Haberler

İstanbul'un Yeni Gökdelenleri Nerelere Kuruluyor?

Tarih: 30 Nisan 2008 Kaynak: Hürriyet Emlak


Kaynak: wikipedia

Türkiye'nin iş ve ticaret merkezi İstanbul'un silueti hızla değişiyor. Çok değil, daha 10 yıl önceye kadar sınırlı sayıda gökdelenin olduğu 'megakent'te, bugün onlarca gökdelen; neredeyse bulutlara eş yüksekliğe ulaşıyor...

İstanbul'un ve Türkiye'nin en yüksek binası unvanı, yıllardır İş Kuleleri'nin elinde. Bu rekoru, Kiler Grubu'nun yaptığı Sapphire gelecek yıl devralacak. Peki, Sapphire'i geçebilen de çıkacak mı? Bunun ilk sinyalleri bir süre önce geldi. TOKİ'nin Seyrantepe'deki arazisi için yaptığı ihaleyi Ağaoğlu Grubu almıştı. Toplam 46 bin metrekarelik arazinin net alanı 29 bin 640 metrekare olarak açıklanmıştı. Bu araziye, iki emsal veriliyor ve Ağaoğlu'da bu araziye toplamda 92 bin metrekarelik kapalı alana sahip tek kule yapacaklarını açıkladı. Ağaoğlu, bu kulenin İstanbul'un en yüksek binası olmak için yarışacağının sinyalini de 'Çıkabileceğimiz kadar yükseğe çıkacağız..." şeklindeki açıklaması ile verdi.

Bu sözler, "Ağaoğlu'nun yapacağı kule, Sapphire'i de geçecek" şeklinde yorumlandı, ancak henüz projenin ayrıntıları netleşmedi...

İstanbul'da 100 metrenin üzerinde çok sayıda gökdelen var. Bu binalar otelden ofise, konuttan alışveriş merkezine kadar değişik amaçlar için kullanılıyor.

Hattat’ta hızlı geliyor
Kiler Grubu tarafından 4'üncü Levent'te başlanan Sapphire inşaatında toplam yüksekliğin yarısı aşıldı. Sapphire ile birlikte İş Kuleleri'ni geçecek başka iki kule daha var: Hattat Grubu tarafından Maslak'ta 200 metre yüksekliğinde yapılan Diamond of İstanbul. Kazak şirketi Landmarkk'ın ise Levent'te 250 metrelik iki gökdelenle yarışa katılacağı belirtiliyor. istanbul'un dışında en yüksek bina ise Mersin'de... Plaza uzmanı olan Arthur and Miller Gayrimenkul danışmanlarından Ahmet Koz, "İstanbul'un en yüksek binaları olan bu plazalarda kiralık ofis katlarının metrekaresi 50 dolar sınırına yaklaşıyor. Aidat ve KDV dahil edildiğinde 50 dolara çıkılıyor" ifadesini kullanıyor. İşte, İstanbul'un uzunları:

Sapphire (261 metre):
İnşaatı gelecek yıl tamamlanacak Sapphire, 57 katlı olacak, inşaatın yarısının kabası bitti. Araba ile evinize çıkma, 163 metre yüksekte golf oynama gibi İstanbul için yenilikleri de beraberinde getirecek Sapphire'i Kiler Holding inşa ediyor. Rezidans ve alışveriş merkezinden oluşan Sapphire, rakipleri içinde metrekaresi 12 bin dolar ile en yüksek fiyata sahip bulunuyor. Sapphire'de başlangıçta 6-10 bin dolar olan rezidans metrekare birim fiyatlarına geçen ay zam yapılmıştı. Böylece satılık rezidansların metrekaresi 12 dolar seviyelerine ulaştı. Sapphire, yerin altındaki katları ile birlikte toplam 64 kat olacak, 150 bin metrekare inşaat alanı olan Sapphire'de 174 rezidans daire yer alacak. 163 metre yükseklikte bin 100 metrekarelik golf sahası bulunacak. Binanın en üst katında yapılacak seyir terası, İstanbullulara açık olacak. Sapphire'deki toplam 174 daireden yarıya yakınının satıldığı belirtiliyor. Kiler Grubu'nun, talep yoğunluğu sebebiyle metrekare birim fiyatlarını artırdığı belirtiliyor. Sapphire'de, daire fiyatları 700 bin dolar ile 5.5 milyon dolar aralığındaydı. Ancak yapılan zamla fiyatlar 6 milyon doları geçti, iş adamları finans dünyasının önde gelen isimleri ve sanatçıların özel ilgi gösterdiği Sapphire'de, sınırlı sayıda konutun satılığa çıkarılması yüzünden 'bekleme listesi' oluştuğu belirtiliyor.

