Haberler

Mısır ve Hindistan çimento ihracatını durdurdu Türkiye'nin eli güçlendi

Tarih: 1 Mayıs 2008 Kaynak: Referans Yazan: Bülent Yoldaş
Mısır ve Hindistan'ın iç piyasadaki talepleri arttığı için çimento ihracatını durdurması Türkiye'nin uluslararası piyasada elini güçlendirdi. Her iki ülkenin de ekim ayında ihracatını durduğunu belirten Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, bu gelişmenin Türkiye çimento sektörünün özellikle Irak, Suriye ve Rusya gibi pazarlarda gücünü artırdığını açıkladı.

"Hem mevcut hem de atıl kapasiteye fırsat kapısı açıldı" diyen Hacıkamiloğlu, Türk firmaları bu imkânı süratle değerlendirmeye, Mısır ve Hindistan'ın açtığı boşluğu hemen doldurmaya başladığını açıkladı. Hacıkamiloğlu, "Irak, Suriye ve Rusya gibi pazarlarda talebin artması ve Mısır ile Hindistan'ın ihracatını durdurması yurtdışına satışları katlayacak. Türkiye Suriye'ye yılda 1 milyon ton ihracat yapıyor. Buna ilave olarak 1 milyon tonluk bir fırsat daha doğacak. 1.8 milyon ton ihracat yaptığımız Irak'ta 1 milyon ton, yine 1 milyon ton satış yaptığımız Rusya'ya ise 2 milyon tonluk ilave bir gönderim yapılacak" açıklamasını yaptı.

Beton ve agregada büyüyecek
Hacıkamiloğlu, Çimsa olarak hedeflerinin hazır beton ve agregada büyüme olduğunu söyledi. Diğer bir odaklandıkları konunun da alternatif yakıt yatırımları olduğuna işaret eden Hacıkamiloğlu, Mersin ve Kayseri fabrikalarının ardından Eskişehir ve Niğde fabrikalarında da alternatif yakıt kullanımına başlanacağını açıkladı.

Çimsa'nın 2004 yılıyla karşılaştırıldığında yüzde 100 büyüme kaydettiğini ve ortalama yüzde 26 büyüme hızı yakaladığını kaydeden Hacıkamiloğlu, 2008 yılında yaklaşık 5.5 milyon ton çimento ve klinker satışı, 2.5 milyon metreküp de hazır beton satışı hedeflediklerini anlattı. Hacikamiloğlu, geçen yıl 480 milyon dolar olan cirolarını da bu sene 500 milyon doların üzerine taşıma hedefinde olduklarını açıkladı.

Çimsa'nın ana faaliyet alanının gri çimento ve hazır beton olduğunu belirten Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, bu ürünlerin üretim ve satışını ağırlıklı olarak İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Kamiloğlu, aynı zamanda gri çimentoda çok önemli bir ihracatçı olduklarını ifade ederek, "Diğer rakiplerimizde olmayan iki ürünümüz beyaz çimento ve Isıdaç isimli kalsiyum alüminatlı çimento, bizi önce Türkiye çapında, sonrada global pazarda önemli oyuncular arasına sokuyor. Çimsa beyaz çimentoda lider. Beyaz çimentoda ana pazarımız İstanbul, pazarın üçte ikisine sahibiz. Kalsiyum alümünatlı çimentonun da Türkiye'deki ilk ve tek üreticisi biziz. Türkiye pazarının yüzde 80'ine bu ürünü biz tedarik ediyoruz" dedi.

Maliyetler arttı, zamlar yolda
Hacıkamiloğlu, çimentonun en önemli iki kalemi enerji ve yakıt maliyetlerinde ciddi artışlar yaşandığını da belirtti. 2007 yılından bu yana maliyet artışlarını arz talep dengesizliğinden dolayı fiyatlara yansıtamadıklarını hatırlatan Hacıkamiloğlu, nisan ayından itibaren maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılmaya başlandığını söyledi. 2008'de Nisan sonu dahil çimento satışlarında bir gerileme yaşanmadığına da değinen Hacıkamiloğlu, satışların bir kısmı daha önce başlamış ve devam eden projelerden geldiğini söyledi. Hacıkamiloğlu, "Konut tarafında çok fazla yeni iş başlamamasına karşın, hidro-elektirik santraller, baraj inşaatları, önümüzdeki yerel seçimler nedeniyle belediyelerin altyapı yatırımlarının artacak olması satışlardaki trendin devam edeceğini gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Betofiber, ödülüyle Yapı Fuarı'na katıldı
Teknik Holding bünyesindeki Betofiber, 31.'si düzenlenen Fiber Takviyeli Prekast Beton Üreticiler Birliği GRCA'ın Avrupa'nın en iyi üretim ödülü olarak bilinen "GRCA Merit Award 2008" ödülüyle katıldı. Türk inşaat sektöründe geleceğin cephe kaplaması olacak olan GRC (Glassfibre Reinforced Concrete - Elyaf Katkılı Beton) üretimine 3 yıllık hazırlık çalışmasının ardından 2008 başında başladıklarını anlatan Betofiber Genel Müdürü Kemal Aydın, 10 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık alana sahip fabrikalarında yıllık 500 bin metrekare kapasiteyle üretim yaptıklarını söyledi. Betofiber markalı cam elyaf katkılı prekast beton üretiminin kendi projeleri üzerindeki toplam 4 bin metrekarelik pilot tesislerinde başladığını ifade eden Aydın, asıl üretimin ise Tuzla Orhanlı Sanayi Bölgesi'ndeki 10 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada yapıldığını açıkladı. Betofiber fabrikasının toplam yatırım maliyetinin 10 milyon euro civarında olduğunu kaydeden Aydın, Betofiber'in 2008 ciro hedefinin 15 milyon euro olarak belirlendiğini, pazara bağlı olarak bu ciro hedefinin 2-3 katına kadar çıkabileceğini söyledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.