Haberler

Tasarım mutfağı da fethetti

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Melda Narmanlı Çimen
Marka ve tasarım değeri, tüketicilerin satın alma alışkanlıkları içinde hızla yukarı tırmanıyor. Özellikle moda ve dekorasyon alanında ünlü tasarımcıların yeni koleksiyonlarının izini sürenler, bedenlerini ve evlerini sıradışı seçimlerle giydirme kaygısındalar. Tüketici ile tasarım arasındaki bu keyifli ilişkinin en eğlenceli uygulama alanlarından biri, evin kalbi olan mutfaklar...

Yemekle olan ilişkimiz, yaşam biçimlerimiz gibi zamanla biçimden biçime bürünüyor. Özellikle çalışan kadın sayısının artması ve dışarıda yenen yemeklerin çoğalmasıyla mutfak mekanına olan ilginin azalışı, mutfak eşyaları sektörünün farklı arayışlara yönelmesine neden oldu ve çareyi, 'tasarımcıların elinden çıkan', yeni yaşam tarzlarına uygun koleksiyonlar yaratmakta buldular. Fonksiyonellikten yorgun düşen endüstri için tasarım, global sektörde ayrıştırıcı ve kaçınılmaz bir unsur haline geldi. Organik ve sağlıklı beslenmeye eğilimleri, sofra kültürünün yaygınlaşması, ünlü şef ve gurmelerin yemek kitapları yayınlamaya başlaması da tüketicilerin ilgi, bilgisi ve görgüsünü artırdı.

Mutfak eşyalarının günlük yaşamın sıradan objeleri olmaktan kurtulup, birer tasarım objesi haline gelmelerinde, kuşkusuz dünyaca ünlü tasarımcıların ve onlara fırsat veren yatırımcı firmaların da büyük katkısı var. Son 50 yılda sektörün dev markaları mutfakları adeta birer sanat merkezine dönüştüren ürünleriyle yemek pişirmeyi ve yemeyi çok daha keyifli hale getirdiler.

"Hiç kimse sıkıcı bir tabakta yemek yemeye mecbur değildir" felsefesiyle mutfak kültürüne mizahı ve Philippe Starck, Michael Graves, Aldo Rossi gibi dünyanın en ünlü tasarımcılarının imzalarını eklemede öncülük eden, İtalyan tasarım endüstrisinin en güçlü markalarından Alessi, kuşkusuz bunların içinde ilk akla geleni. 80 yıllık üretim hayatı boyunca tüketicilerin beklentilerini izlemenin yanı sıra, tasarımcıların ileri görüşlü tavsiyelerinin peşinden gitmeye önem veren Alessi, 2000'den fazla mutfak eşya ve aksesuvarını hayatımıza sokarak mutfakları evlerimizin en eğlenceli bölümlerinden birine dönüştürdü.

2008 trendleri
Kısa bir süre öncesine kadar plastik mutfak aletlerinde en sık rastlanan renkler bej, gri ya da maviydi. Ancak son yıllarda daha güçlü, modern ve pop renkler popüler hale gelmeye başladı. 2008 yılı mutfak eşyalarının renk trendleri ise limon sarısı, elma yeşili ve lagün mavisi olarak açıklandı. Siyah ve beyaz hakimiyetlerini korumaya devam ederken, parlak pembe sezonun en iddialı rengi olarak belirdi. Sürdürülebilir tasarımlar, ekolojik malzemeler, doğal, organik ve geometrik formlar, kullanıcıyla duygusal iletişim kuran çözümler yeni sezon mutfak ürün ve aksesuvarlarının diğer ayırt edici özellikleri arasında yer alıyordu. Artık ağırbaşlı yemek takımlarının yerine, neşeli ve esprili ürünleri tercih edeceğiz. Maymun biçiminde salata maşalarıyla, tavuk görünümlü patates soyma bıçaklarıyla yemek pişirirken aynı zamanda eğleneceğiz. Geleneksel fırın tepsileri, düdüklü tencereler ve koruyucu kaplar yerlerini popüler buharlı pişirme tencerelerine, derin tavalara, rengarenk koruyucu kaplara bırakıyor.

Yöresel yemeklere ilgi artarken, yöresel mutfak aletleri ve sofra takımları da bundan fazlasıyla nasibini alıyor. Wok tavaların, Fas usulü et ve sebzeyi kömür ateşinde pişirmeye yarayan "tagine" tencerelerinin, Pakistan'ın ünlü "balti" tencerelerinin amatör mutfaklardaki hakimiyeti her geçen gün artıyor. Çatal-bıçak takımları da mutfaktaki devrimden fazlasıyla nasibini alıyor.

Renklenin
Geçmişi neredeyse bir yüzyıla varan La Carpe markası, zengin tasarımları ile sizi mutfak aksesuvar dünyasına davet ediyor. Kataloğunda elektrikli mutfak aletlerinden ufak şarap mahzenlerine kadar çeşitli ürünler yer alıyor. Mutfaktaki yaşamınızı renklendiren ve kolaylaştırmanızı sağlayan La Carpe'ın, fondü ve pamuk şeker yapma makinesi size sunduğu sürprizlerinden sadece birkaç tanesi. Çeşitli kahve makineleri ve farklı fincan tasarımlarıyla tanışmak için La Carpe'ı mutlaka ziyaret edin. www.la-carpe.com

Mutfaktaki saraylı
Villeroy&Boch, 1920'lerin unutulmaz art deco stilini, Marlene, Vivian ve Lilian serileri ile masalara taşıyor. Porselende Marlene ve Vivian, bardakta Lilian'la yaratılan etki 24 ayar altın kaplama Pegasus Aureus çatal bıçak takımıyla tamamlanıyor ve ortaya saray soylu sofralar çıkıyor. Marlene, kadınsı yumuşaklıklar ve erkeksi bir keskinliği bir arada sunarken, Vivian, altın ve kahverenginin birlikteliğiyle sofralara şıklık getirmek için tasarlanmış. Lilian ise, Villeroy&Boch'un art deco'nun altın günlerine yaptığı nostaljik yolculuğun kristal halkasını temsil ediyor. www.villeroy-boch.com

Çok fonksiyon = çok kolaylık
Siemens Ev Aletleri ızgara, fritöz, barbekü, wok'lu ocak, gazlı ve elektrikli ocak gibi birçok farklı fonksiyonu aynı anda sunan ankastre Domino Serisiyle füzyon mutfağının tüm araç-gereçlerini bir araya topluyor. Yan yana istenilen kombinasyonda ya da ayrı ayrı monte edilen Domino Serisi, mutfakta hayatı kolaylaştırıyor. Barbekü, serinin en keyifli ürünlerinden birisi olmaya aday.

Sıradan mı? O da ne?
Bir punk müzisyeni ve bir ressam bir araya gelip sıradan objelerden oluşan bir koleksiyon tasarlarsa ne olur? Bu sorunun cevabı Deadly Squire'in her gün genişleyen ürün yelpazesinde gizli. Muhteşemle gizemin buluştuğu noktada bir koleksiyon yaratmak isteyen karı-koca, tepsilerden peçetelere kadar birbirine uyumlu çılgın desenler yaratıyor. www.deadlysquire.com
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.