Landmark Towers (250 Metre):
Levent'te Metrocity ve Kanyon'un yanındaki Renault arazisini alan gayrimenkul ve yatırım şirketi Landmarkk'ın 350 milyon dolarlık yatırım yapacağı ve her biri 250'şer metreden iki kuleli bir proje hayata geçireceği konuşuluyor. Projedeki dev kulelerin ilk 15 katı otel, sonraki katlar rezidans olacak.

Diamond of İstanbul (200 metre):
İlk açıklandığında tartışma konusu olan Hattat Grubu'nun Diamond of İstanbul'u, 2009 sonu ya da 2010 yılının başında faaliyete geçecek. Türkiye'nin ilk yüksek çelik konstrüksiyonlu binası olacağı belirtilen Diamond of İstanbul, 50 katlı ve 200 metre yüksekliğinde olacak. Binada 308 odalı otel, 200 dükkanlı alışveriş merkezi, otopark, kongre ve sağlık merkezi, konut ve restoranlar olacak.


Kaynak: Arkitera Mimarlık Merkezi

İş Kuleleri (181 metre):
Üç kuleden ikisi İş Bankası iştiraklerine, diğer kule ise diğer kuruluşlara yıllar önce kiraya verildi. Kulelerde boş yer yok... Bu yüzden rayiç belirlemek zor ancak, boşalan ofis katlarının metrekaresinin 40-50 dolar aralığına kadar çıkabileceği belirtiliyor. Kulelerde, İş Bankası'nın kendi grubuna ait şirketler bile yer bulamıyor... Türkiye İş Bankası, kulelerin açılışını 2000 yılında yapmıştı, inşaatı 1996-2000 yılları arasında tamamlanmıştı. Kule-1'in, bayrak direği ile birlikte yüksekliği ise 194 metreye kadar çıkıyor. Bu, Boğaz Köprüsü’nün yaklaşık üç katı.

Tekstilkent-Koza Plaza (168 metre):
Yıllarca boş kalan Tekstilkent Kuleleri, Koza Gayrimenkul'ün devreye girmesi ile dolmaya başladı. Kulelerin adı da Koza Plaza olarak değişti. Kuleler, her biri 44 katlı 168 metre yüksekliğinde iki bloktan oluşuyor. TEM otoyolundan girişi olan tek plaza olan Koza Plaza'da ofislerin metrekare kirası yaklaşık 20 dolar. Kulelerin A bloğunun üst katında İstanbul'u 360 derece açıyla gören restoran bulunuyor.

Şişli Plaza (160 metre):
Şişli Plaza, A, B ve C bloklardan oluşuyor. 42 katlı ve 160 metrelik B Blokta ofis ve konut katları bulunuyor. 10 katlı A Blok ve 9 katlı C blok ise mağaza-ofis ve otoparka ayrılmış... Kısa bloklardan birini TURYAP almıştı. TURYAP'ın, aldığı bölümlerde dekorasyon yapıp metrekaresini 23 Euro'ya kiraya çıkardığı belirtiliyor. Hemen yanında ise dekorasyonsuz ofislerin metrekaresi 13 Euro'dan kiralanmayı bekliyor. 97 bin 500 metrekare inşaat alanı bulunan Şişli Plaza'nın 60 bin 841 metrekaresi konutlara ayrıldı.

Sabancı Center (157 metre):
Yaklaşık 16 yıldır Levent denilince ilk akla gelen bloklar, Sabancı Center oluyor. İki plazada, sadece grup şirketleri var. Sabancı, kuleleri bireysel olarak sadece kendi şirketlerine kiralıyor. 1992'de hizmete giren bloklardan Akbank Kule, 39 kat ve bodrum hariç 141 metre yüksekliğe sahip. Toplamda ise 157 metre. Sabancı Holding Kulesi ise 34 katlı ve 119 metre. Bloklarda toplam 107 bin metrekare inşaat alanı bulunuyor.

