Haberler

Modelinden sıkılmazsanız 10 sene kullanabilirsiniz

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet
Ayna parçalarından, bambu ağacından, ipekten, deriden duvar kaplamaları, yaşadığımız mekanlarda yeni bir eğilim. Rutubete dayanıklı, silinebilir modeller banyo ve mutfaklarda kullanılıyor.

Altın, gümüş, süet ve kabartmalı olanlarıyla tek bir duvarı kaplamak bile güzel görüntü için yeterli oluyor. Tasarımlar ön plana çıkıyor. Ürünleri Levent Mozaik Metraj mağazasında satılan Alman Sahco markasının Genel Müdürü Christoph Haussler, "Bazı insanlar duvarlarında tablolar, sanat eserleri sergiliyor. Bazıları da bizim sanat eserimiz duvar kağıdımız olsun diye düşünüyor. Bu yüzden tasarımcı elinden çıkan modelleri daha çok tercih ediyorlar" diyor.

1970'li, 80'li yıllarda, evlerin duvarlarını duvar kağıtları süslüyordu. Desenleriyle ortama renk katmaları, boya gibi her sene yenilenme istememeleri sebebiyle tercih ediliyorlardı. Sonra bu moda yavaş yavaş yok oldu. Evlerden duvar kağıtları söküldü. Boyadan daha masraflıydılar çünkü, sökülünce arkalarında bıraktıkları izi kapatmak için daha fazla para harcamak gerekiyordu.

Piyasaya çıkan silinebilir saten boyalar, parlak ve pürüzsüz duvarlar sunmalarıyla boya tercihlerini hızla yükseltti. Kendi kendini temizleyenlerden, hava alanlarına kadar pek çok ürün çıktı. Duvar kağıtları daha çok klasik döşenmiş evlerin simgesi haline gelmeye başladı.

Fakat son 3-4 yıl içinde dekorasyondaki değişiklikler, yeni teknolojiler ve tasarım kavramı, duvar kağıtlarına da yansıdı. Eskisinden farklı malzemeler kullanılarak üretilen, tasarımcıların desenlerini taşıyan duvar kağıtları ve kaplamalar geri döndü. Duvar kağıdı, perde ve kumaş gibi evlere ait pek çok ürün satan Alman Sahco markasının Genel Müdürü Christoph Haussler, 3-4 yıl önce Batı'da duvar kağıdı trendinin başladığını söylüyor:

"Modada 1970 ve 80'lere doğru bir geçiş var. Bu dekorasyona da yansıdı. İnsanlar artık uzun süredir görmediği duvar kağıtlarını yeniden duvarlarında istiyor. Duvar kağıtları, boyalara göre daha masraflı görünseler de, boyalara göre daha uzun ömürlü olmaları başka bir tercih nedeni. Eğer modellerinden sıkılmazsanız duvar kağıdı 10 sene dayanır."

Süet ve Deri Modellerle Duvarları Giydirin
Duvar kağıtlarında yeni teknolojilerle birlikte çeşitler de her geçen gün çoğalıyor. Örneğin granit esaslı kağıtlarda kum tanecikleri görülüyor. Deri modellerle duvarlar giydiriliyor. Uygun fiyatlı olması için de suni deri kullanılıyor. Ana maddeleri poliüretan olduğu için kolaylıkla temizleniyor. Tabiideri duvar kağıdı kullanınca mobilyalarınızla ne kadar uyumlu olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca bu modeller odanın bütün duvarlarına uygulandığında mekanı boğabilir, bu yüzden tek bir duvarı kaplamak bir alternatif olabiliyor. Haussler, süet bazlı modellerin de pratik olduğunu ve sentetik oldukları için rahat temizlendiklerini söylüyor:

"Süet modeller genelde piyasada daha pahalı. Çünkü işçilikleri yüksek. İpek olan modeller de var. Kullanımda bir kolaylık sağlamasalar da daha çok görüntüleri için tercih ediliyorlar. Mobilyalarla ya da perdelerle uyumlu, pilili kumaşlardan yapılan modeller de bulunuyor. Duvar kağıtlarındaki desenler, kullanıcılara ve tasarımcılara göre değişse de bizim amacımız hiç kullanılmamış malzemelerle yeni bir şeyler yaratmak."

