Haberler

Erzurum, tarihi dört kapıdan üçüncüsünü de kaybetmek üzere

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Haberler.com
Erzurum'un tarihi kapılarından Ardahankapı (Kavakkapı)'nın bakımsızlık ve ilgisizlikten kısmen yıkılması Erzurumluları üzüyor. Yetkililer bütçe yetersizliğini mazeret gösterirken, vatandaşlar ise şehirdeki tarihi mekanların zaman içerisinde yok olmasına göz yumulmasına tepki gösteriyor.

Erzurum'un şehir kimliğinde İstanbulkapı, Ardahankapı, Karskapı ve uzun yıllar önce E-80 karayolunun yapımı sırasında yıkılan Harputkapı'nın önemli bir yeri bulunuyor. Erzurum'un ayakta kalmayı kısmen başarabilen 3 kapısından biri olan Ardahankapı da bakımsızlıktan tarihe karışmak üzere. 50. Yıl Caddesi'ndeki Ardahankapı, bakımsızlık ve ilgisizlikten yıkılmaya başladı. Maliye Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 1994 yılında tahsis edilen Ardahankapı, korunmaya alınmadığı için çevresel ve doğal tahribattan payını aldı. Tarihi Ardahankapı'nın tavan tuğlaları kamyonların aşındırması sonucu ağır tahrip görmüş. Kapının dış duvarları ise çevresel etkenlerden ve duyarsız bazı vatandaşların bahçe duvarı yapmak için buradan söktükleri taşlar ile kısmen yıkılmış durumda.

Erzurum Tarihini Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanı Doktor Ali Kurt, Osmanlı-Rus Harbi öncesinde dönemin Erzurum valisi Fosfor Mustafa Paşa tarafından Ardahankapı'nın şehri savunma amaçlı olarak yaptırıldığını söyledi. Dr. Kurt, tarihi mekanların sahipsizliğe ve yıkıma terk edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Erzurum merkezdeki tarihi ve kültürel değerlerin ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yok olmaya mahkum edildiğine dikkat çeken Kurt, yetkilileri göreve davet etti. Erzurum'un şehir kimliğinde İstanbulkapı, Ardahankapı, Karskapı ve uzun yıllar önce E-80 karayolunun yapımı sırasında yıkılan Harputkapı'nın önemli bir yeri bulunduğuna dikkat çeken Kurt, "Harputkapı'nın yerini günümüzde çok az sayıda kişi biliyor. Eğer sahip çıkılmazsa, maalesef Ardahankapı da yakın bir zamanda tarih olacak. Gelecek nesiller Ardahankapı'yı fotoğraflardan tanıyabilecek. Bu şehrin kültürünü, tarihini koruyan kişi ve kuruluşları bu tahribat karşısında bir vatandaş olarak göreve davet ediyorum." diye konuştu.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, kendilerine bağlı 350 tane kültür ve tabiat varlıkları kurulu tarafından tescil edilmiş eserin bulunduğunu söyledi. Öztürk, bu eserlerin yılların ihmaliyle tahrip olduğunu kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçesi imkanları ölçüsünde tarihi eserlerin restorasyonu yapıldığını ve kamulaştırıldığını anlatan Öztürk, "İmkanlarımız ölçüsünde bizde kaydı bulunan eserleri restore ediyoruz. Ardahankapı'nın da yılların verdiği bir ihmalle harap olduğu bilinmekte. Bakanlığımızın bütçesi doğrultusunda bu tarihi kapıyı zaman içerisinde restore ettireceğiz" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.