Haberler

'Tatilde sokağa çıkmayın!'

Tarih: 2 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Ozan Yayman
Son 23 Nisan'da olduğu gibi tatil günlerinde Karşıyaka'nın kent merkeziyle deniz ulaşımının neredeyse kesilmesi, yurttaşları evlerine hapsediyor. Alsancak ve Pasaport'a seferlerin 'yok' denecek kadar az sayıya indirilmesi eleştiriliyor.

Ulusal bayramlar, İzmirliler tarafından bir başka coşkuyla kutlanır. Kentliler tatil gününün, bahar havasına denk gelmesiyle bayram törenlerinin düzenleneceği alanlarda kitleler halinde toplanır. Şenlik havasında geçen kutlamalar gün boyu sürer. Etkinliklerin merkezi Alsancak ve Cumhuriyet Meydanı bölgelerine kentin dört bir yanından İzmirliler akın eder. İzmir'in Karşıyaka tarafında yaşayanlar merkezde gerçekleştirilen kutlamaların önde gelen aktörleri arasında yer alır. Buradaki yurttaşlar ellerinde bayraklarıyla kalabalık gruplar halinde Alsancak çevresine gelirler.

Ancak Karşıyakalılar, son yıllarda bu geliş gidişlerde mesai günlerinde olduğu gibi Pasaport ve Alsancak İskelesi'ne doğru, deniz ulaşımını kullanmak isteseler de, bu olanaktan yararlanamıyorlar. Karşıyaka ile kentin merkezi arasında köprü olan deniz ulaşımı, ulusal bayram günlerinde sadece Konak İskelesi'ne doğru açılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulusal bayram günlerinde, Pasaport ve Alsancak İskeleleri'ne, "Pazar günü tarifesi" uyguladığı için çok sayıda Karşıyakalı yollarda kalıyor. Çarşamba günü kutlanan 23 Nisan'da da benzer durum yaşandı. Uygulamadan habersiz Karşıyakalılar, törenlerin başlangıç anına yetişmek için rutin seyir sefer saatine göre iskeleye geldi ancak Pasaport İskelesi'ne tüm gün Alsancak İskelesi'ne de, törenlerin başlangıcına yetişemeyecek saat aralığında sadece 3 sefer konulduğunu öğrenerek geri dönmek durumunda kaldılar. İçlerinden bazıları otobüs duraklarına yönelse de, buraya aşırı yığılma çok sayıda yurttaşın geri dönmesine neden oldu.

Söz konusu düzenleme uzun bir süreden bu yana 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda kesintisiz biçimde uygulanıyor.

Kentliyi denizle bütünleştirme, ulaşımda deniz yolundan daha etkin biçimde yararlanma adına son yıllarda önemli atılımlar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, ulusal bayramlarda ve tatil gününde böylesi bir uygulama içinde olması eleştiri konusu oluyor. Pazar tarifesinin, "tatilde sokağa çıkmayın" anlamı taşıdığı kaydediliyor.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenlere katılmanın yanı sıra tatil gününü kentin en hareketli merkezinde geçirmek isteyen, akşam saatlerinde Alsancak çevresinde düzenlenen fener alayına katılmak isteyen Karşıyakalıların, deniz ulaşımından yoksun kalması otobüs duraklarında uzun kuyruklar oluşmasına neden oluyor. Yurttaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, söz konusu uygulamasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurgularken, deniz ulaşımında ulusal bayramlarda, pazar günü tarifesi uygulamasının yürürlükten kaldırılmasını istiyorlar.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.