Haberler

Nobelli profesör dünyaya, İzmir’den çevre uyarısı yaptı

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ile New York Eyalet Üniversitesi tarafından ilki 3 yıl önce İzmir’de, ikincisi New York’ta düzenlenen konferansın üçüncüsü için, bilim adamları yine İEÜ’de bir araya geldi.

“Küreselleşen Dünyada Güncel Ekonomik Gelişmeler” olarak belirlenen organizasyonda açılış konuşmalarını New York Eyalet Üniversitesi SUNY Cortland Kampusü Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tim Phillips ile İEÜ Rektörü Prof. Dr. Attila Sezgin yaptı.

“Şimdiden önlem alınmalı”
Ardından kürsüye, Nobel Barış Ödüllü ABD’li bilimadamı Prof. Dr. Anil Markandya geldi. İklim değişikliklerinin küreselleşme ve ticaret üzerindeki etkileriyle ilgili bir sunum yapan Markandya, “Sıcaklıkta 2 derecelik bir artış, dünyayı farklı hale getirecek. 6-7 derecelik bir artışta nasıl ayakta kalacağımızı ise bilemiyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Markandya, “İklimi diğer problemlerden ayıran en önemli özellik, gelecekteki etkileriyle ilgili çok fazla belirsizliğin olması. Bu etkiler 50-100 yıl gibi uzun vadede yaşanacak ama şimdiden önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.

Dünyayı ciddi tehlike bekliyor
Karbon emisyonlarındaki artışın mutlaka düşürülmesi gerektiğine vurgu yapan Markandya, sözlerini şöyle tamamladı: “2020’ye kadar yüzde 30, 2050’ye kadar yüzde 60 azaltılması şart. Temiz kömür, düşük enerji ile aydınlatma, güneş ve rüzgar enerjisindeki tarifeler hala çok yüksek. Daha yaşanabilir bir çevre için bu tarifeler kaldırılmalı. Karbon sızıntısı olmaması için karbon ağırlıklı sanayilere kota uygulanmalı. Ancak bu önlemler tüm ülkelerin katılımıyla alınmalı. Ekonomik riskler yüzünden çevre ihmal edilmeye devam edilirse, dünyayı ciddi tehlikeler bekliyor.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.