksiler telsiz sistemine geçecek, merkezi alanlarda taksilerin depolanacağı cepler-merkezler oluşturulacak. Müşteri aramak için trafikte boş dolaşmaların önüne geçilecek.

Lojistik Köyleri Kurulacak
Yönetmelikle şehirlerarası ulaşım ve taşımacılıkta kara, deniz ve havayollarının entegre hale getirilmesi ve yakıt tasarrufu amacıyla lojistik köylerinin kurulması da amaçlanıyor.

Trafik Işıkları LED'li Olacak
Trafik akışını düzenleyen trafik ışıklandırmalarında da tasarrufa gidiliyor. Bunun için de Karayolları Genel Müdürlüğü'nün belirleyeceği kriterlere uygun sinyalizasyon sistemleri kullanılacak. Ulaşımda trafik akışını düzenlemek ve enerji tüketimini asgariye indirmek için ışıklarda ledli sisteme öncelik verilecek. Sürücüler, değişken mesaj sistemli yönlendirmelerle iklim ve trafik yoğunluğuna göre yönlendirilecek. Demiryolu ulaşımında elektrifikasyona öncelik verilecek. Yönetmenliğin sağlıklı uygulanması için de tüketiciler bilinçlendirilecek. Yeşil Dalga Sistemi yaygınlaştırılıyor

Kablosuz Koordinasyon
Akaryakıt tüketimini en aza indirmeyi amaçlayan Ulaşımda Enerji Verimliliği Yönetmenlik Taslağı, trafik akışının aksamaması için Yeşil Dalga Sistemi'ni (Kablosuz koordinasyon çalışma modu) yaygınlaştırıyor. Uygulama ile trafik akışı hızlı sağlanacak. Şehiriçindeki kavşak sayısı artırılacak. Bu çerçevede yollarda uygulanacak bazı sistemler ise şöyle: Flaş modu, sabit zamanlı çalışma modu, yarı trafik uyarlamalı çalışma modu, tam trafik uyarlamalı trafik modu, sabit zamanla çalışma modu, bilgisayarlı trafik sinyalizasyon merkezine bağlı çalışma modu, kablosuz koordinasyon çalışma modu ve polis kumandalı çalışma modu ve yaya kumandalı çalışma modu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.