Haberler

Maltepe'deki Teknosa deposu 1.000 konutluk proje olacak

Tarih: 1 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Menekşe Ataselim



Sabancı Holding şirketlerinden Eksa'nın Maltepe Cevizli'deki 56 dönümlük arsasına Yapı Merkezi tarafından bin konut inşa edilecek. Daire fiyatları henüz belirlenmedi.

Konut projelerinde kat karşılığı modeli Sabancı'ya da cazip geldi. Sabancı Holding'e bağlı dış ticaret şirketi Eksa'nın sahibi olduğu Maltepe Cevizli'deki 56 dönümlük arsa için Yapı Merkezi ile kat karşılığı proje anlaşması yapıldı. Anlaşmaya göre, Yapı Merkezi, bugün Teknosa'nın depo olarak da kullandığı binasının yer aldığı arsada bin civarında konut inşa edecek. Eksa ile bir niyet protokolü imzaladıklarını bildiren Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, "İstanbul'un kentsel dönüşüm bölgelerinden biri olarak algılanan Maltepe'de yapacağımız bu proje de kentsel dönüşümün bir ayağı şeklinde görülebilir" dedi.

'Çok iddialı bir şey yapacağız'
Yapı Merkezi'nin patronu Arıoğlu, bölgenin planlarının yeni onaylandığını ve projenin buna bağlı olarak yeniden şekillendirildiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Bazı itiraz süreçleri oluştu. O nedenle konut sayısını net olarak söyleyemiyoruz ve projemizi yeniden şekillendiriyoruz. Fakat bin konutluk bir işten söz edebiliriz. Zaten projenin yeri, arsanın sahibi, müteahhidi belli." Konutların satış fiyatında da henüz bir karar vermediklerini dile getiren Arıoğlu, hangi gelir grubuna yönelik bir proje olacağının kesinleşmediğini söyledi. Arıoğlu, Eksa ile yaptıkları kat karşılığı anlaşmanın 'konut satışlarından yüzde' biçiminde olduğunu hatırlatarak, kimin ne kadar pay alacağı yönünde açıklama yapmadı. Arsa için 2 yıldır görüşmelerinin devam ettiğini belirten Arıoğlu, projenin inşaatının bu yıl içinde başlayacağını kaydetti. Maltepe'de ve İstanbul'un pek çok farklı bölgesinde bu şekilde değerlendirilebilecek çok sayıda arsa olduğunu da belirten Arıoğlu, "Ancak bu değerlendirmeleri yapmak için gidilmesi gereken çok yol var" diye konuştu.

Dubai'de 70 kilometrelik metro inşası da yapıyor
Yapı Merkezi, konut projelerinin dışında yurt içi ve yurt dışında yaptığı taahhüt işleri ile de tanınıyor. 
- İstanbul Aksaray'daki alt ve üst geçitler, Levent'teki İş Kuleleri, Şişli Plaza, İstanbul'da raylı sistemler, İzmir metrosunun da aralarında bulunduğu pek çok proje Yapı Merkezi'ne ait. 
- Yapı Merkezi'nin en önemli taahhüt projelerinden biri ise şu anda Dubai'de yürütmekte olduğu 70 kilometrelik metro inşaatı. Şirket, 2005'te 3.8 milyar dolarlık ihalenin bir kısmını üstlenmişti. 
- Yapı Merkezi şirketlerinden Yapı Konut ise Tuzla Tepeören'de Arkeon Evleri isimli 330 villalık bir proje yapıyor. 
- Grubun toplam cirosu 400 milyon dolar.

'Artık sanayi alanları şehir merkezinden uzağa doğru kayıyor'
Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, zamanında İstanbul dışında kalan, ancak bugün kentin genişlemesi ile merkezin içine dahil olan sanayi tesislerinin yavaş yavaş tekrar dışarı kaydırıldığını belirtti. "Bizim projemiz de bu tip bir oluşum" diyen Arıoğlu, şöyle devam etti: "Şimdi bu sanayi tesislerinin arsaları iyi gelir getiriyor. Üzerinde konut veya ticaret merkezi gibi gayrimenkul projeleri geliştirmek isteniyor. Eksa'nın arsası da böyle. Teknosa'nın kullanımındaki bu arsayı satmak yerine kat karşılığını tercih ettiler. Böyle mülklere sahip şirketler, ellerindeki imkanları değerlendiriyor."

Maltepe'ye 2 yılda 10 bin konut yapılması bekleniyor
Tepe İnşaat'ın Narcity projesi ile öne çıkan Maltepe, son dönemde markalı konut projelersi geliştirenlerin gözde bölgelerinden oldu. Öyle ki, belediyeden alınan bilgilere göre, 2008 yılının ilk 3 ayında alınan inşaat ruhsatı sayısı 500'e ulaştı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kat artış gösterdi. Belediye, bugün yürüyen ve yeni başlanacak projelerin tamamı toplandığında, ilçeye 2 yıl içinde 10 bin yeni konut yapılmasını öngörüyor. Öte yandan Maltepe'de kentsel dönüşüm projelerine de hız verildi. Yakında yarışmaya açılacak olan Dragos Sanayi Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde şahıs ve şirketlere ait arazilerin toplamı 314 bin metrekare. Bu alanlara kamuya ait yerler de eklendiğinde 1 milyon metrekareye ulaşılıyor. Şu anda konutlar ve irili ufaklı yaklaşık 35 sanayi gayrimenkulü ile ticari binaların yer aldığı Dragos'ta projeye göre yüzde 40 konut, yüzde 5 ofis, yüzde 30 ticari mülk ve geri kalan kısımlara da alışveriş merkezi ile otel ve kültür merkezi yapılacak.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.