Süzer Plaza (154 metre):
Türkiye'nin en lüks otellerinden altı yıldızlı The Ritz-Carlton Hotel’in ve rezidans-ofis katlarının da bulunduğu Süzer Plaza'da belli bir rayiç yok. Manzarası iyi olan katların metrekare kirasının 40 doları geçebileceği belirtiliyor. 34 katlı Süzer Plaza, tartışmalı yargı sürecinin ardından 2001 yılında hizmete açılmıştı. Otel, Boğaz'a bakan 244 süper lüks odasıyla hizmet veriyor.

Polat Tower Residence (152 metre):
İstanbul Fulya'daki Polat Tower Residence, altı yıl önce açıldı. Tehlike anında düşmeyen paraşütlü asansörlere sahip kulede, 42 kattan oluşan yapımım 406 daire ve alışveriş merkezi bulunuyor. Polat Tower Residence'de beş yıldızlı otel hizmeti veriliyor, depremi 8 saniye önceden algılayan sensörler, tüm önlemleri alıyor.

Sun Plaza (147 metre):
Toplam 37 kattan oluşan Sun Plaza'da uzun süredir boş yer bulunamıyor. Asma katında 110 metrekare bir yer, geçtiğimiz aylarda kiralandı. 5 bin dolar artı KDV istendi ve kiralandı. Bu rakama aidatın da dahil olduğu belirtildi. Kiralanma fiyatı üzerinden (aidat dahil) metrekare fiyatının 45 dolara geldiği belirtiliyor. Plaza full dolu. Ofis katlarında sirkülasyon bile yok, Plazada, metrekare başına aidatın da, ortalama 5 dolar seviyelerinde olduğu belirtiliyor. Plazada, iki de penthouse katı bulunuyor. 147 metre yüksekliğiyle Maslak'taki en yüksek binalardan olan plazada konut katları da var. Plazada 30 metrelik yüzme havuzu, sauna, kondisyon, dans salonları ve squash sahası var.

Garanti Bankası Genel Müdürlük Binası (143 metre):
Levent'teki binada piyasaya yönelik kiralama yapılmıyor. Binada Garanti Bankası ve iştirakleri var. Binanın tamamıyla Garanti Bankası kullanımında olduğu belirtiliyor. 2002 yılında hizmete giren bina 22 kattan oluşuyor.

Tat Towers (143 metre):
Neredeyse 20 yıllık hikayesi olan Tat Towers, aradan geçen bunca yıla rağmen hayalet bina olarak bir gün hizmet vermeye başlayacağı günü bekliyor. Bloklarda kiralama çalışmalarına başlandı. Plazaları iki ayrı emlakçının pazarlamaya başladığı belirtiliyor. Ön anlaşmaların yapılmaya başlandığı kaydediliyor. Ofislerin metrekare bazında kiraları 22-30 dolar aralığında değişiyor. Her kat bin 141 metrekareden oluşuyor. Tat Tovvers'ta yerin üzerinde 30, yerin altında ise 8 kat var. Tat Towers'ta 141 bin metrekare kapalı alan var.

Kanyon (130 metre):
Kanyon'un ofis katlarında boş yer bulunmadığı belirtiliyor. Yaklaşık iki yıl önce metrekaresi 27 dolardan kiralanabilen ofis katlarının şu an kiraya verilmesi halinde aidatlar hariç 40 doları geçebileceği belirtiliyor. Konut, ofis ve alışveriş merkezi olarak kullanılan Kanyon, iki yıl önce açılmıştı. En yüksek blok olan ofis bloğu 26 katlı ve toplam 30 bin metrekare.

Kempinski Astoria (125 metre):
Astaş inşaat ve lüks otel zinciri Kempinski'nin yaptığı Kempinski Astoria, her biri 125 metre yüksekliğinde 27 katlı iki akıllı kuleden oluşuyor. İstanbul Mecidiyeköy Esentepe'de yapılan ve kısa süre önce açılan Kempinski Astoria, rezidanslarının kirası ile de dudak uçuklatıyor. Astoria'da, 179 metrekare büyüklüğündeki bir 2+1 daire, aidat hariç 5 bin 500 Euro... Böylece, aidat hariç bile metrekaresinin kirası 47 doları geçiyor ve bu, İstanbul'da Levent'teki Bellevue Rezidans ile birlikte en yüksek rakam olarak dikkat çekiyor. Astoria'da, ilk satış sırasında metrekaresi 4 bin 500 dolar olan ofisler ise şimdi 10 bin dolara çıktı.

