Haberler

‘Nefes almak istiyoruz’

Tarih: 2 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet
İskenderun’da ve Tekirdağ’ın Saray ilçesinde kurulması planlanan termik santrallar yöre halkı tarafından protesto edildi. Ege Çevre ve Kültür Platformu da (EGEÇEP) ENKA Holding’in Aliağa’da kurmak istediği termik santral için ÇED raporunu beklemeden bölgedeki zeytin ağaçlarını kesmeyi sürdürmesiyle ilgili olarak bilgi edinmek amacıyla İzmir Valiliği’ne başvurdu.

Diler Holding tarafından, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kurulması planlanan kömürlü termik santral yöre sakinlerini ayağa kaldırdı. OSB Konferans Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısında zaman zaman gerginlik yaşandı. Sarıseki Beldesi Belediye Başkanı M. Şıhlı Gökçe sanayiyeye karşı olmadıklarını vurgulayarak “Aş, ekmek derken burada yaşayan insanların sağlığını da düşünmek lazım. Yatağan’daki gibi bir tesis kurulacaksa hiç kurulmasın” dedi. Sarıseki Zafer Mahallesi Muhtarı Özcan Kayar ise yörede artan kanser vakalarına dikkat çekerek “Diler Holding birkaç milyon dolar para kazanacak diye, bu bölgeyi yok etmesini istemiyorum. Bu bölgede rüzgâr enerjisini kullanacak alanlar var. Sağlık sorunlarından kimse bahsetmedi. Yaşadığımız sürece termik santral istemiyoruz” diye konuştu.

Saray Belediye Başkanı Dr. Mahmut Halilcikoğlu, Marmara Çevre Platformu (MARÇEP) üyeleri, Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) üyeleri Saray Doğayı Koruma ve Temiz Çevre Derneği, Saray Gaziler Derneği üyeleri ve yurttaşlar da düzenledikleri basın açıklamasıyla Tekirdağ’ın Saray ilçesine kurulması planlanan termik santralı protesto etti. Bilgilendirme toplantısının yapıldığı Türkiye Taşkömürü İşletmeleri Salonu önünde toplanan grup “Nefes alma istiyoruz”, “Temiz sebze, temiz su istiyoruz”, “Termik santrala hayır” sloganları attı. Saray Doğayı Koruma ve Temiz Çevre Derneği temsilcisi Raif Dedeoğlu, Tekirdağ İdare Mahkemesi’ne açılan davada yargı sürecinin devam ettiğini belirterek, toplantının iptal edilmesini istediler. Basın açıklması metni topalantı salonunda bulunan Tekirdağ İl Çevre ve Orman Müdürü Adnan Kaplan’a da verildi.

ENKA Holding’in, Aliağa’da kurmak istediği termik santral için, ÇED olumlu raporunu beklemeden bölgedeki zeytinleri kesmeyi sürdürdüğü bildirildi. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), konuyla ilgili bilgi edinmek amacıyla İzmir Valiliği’ne başvurdu.

Başvuru dilekçesinde, 17 yıl önce de Japon ithal kömürüne dayalı olarak Aliağa’da yapılmak istenen termik santral girişiminin, İzmir’den Aliağa’ya dek oluşturulan insan zinciri gibi demokratik halk hareketi ve Danıştay kararlarıyla durdurulduğu anımsatıldı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.