Haberler

Hükümetin 'kaçak' konutları

Tarih: 2 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Emre Döker
Güzelbahçe'deki hükümet konağı, 'tarımsal korunması gereken' alana yapılırken, Gaziemir'dekinin de 'yapı kullanma izni' bulunmuyor.

Turizm alanlarında kaçak siteler ve otellere "sonradan" ruhsat verme işlemleri "geleneğe" dönüşürken, devlete ait pek çok binanın da ruhsatsız çalıştığı belirlendi. İzmir Özel İdaresi tarafından yaptırılan 3 hükümet konağından birinin kaçak, birinin de "tarımsal korunması gereken alana" inşa edildiği anlaşıldı.

Yasalara Aykırı
Genel görevi köylere hizmet götürmek olan özel idarelerin kaynakları, hükümet yetkilileri tarafından farklı alanlarda kullanılıyor. İzmir Özel İdaresi 1993-1995 yıllarında "görev alanında bulunmamasına" karşın 3 hükümet konağı yaptırdı. Ancak bu yerlerin ikisi yasalara aykırı biçimde çalışıyor.

Aynı dönemde Gaziemir, Güzelbahçe ve Buca'da yapılan konakların bugün özel idareye yıllık kira getirisi 6 bin 500 YTL. Yani her konak aylık ortalama 200 YTL kira ödüyor. Ancak burada dikkat çeken nokta sadece kira bedeli değil. Bu üç konaktan ikisi yasalara aykırı şekilde inşa edilmiş durumda. Güzelbahçe'deki konak, "tarımsal korunması gereken alana" inşa edilirken, Gaziemir'deki konak ise kaçak!

Hükümet konaklarının ruhsatsız ve tarım alanına yapıldığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'nün İzmir İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantılarında yaptığı sunumda ortaya çıktı.

Güzelbahçe'de yapılan hükümet konağının yapı kullanım izni olmasına karşın, "tarımsal korunması gereken alana" yapıldığı belirlendi. İçinde 25 büro olan bin 296 metrekarelik alana kurulu tesis, hükümet konağı olarak kullanılmaya devam ediyor.

Gaziemir Hükümet Konağı'nda ise "yapı kullanma izni" bulunmuyor. Konak yapılan alanın 103 kişi tarafından hastane kurulması için bağışlandığı, buna karşın arsaya hükümet konağı yapıldığı öğrenildi. Bağışçılar da bu nedenle dava açtı. Özel idare ile bağışçılar arasındaki dava sürerken, tesis ruhsatsız çalışıyor.

İzmir İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Berksü, kaçak hükümet konaklarının bir an önce yasal hale getirilmesi gerektiğini, hükümetin adını taşıyan yerlerin "yasal" olmasının zorunlu olduğunu söyledi. Özel idarelerin hükümet konağı yapma görevleri bulunmadığını da kaydeden Berksü, "Buna karşın zamanında ihtiyaç duyularak bu binalar gerçekleştirilmiş. Ancak ruhsatsız olup olmadıklarına bakılmamış. Bunlara karşılıklı Hazine ve Milli Emlak'la oturarak anlaşmaya varmalıyız. Bizim yıllardır kullanamadığımız Zeytinalanı'ndaki binanın arazisinin takasıyla bu milli değerleri işe yarar hale getirmemiz gerekiyor" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.