Haberler

Mimarlık ve Tasarım Dünyasını Nerelerden Takip Ediyoruz?

Tarih: 30 Nisan 2008 Derleyen: Emine Merdim Yılmaz

Günümüzde, kişisel ya da kurumsal pek çok blog yayınlanıyor. Bazıları gerçekten çıkış amacına uygun olarak bir günlük mantığında hazırlanırken bazıları ise kolay bir web sitesi hazırlama yöntemi olması sebebiyle kullanılabiliyor.

Kelime anlamı ise İngilizce’deki "web" ve "log" kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış hali. Tarihçesine bakarsak 1999 yılından Blogger’ın bu hizmeti vermesiyle hayatımıza giriyor, sonrasından 2003 yılından Google’ın satın almasıyla giderek yaygınlaşıyor. Günümüzde Blogger dışında Wordpres, Yahoo 360 gibi blog yazılımları da bulunuyor.

Bloglar hakkında Jupiter Research tarafından 2005 yılında yapılan ve Wikipedia’da da yayınlanan araştırmaya göre yıllık geliri 60.000 Dolar’ın üstünde. Blog okuyanların % 60'ı erkek ve blog okuma alışkanlığı olanların % 73'ü 5 yıldan uzun süredir internet bağlantısına sahip. Blog okuyanların % 28'i blog okumak için RSS kullanıyor. 2005 sonunda yapılan başka bir araştırmaya göre de internet kullanıcılarının %38'i blog kelimesinin anlamını bildiklerini, % 27'si ise blog okuduklarını belirtmiştir. Blogosferin nabzını tutma misyonundaki Technorati'nin istatistiklerine göre, günde 50.000'den fazla yeni blog sitesi yaratılıyor.

Mimarlık ve tasarım dünyası açısından bakacak olursak Dünya’da bu konuda yayınlanan yüzlerce blog bulunuyor. Aylık dergiler, internet siteleri dışından artık gündemde olan biteni bu bloglar aracılığı ile izlemek mümkün. Dünya’nın dört bir yanından yayınlanan bu blogların, bazılarının tek bir yazarı olabildiği gibi, bazılarının ise bir derginin editör kadrosundan daha fazla yazarı bulunuyor. Yayınlanan bloglar arasında ön plana çıkan 10 adedine aşağıda yer verdik.

Bldblog


Geoff Manaugh tarafından içeriği hazırlanan Bldgblog en çok takip edilen bloglardan bir tanesi. Sadece bir mimarlık ya da şehircilik blogu olarak tanımlamak imkansız. Mimarlık, şehircilik, bilim ya da sanat yazılarının konusu olabiliyor. Blog’da yer alan yazıların hepsi derleme yazılardan çok Manaugh tarafından kaleme alınmış makaleler ya da söyleşiler. Pek çok dergi ya da blogda şimdiye yazısı çıkan yazar 2007 sonbaharından beri Dwell dergisinde editörlük yapıyor ve 2009 ilkbaharında çıkacak BLDGBLOG kitabı üzerinde çalışıyor.

Blog San Fransisko’dan yayınlanıyor.

Core77



Core77, 1995 yılından beri tasarım öğrenci ve profesyonellerine hitap eden bir blog. Core77’de makaleler, forumlar, etkinlik takvimi, portfolyolar, iş ilanları, tasarım firmaları veritabanı, okullar, satıcılar ve servisler yer alıyor.


City of Sound




Dan Hill tarafından 2002 yılından beri hazırlanan blogun ana başlıkları, şehir, mimarlık, tasarım, medya ve müzik.

Curbed




Mayıs 2004’te yayınlanmaya başlanan Curbed’in temel konusunu gayrimenkul oluşturuyor. Satılık, kiralıklar, yeni gelişim alanları, eğlenceli broker hikayeleri, güzel restoranlar, en son mahalle dedikoduları diğer konuları arasında.

Başta New York ile ilgili olmak üzere San Fransisko ve Los Angeles şehirleri üzerine de yayınlanıyor.

Dezeen



Kasım 2006’da açılan Dezeen en popüler tasarım ve mimarlık bloglarından bir tanesi. Mimarlık ve tasarım dünyasından son günlerde hatta son dakikada olan biten bütün gelişmelere rastlamak olası.

Ekim 2006 yayınlanan Twenty-First Century Design kitabının yazarı ve Icon dergisinin kurucusu, eski editörü olan Marcus Fairs, tarafından hazırlanan sitenin aylık 500.000 ziyaretçisi var.

Blog, Londra’dan yayınlanıyor.

Inhabitat

Inhabitat, daha farklı ve sürdürülebilir gelecek için tasarımı, mimariyi ileriye taşıyan pratikler ve malzemeler üzerine bilgiler, haberler yer alıyor. Jill Fehrenbacher tarafından yayınlanmayan başlayan blog ekolojik mimari konusunda önemli bir kaynak. Amaçlarını “Ekolojik Mimarlık, İyi Mimarlıktır. İyi Mimarlık, Ekolojik Mimarlıktır” olarak tanımlıyorlar. Blogun, kurucusu ile birlikte toplam 19 yazarı bulunuyor.

Blog, New York’tan yayınlanıyor.

MoCoLoco

MoCoLoco, tasarım, mimarlık ve sanat blogu. Harry Wakefield tarafından hazırlanan blogun Ottawa, Tokyo, San Fransisko, Calgary, Şikago, Milano, Londra ve New York’tan destek veren ve katkıda bulunan yazarları bulunuyor.
Blog, Montreal’den yayınlanıyor.

Subtopia

Haberde yer verdiğimiz bloglar arasında belki de kendini en farklı yere konumlandıran blog Subtopia. Bryan Finoki tarafından hazırlanan blogun konusu “Askeri Şehircilik.” Bu sebeple, Meksika-Amerika Birleşik Devletleri ya da İsrail-Filistin sınırında yaşanan olaylar, Irak, Afganistan, hapishaneler blogun olağan konuları arasında.
Blog, San Fransisko’dan yayınlanıyor.

Pruned



Şikago’da yaşayan ve çalışan Alexander Trevi tarafından hazırlanan blog peyzaj mimarlığı ve ilgili konular üzerine. Blog Haziran 2005’ten beri yayınlanıyor.

TreeHugger



En önemli özelliği ekolojik mimari, tasarım konusunda haberlerin yer alması. Seyahat, doğa, güzellik, iş, sağlık blogun yer verdiği başlıkların diğeri. Blogun, 10’dan fazla ülkeden 10 çalışanı, 50’den fazla yazarı bulunuyor. Bloga her gün girilen ortalama mesaj sayısı ise 31. Ekoloji konusunda yayın yapan bloglar arasından sıyrılarak kazandığı pek çok ödülü bulunuyor.

Yukarıda kısa açıklamaları ile yer verdiğimiz bloglar, yüzlercesi arasından en çok takip edilen 10 tanesi. Blogların sayısını artırmak mümkün.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.