Metrocity (120 metre):
Metrocity'de ofis katlarında boş yer yok gibi... 2003 yılında hizmete açılan blokların en uzunu 24 katlı... Aidat hariç, 302 metrekarelik lüks rezidansların kirası 10 bin dolar seviyelerine kadar çıkıyor. Böylece, rezidansların metrekare kirası 33 doları bulabiliyor. Ancak, durumuna göre, metrekaresi 19-20 dolara da rezidans bulunması mümkün... Geçen yıl ofis katlarında 325 metrekare bir yer aylık 7 bin 500 dolar seviyelerinde kiralanırken, aradan geçen dönemde bu rakam daha da arttı. Kiralanmayı bekleyen rezidans katlarına rastlanıyor. Bunlardan biri 282 metrekarelik 3+1 daire... 550 dolar isteniyor. Aidatı ise bin 950 YTL. 302 metrekarelik möbleli 4+1 rezidansa ise 10 bin dolar isteniyor.

Tekfen Tower (118 metre):
Bu bloklarda da hiç boş yer yok. Rayiç olarak yine 40-45 dolar seviyelerinde olabileceği belirtiliyor. Plazada ofisler genelde bin metrekare ve üzeri büyüklüklerde... Boşalan ofis katlarının metrekaresinin 30-40 dolardan kiraya verildiği ifade ediliyor. Bu rakamın, bulunulan kata, ofisin kullanım alanına, içinin ne kadar hazır olup olmadığına göre değişeceği vurgulanıyor. 2003'te hizmete açılan Tekfen Tower, 38 katlı. Kulenin yedi de bodrum katı bulunuyor. Binada 33 bin metrekare ofis alanı var.

Anadolu Yakasının En Yüksekleri Olacaklar
Finans merkezi olması gündemde olan Ataşehir, dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in kentsel dönüşüm projesini yaptığı Kartal ve ofislerin tercihi haline gelen Ümraniye ve Kavacık'la inşaat şirketlerini cezbeden Anadolu yakası, görmeye alışık olmadığımız yüksek binalarıyla da konuşulmaya başlayacak.

Regnum'un Koşuyolu'nda bu yıl inşasına başlayacağı ofis ve rezidans projesi, Teknik Yapı'nın Kartal'daki Uprise Elite projesi ve Dumankaya'nın Vizyon Dumankaya'sı, Anadolu yakasını yükseltecek.

Teknik Yapı'nın Kartal'daki Uprise Elite projesi 154 metre uzunluğuyla bölgenin ve Anadolu yakasının en uzun binalarından biri olacak. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, projenin 110 milyon YTL'ye mal olacağını belirterek, "Üç yüksek blok bir rezidans ve ekolojik sıra villalar yer alacak. Toplam 750 daireden oluşacak projede rezidans bloğu, 42 katlı olacak. Dairelerin fiyatı bin 800 ile 2 bin dolardan satılacak" dedi. Durbakayım, burada 10'u beş kaili biri ise 20 katlı olmak üzere lüks konutlar yapacaklarını kaydetti.

Dumankaya İnşaat'ın Dumankaya Vizyon'u da Anadolu yakasının en yüksek binalarından biri. Projenin 100 milyon dolarlık maliyetle inşa edileceğini ve fiyatların metrekare başına 2 bin 750 ile 4 bin 500 dolar arasında değişeceğini anlatan Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, 33 ve 24 katlı iki rezidans ile 18 katlı bir ofis bloğundan oluşacak projede en yüksek binanın 105 metre uzunluğunda olacağını söyledi. 20 bin metrekarelik alanda yükselecek projede 340 rezidans olacağını dile getiren Dumankaya, bu yıl ilk kez Avrupa yakasında Bahçeşehir'de 250 konutluk bir proje ile Göztepe'de 450 konutluk projeye başlayacaklarını belirtti.

Anadolu yakasının bir diğer yüksek projesini de Regnum yapacak. 130 metre uzunluğunda inşa edilecek proje ile ilgili bilgi veren Regnum Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk, ofis ve konuttan oluşacak ve en az 30 kat olarak inşa edilecek projede metrekare fiyatının 3 bin 500 ile 4 bin Euro arasında değişeceğini söyledi. 180 civarında daireden oluşacak projede, 1+1 ve 2+1'lerin daha fazla olacağını ifade eden Öztürk, konut büyüklüklerinin de 56 metrekare ile 200 metrekare arasında değişeceğini söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.