Haberler

Tuz Gölü, taşıma suyla kurtarılacak

Tarih: 2 Mayıs 2008 Kaynak: Zaman

Uzmanlara göre yüzde 50'si kuruyan Tuz Gölü'nün eski halini alması için yağışların artması gerekiyor. İkinci yöntemin ise göle su taşınması olduğu söyleniyor.

Tuz Gölü'nün son 20 yılda yüzde 50'den fazlasının kuruması, doğal güzelliğinin yok olmasına sebep oluyor. Uzmanlar, Tuz Gölü'nün eski halini alabilmesinin yağışlara bağlı olduğunu söylerken ikinci bir seçenek olarakta göle su taşınması gerektiğini belirtiyorlar.

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tahir Nalbantçılar, son 20 yılda yağışlardaki azalmayla birlikte Tuz Gölü'nün yüzde 50'den fazla bölümünün kuruduğuna dikkat çekti. Dünyada sayılı güzellikler arasında yer alan Tuz Gölü, bölgedeki yağışların genel ortalama değerlerine göre düşük kalması sebebiyle kurumaya devam ediyor. Nalbantçılar, Tuz Gölü'nün kurtarılması için çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Gölün dışarıdan gelecek suyla eski görünümüne kavuşmasının sağlanabileceğini söyleyen Nalbantçılar, "Özellikle Konya ve civarındaki yağış durumu geçen yıla göre biraz daha iyi olsa da, bu gölü kurtarmaya yetmeyecektir. Yağışlar Tuz Gölü için bu yıl da umut olmadı. Göldeki sulu kısım azalmıştır. Bugün itibarıyla yüzde 50'den fazla kısmı kurumuş ve geri kalan kısımda ise sular sığlaşmıştır." diye konuştu.

Mevcut yağış periyodunda gölün kurtulmasının uzun yıllar alacağını bildiren Nalbantçılar, "Sadece yağışların iyimser bir noktaya ulaşması yeterli değil. Mutlaka çevredeki sulama projelerinin de gözden geçirilmesi gerekir. Göle su sevkıyatının eski doğal haline ulaşması önemlidir." değerlendirmesinde bulundu. Bu önemli doğal zenginliğin kurtarılmasının herkesin görevi olduğunu dile getiren Nalbantçılar, ayrıca bölgedeki Soda Gölü'nün de mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.