Haberler

Brian Dyches'la Uluslararası Trendler ve Perakendede Dünya Çapında Büyümenin Çarpıcı Yolları

Tarih: 1 Mayıs 2008 Yazan: Gökçe Aras


Kaynak: Gawker.com
Perakende Mağazacılık Uluslararası Tasarım Ödülleri Kapsamında 2007 Yılında Büyük Ödül'ü Kazanan HBO (Home Box Office) New York Mağazası


Eczacıbaşı VitrA, perakende tasarımcısı Brian Dyches’ı, 29 Nisan Salı günü düzenlediği özel bir etkinlikte mimarlarla buluşturdu. Etkinlikte uluslararası trendler ve perakendede dünya çapında büyümenin çarpıcı yolları konusunu işleyen Dyches, 2008’in mağazacılık trendlerini örneklerle anlatarak, “Teknoloji mağazaları nasıl etkileyecek?” sorusunun cevabını örneklerle verdi.

Konferansa İstanbul’a ilk geldiği andan itibaren oldukça etkilendiğini belirterek başlayan Dyches, kendini tanıtarak geçtiğimiz yıl tasarımlarıyla adından söz ettiren ve ödül kazanan perakende mağaza örneklerini izleyicilerle paylaşarak devam etti.

Brian Dyches’in sunumundaki kısa başlıklar ise şu şekilde özetlenebilir:

“Her yıl yaklaşık 300.000 km yol yapıyorum ve perakende mağazacılığı ve tasarımla ilgili trendleri yerinde gözlemleme şansını elde ediyorum. Geçtiğimiz 20 yıl boyunca perakende dünyasında tasarımcı olarak çalıştım.

Çok seyahat ediyorum ve bavulumu deneyimlerle dolduruyorum. Bu gezilerim sırasında bu aralar en çok dikkatimi çeken kentler ise Şangay, Pekin ve Abu Dabi. Bütün bu kentler teknolojinin moda yerleri olarak adlandırabileceğimiz yerler. Mega kentlerin tasarım konusunda sunduğu imkanlar oldukça çeşitli ama inovasyon genellikle küçük ülkelerden gelir. Buna örnek olarak Avustralya ülkesini verebilirim. İnovasyon merkezlerinden birisi olan Avustralya perakende mağazacılık konseptinin kuluçkaya yattığı ülkelerden.

Tasarımlarını takip ettiğim bir diğer ülke ise Dubai. Bu tür yeni alanlarda yeni tasarım anlayışları doğuyor. Malzeme üretecileri hem sürdürülebilirlik kavramını hem de büyük paralarla iş yaptırabilecek müşterileri dikkate alıyorlar. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nde müşterilerin bütçeleri o kadar büyük ki nanoteknoloji burada rahatça kullanılabiliyor.

Mimarlıkta kullanılan yeni teknolojilerle yepyeni bir müşteri profiline ulaşılmıştır. Örneğin bir alışveriş mağazasına giriyorsunuz. Buraya girdiğiniz ilk andan itibaren hareketleriniz ve eğilimlerinizi kayıt altına alınabiliyor. Örneğin Londra’da kentin neredeyse her yerinde kameralar var. Bu kameralar yayaların davranışları ve alışveriş yapma alışkanlıklarını kaydedilebiliyor. Mimar olarak bu teknolojiler bizim için çok büyük bir şans.

Bir başka örnek ise dijital mürekkep adını verdiğimiz mağazalardaki ekranlar. Eğer bir mağaza sürekli aynı görsel mekanı sunarsa bir ziyaretçi 6. ziyaretinde algısının %20’sini kaybediyor. Perakende mağazıclıkta mekanlar sürekli değişmeli. Bu dijital mürekkepler sayesinde bu da mümkün olabiliyor.

Örneğin bir güneş gözlüğü mağazası. Bu mağazada denediğiniz güneş gözlüğü resimlerini arkadaşlarınıza göndererek fikir alabiliyorsunuz. Türkiye nüfusunun büyük bir kısmı gençlerden oluşuyor. Bu da bu tür yeni teknolojilere adapte olmak konusunda çok büyük avantaj sağlayabilir.

20 yıl önce mimarlık eğitiminin müfredatında bilgisayarın adı dahi anılmazdı. Fakat günümüzde mimarlık ve tasarım konusunda çalışmalar yapıyorsanız teknolojiyle ayak uydurmalısınız.

Amerika’da ekonominin kötüye gitmesiyle insanların süpermarketlerde harcadıkları para oldukça azaldı. Bu nedenle süpermarketler yeni teknolojiler keşfetme yoluna gidiyorlar. Buna örnek olarak alışveriş sepetiyle bütünleşen dijital süpermarket haritasını verebiliriz. Bu haritaya alacağınız ürünlerin bilgisini giriyorsunuz ve sepet sizi yönlendiriyor.

Hazır giyim sektöründe ise tüketiciyi mağazaya çeken kumaşlar değil teknolojidir. Bir mağazanın prova odasında disko elbisesi deniyorsanız bir düğmeye basarak disko havası yaratmak artık mümkün.

Çin’de kurulan yeni bir laboratuvar var. Bu laboratuvara üye olarak tasarladığınız konsept veya mağaza tasarımını deneyimleyebiliyorsunuz.

Retail Design Institute’nün bir üyesiyim. Biz her yıl perakende dalında “Uluslarası Tasarım Ödülleri” veriyoruz. Türkiye’de de gördüğüm kadarıyla aday olabilecek çalışmalar mevcut. Türk tasarımcılarının şansının bu ödüllerde yüksek olduğunu düşünüyorum. Türk tasarımcılar da çalışmalarını bizimle kesinlikle paylaşmalılar.”

Konuşmasının ardından Brian Dyches “Uluslararası Tasarım Ödülleri”nden birçok kategori ile sınıflandırılan ve ödül almaya hak kazanan perakende mağaza tasarımlarını izleyenlerle paylaşarak, soruları cevapladı. İletişim bilgilerini izleyiclerle paylaşan tasarımcı izleyiciler kendisiyle irtibata geçmelerini istediğini özellikle vurguladı.

Brian Dyches Hakkında
Perakende tasarımı ve müşteri dinamikleri konusunda 27 yıllık deneyime sahip Brian Dyches, uluslararası alanda sayısız projeye imza attı. Watt International’ın kurucu ortağı Dyches’ın çalışmaları arasında Wal-mart, Wealgreens, Kruger, Home Hardware, Sobeys, Dubai Festival City yer alıyor. Trendler ve gelecekle ilgili öngörüleriyle dikkat çeken Dyches’ın, “Display Concept” ve “The Visual Merchandising Workbook and Planner” adlı iki kitabı bulunuyor. Dyches aynı zamanda Financial Times, Washington Post ve Women’s Wear Daily’de köşe yazarlığı yapıyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.