Haberler

2 bin şirket trend satın almak için bu şirketin kapısında!

Tarih: 1 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Şelale Kadak
Sizlere 2010 yılına damgasını vuracak, telefondan, mobilyaya, kıyafetten, yeme içme kültürüne kadar her şeyi etkileyecek trendlerden söz edeceğim.

Dün İstanbul'da ilginç bir konferans düzenlendi. İsmi 'Beyond Trend Konferansı' ve bu konferansa birbirinden ilginç isimler konuşmacı olarak katıldı. Londra, Milano, San Francisco ve Nice gibi şehirlerde yıllardır düzenlenen trend konferanslarına sonunda İstanbul'un da eklenmesini sağlayan, Dilek Doyran isminde genç bir girişimci Türk kadını.

Trend konferansındaki ilginç konuşmacılardan biri dünyanın önde gelen trend analiz firması Carlin International Grup CEO'su Edith Keller idi.

Bu kadının ne kadar güçlü olduğunu size şöyle anlatabilirim. Ekibinde 30 tasarımcı çalışıyor ve Carlin'in 32 ülkede 2 bine yakın müşterisi var. Bu müşteriler arasında, Dior, Hugo Boss, GAP, Lacoste, Procter&Gamble, Swatch, Honda, Nokia LG, Loreal ve Sony Ericsson gibi dünyaca tanınmış markalar var. Ve Keller'ın trend belirleyen ekibi ne diyorsa, şirketler de gelecek koleksiyonlarını, vizyonlarını ona göre belirliyor. Yani koca bir endüstri bu tarz şirketlerin belirlediği trendlerin yolundan gidiyor. Gitmeyenler yanlış zamanda yanlış ürün çıkartıyor ya da başarıyı yakalayamıyor!

Ama ilginçtir Keller konuşmasının bir yerinde, trendin diktatörlük olmadığına vurgu yaptı ve sonra ne demek istediğini, 'Bütün trendler herkese uygun değildir. Kendi durumunuza uygun trendi seçmeniz gerekir. Trendler koleksiyonların oksijeni' diye açıkladı.

Trendleri belirlediklerinden olsa gerek, Keller, 'En büyük oyuncu biziz' diyor ve bizler de önümüzdeki döneme ilişkin ilginç tahminler öğreniyoruz:

Gurulara, divalara karşı
Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde basit bir tüketime giden insanların sayısı artacak. Trend şirketleri bu insanları izliyor. Yenilikleri yakından takip ediyor. Mimari eserlere, plastik sanatlara başka bir gözle bakıyor. İlginçtir, trend yaratanların hepsi romantik olmak istermiş. Keller, 'Sosyoloğa danıştık. Normaldir dedi, devrim yapılamadığına göre artık evrim ve devrimi insan içinde yapabilirmiş' diyor.

Trend şirketleri kesinlikle ortak zekaya inanıyor. Gurulara, divalara karşı olduklarını söylüyorlar. Yani o belirlenen trendler tek bir kişinin ağzından çıkmıyor. Ve sonunda bir döneme hükmedecek trendler için sadece bir şirkette 250 kadar rapor hazırlanıyor ve 440 saat ortak zeka birlikte çalışıyor.

Keller, 2003 yılında 2005 yılının trendlerini belirlerken doğallığın ön plana çıktığını hatırlatıyor. Organik kavramı da o esna da çıkmış zaten. "2007'de' daha fazla doğallık temel nokta oldu. Bu yıl ise siyaset adamları ekoloji üzerinde çok fazla duruyor ama biz diyoruz ki ekolojinin bu dramatik kısmını çıkarıyoruz artık" diyor.

Peki 2009'da neler öne çıkıyor?

Onu da Keller'dan öğreniyoruz: Önümüzdeki yıl gerçekten kent ve doğa arasında bir birleşme, kaynaşma var. Duygusal tasarımlar diyoruz. İlk başta olduğumuz kadar doğal olamıyoruz.

Otomotiv, kozmetik ve tekstil yeni ürün hazırlığına 1824 ay önceden başlıyor. Yaratıcıları kuvvetli ama yenilikçileri kuvvetli değil. Trend kitapları onlara yeni sezonda esinlenme kaynağı oluyor. Trendleri yakalayanlar başarılı oluyor.

Bu arada Carlin'i Türkiye'de temsil eden Alev Ozgan'dan 2010 yılında doğal malzemelerle, çevreye saygılı sentetiklerin birlikte kullanılacağını öğrendik.

Ekolojik plastikler
Ekolojik plastiklerden söz etti. Tarçın ve koyu yeşilin hakim olduğu bir kışın gelmekte olduğunu, temizlik ürünlerinin sedefli ürünlerle nasıl kozmetik dünyasına yaklaşacağını, avangard yaratıcılıkla geleneklere bağlılığın harmanlanacağını, iyi hissettiren turuncular, toprak tonlarının evlerimize hakim olacağını da öğrendik ve üstelik hakim renklerin ömrünün en az 3 yıl olacağını da...

Beyond Trend konferansına, hani şu Harvey Nichols'larda satılan Hint Mint şekerlerinin mucidi Hint Mint Başkanı Harley Cross, Adidas'ı Türkiye'de 6 yılda 6 kat büyüten ekibin içinde yer alan ve şu anda A didas Zone Middle Genel Müdürlüğünü yürüten Haluk Özmutlu ve Google'ın EMEA Kurumsal Bölüm Başkanı Jesper Frederiksen ile genç kitlelere yönelik pazarlama çalışmalarında bir guru kabul edilen Anastasia Goodstein de ilginç hikayeleriyle katıldı.

Fujutsi'nin kumaş kaplı PC'si
Trend analiz firması Carlin'in son trendlerini anlatan Alev Ozgan'ın sunumunda öne çıkan diğer başlıkla ise şöyle: 
- Brezilyalı tasarımcı Tete Kencht, tasarımlarında doğal elementler kullanıyor, bu kez de saman ve latex ile yastıklar hazırmış. 
- İtalyan mimar ve tasarımcı Riccardo Blumer, mobilyasında tamamen organik kumaş kullanıyor. Tohum, pirinç, tuz ve yosunlar. 
- Hızlı yemek (fastfood) akımı yerini slowfood'a bırakıyor. Mirasın korunması fikri için gastronomi hayati bir önem kazanıyor. 
- Otomotiv kadın tüketicilerin beklentilerini karşılayacak kavramlara hassasiyet gösteriyor. BMW, çelişik duygular üzerine yoğunlaşıyor. Bu kavram Münih'teki merkez binanın mimarisine de yansıyor. Yapı feminen yuvarlaklıklar ve kırıklara ayrılmış şeffaf bir konsept. 
- Fujutsi Design Center bu yıl FAB PC'yi piyasaya çıkardı. Epaper, esnek teknolojisi (kağıdın özelliklerini taklit edebilen tekrar tekrar yazabilen elektronik yapraklar. Kapağında tamamen kişiselleştirilebilen kumaş kullanılmış. Kadınları ve erkekleri cezbedecek bir ürün.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.