Haberler

Doğunun cennet köşesi

Tarih: 2 Mayıs 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Birçok medeniyete tanıklık eden Van, tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü İzzet Kütükoğlu, "Tarihi dokusu,doğal güzelliği ve deniz gibi gölüyle önemli bir turizm merkezi olan Van'da bu yıl turist sayısında artış bekliyoruz" dedi. Kütükoğlu, yaptığı açıklamada, Van'ın önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi.Van'ın tarihi ve doğal güzellikleri bir arada bünyesinde barındırdığını anlatan Kütükoğlu, Türkiye'de bu özelliklere sahip kent sayısının az olduğunu bildirdi. Van'ın, Urartu Medeniyeti başta olmak üzere birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını belirten Kütükoğlu, 1990 yılından öncesi büyük birturizm hareketliliği yaşandığını kaydetti. Kütükoğlu, söz konusu dönemlerde yılda yaklaşık 200 bin turistin Van'a geldiğini ifade ederek, "Körfez Savaşı'ndan sonra bölgeye gelen turist sayısı azalmaya başladı. Terör olaylarının artmasıyla turizm bitme noktasına geldi" dedi. Turizmin canlanması için büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Kütükoğlu, son yıllarda tarihi yapılarda yapılan restorasyon çalışmalarıyla turist sayısında artış yaşandığını kaydetti. Kütükoğlu, geçmiş yıllardaki turizm hareketliliğinin yakalanması için çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirterek, "Tarihi dokusu, doğalgüzelliği ve deniz gibi gölüyle önemli bir turizm merkezi olan Van'da, bu yıl turist sayısında artış bekliyoruz" dedi. Urartu Medeniyeti'ne başkentlik yapan Van'ın önemli tarihi ve doğal güzellikleri şöyle:

Van Kalesi
Urartu Kralı 1. Sardur tarafından MÖ 9. yüzyılda inşa ettirilen kale, kent merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Urartu Medeniyeti'nin en görkemli yapılarından biri olan kale, döneme ait surları, kaya mezarlarıve eteğinde yer alan eski Van şehriyle büyük ilgi görüyor.

Hoşap Kalesi
Van'a 60 kilometre uzaklıkta Hakkari güzergahında yer alan Hoşap Kalesi, bölgenin önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor. 1643 yılında Süleyman Bey tarafından yaptırılan kale, sarp kayalıklar üzerindeki görüntüsüyle geçmişten günümüze ulaşabilen ender yapılar arasındaki yerini koruyor.

Çavuştepe Kalesi
Kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta, Urartu Kralı 2. Sardur tarafından, MÖ 764-734 yılları arasında yaptırılan kale,"Sardurihinili" olarak da adlandırılıyor. Kalede, surlar, açık hava tapınağı, depo, ahır, sarnıç ve saray binalarının kalıntıları bulunuyor.

Akdamar Anıt Müzesi
Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda bulunan kilise yerli ve yabancı turistlerin en gözde turizm mekanları arasında bulunuyor. Ermeni Kralı 1. Gagik tarafından MS 915-921 yılları arasında dört yapraklı yonca biçimli haç planı şeklinde inşa edilen kilise, taş duvarlarındaki kabartmalarla büyük ilgi çekiyor.

Muradiye Şelalesi
Muradiye ilçesinde, Bendimahi Çayı'ndaki Muradiye Şelalesi, kış mevsiminde donan, yaz mevsiminde ise bol akan görüntüsüyle ilgi topluyor. Van'a 80 kilometre uzaklıktaki şelale, ahşap asmalı köprüsüyle ziyaretçileri büyülüyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.