Banyolara Rutubete Dayanıklı Silinir Modeller
Duvar kağıtları artık banyo ve mutfaklarda da rahatlıkla kullanılıyor. Böylece banyolar fayans hakimiyetinden kurtulup, yepyeni desenlere kavuşuyor. Tabii bunun için sağlam, neme, rutubete dayanıklı ve yıkanabilir ürünleri seçmek gerekiyor. Fayans kaplı banyolarda eskimiş fayansların üzerine alçı uygulandıktan sonra kaplama yapılabiliyor. Vinil esaslı modeller, rahatlıkla silinmeleri, sağlam ve yıkanabilir olmalarıyla göze çarpıyor. Haussler, maliyeti ve kullanımı ucuz olduğu için vinil bazlı duvar kağıtlarının daha çok orta gelirli ailelerden ilgi gördüğünü anlatıyor:

"Geçmişte vinil içerikli kağıtlar daha fazlaydı. Özellikle Rusya'da çok tercih edilirdi. Temizlemesi kolay ve malzemesi ucuz olduğu için hálá ilgi görüyor. Bazı modellerde vinil sıkıştırılarak kullanılıyor. O zaman görüntü daha güzel oluyor. Fakat tasarım desenlere sahip ürünler kullanmak isteyenler vinillere pek yönelmiyor."

Doğayı Eve Taşıyanı İzolasyon Sağlayanı
Christoph Haussler, çeşitli ağaç kabukları ve özellikle bambudan üretilen modellerin de çok popüler olduğunu anlatıyor. Bu modeller doğaya yöneliş trendine de uyuyor. Dolapları bile bu duvar kağıtlarıyla kaplamak mümkün, duvarda gömme dolap hissi yaratıyor. Mekanda bütünlük sağlıyor.

Duvar kağıdının üzerlerine cam parçaları yapıştırılanlar da var. Bu modeller odaların içinde yansıma yaparak mekana genişlik hissi veriyor. Üzerleri kabartma desen ve yazılardan oluşan modeller, pirinç kağıtların sıkıştırılmasıyla oluşan tasarım dokular da rağbet görenler arasında.

Boyanabilir duvar kağıtlarının farklı desenlere sahip modellerini piyasada bulmak mümkün. Bu modellere istediğiniz rengi verebiliyorsunuz. Duvar çatlaklarını örttükleri gibi bazı modeller ses izolasyonu da sağlıyor. Ayrıca bordürlerle böldüğünüz duvarları, alt ve üst kısımlara farklı desenler uygulayarak mekanı renklendirebilirsiniz. Ama şunu da ekleyelim; Haussler, bordürlerin artık çok moda olmadığını, özellikle İngilizler tarafından çocuk odalarında kullanıldığını söylüyor.

Christoph Haussler: Zıtlıkları Seviyorum
"Ben zıtlıkları seviyorum. Mobilyalarınız desensiz ve mat renklere sahipse odalarınızı parlak ve dikkat çekici bir duvar kağıdı kullanarak canlandırabilirsiniz. Yatak odalarında cam parçalarının kullanıldığı modelleri seçerseniz odanızda güzel yansımalar elde edebilirsiniz. Ben o modelleri yatağımın karşı ve arka duvarlarında kullanıyorum."

Bunlara Dikkat
Duvar kağıdı seçiminde odanın aldığı ışığa, mobilyalar ve zeminle renk uyumuna ve odanın büyüklüğüne dikkat etmek gerekiyor.

Öncelikle mekanın ihtiyacı doğru tespit edilmeli. Ürünlerin dayanıklılığı kontrol edilmeli. Alışveriş öncesi duvarların ölçüleri alınmalı.

Doğru ölçüyü bulmak için önce duvarlarınızı en ve boy olarak ölçüp birbiriyle çarpın. Çıkan ölçü metrekare cinsinden duvarınızın ölçüsüdür.

Uygulamada doğru ustayla çalışmak çok önemli. Satın aldığınız markanın ustalarıyla çalışarak riski azaltabilirsiniz.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.