Haberler

Gazlı Fikirler

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Mehveş Evin
Sanki haberleşmişler gibi, son 2 haftada elimi attığım her dergide aynı konu kapağa taşınmıştı: ‘Going Green’, yani ‘Yeşile Dönüş’.

Yok, yanlış anlamayın! ‘İslamcılığa’ veya ‘İslami hayata dönüşe’ dair bir atıf değil!

Bu yeşil, doğanın yeşili. The New York Times Magazine’den Fortune’a, Time’dan Newsweek ve Economist’e, tartışmasız her derginin favori konusu, küresel ısınmaya karşı alınan önlemlere, yeni fikir ve iş alanlarına yer vermek.

Konu bizde çok çiğnenmiş gibi dursa da, aslında ‘yeşil Pazar’a dair pek az şey biliyoruz. ‘Batsın bu dünya’ diyenleri dahi ilgilendirecek gelişmeler yaşanıyor çünkü...

Kafayı ‘yaşanabilir bir dünya’ya takan insanların sayısı sadece Batı’da değil, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde de artıyor. Amaç, karbondioksit üretiminin atmosfere zararını azaltıp, küresel ısınmayı durdurmak. Ve tabii bunu yaparken de hızlı davranıp zengin olmak! Avrupa ve Japonya’dan sonra Amerika’da da karbondioksit salınımına sınırlama getirilecek, bu da 2020’de 1 trilyon dolarlık yeni bir pazar demek. İşte bu yüzden GE, Goldman Sachs, JP Morgan gibi uluslararası şirketler ‘karbon finansı’ denen işlere yatırım yapıyor.

1000 Domuz Gücünde
Son zamanlarda küresel ısınmaya karşı geliştirilen en acayip fikirlerden biri, Filipinler’den çıkmış: Daniel Co ailesi, 10 bin domuz besledikleri çiftlikte, hayvan atıklarından enerji üretiyor!

Domuz atığı (dışkısı) öyle bir metan gazı üretiyor ki bu enerjiyi elektriğe çevirebiliyor. Çiftçi Co, metan gazını hapsetmek için gereken düzeneği kurmuş. Böylelikle yılda 48 bin dolar enerji tasarrufu yapıyor. Üzerine de para kazanıyor! Eco Securities adlı İrlandalı şirket, Co çiftliğine ‘havayı kirletmemesi’nin karşılığı olarak her yıl 12 bin dolar ödüyor. Ve Co’ya verdiği ‘karbon kredisini’ Fransa’daki Caisse des Depots adlı bir bankaya, yılda 54 bin dolara satıyor. Fransız banka da çevreye duyarlı büyük şirketlere Co’nun çiftliğini anlatıp ‘eko yatırım’ olanağı sunuyor.

Hatırlatmakta yarar var: 2005’te ABD hariç 36 ülke, karbon gazı salınımını zamanla azaltacak ‘temiz projeleri’ desteklemek için Kyoto Protokolü’nü imzaladı. (Türkiye de ‘enerji politikalarımızı mahveder’ diyerek imzalamayanlardan.) Bu sayede Co ailesinin biogaz projesi türünden küçük girişimler destekleniyor.

Metanı sadece domuzlar üretmiyor. Hindistan’da tavuk çiftlikleri, Tayland’da kömür madenlerinde de metan gazı hapsedilip paraya çevrilebiliyor. BM’nin dünya çapında desteklediği dört bin ‘yeşil proje’ mevcut.

Havacılık endüstrisi de bu trendden nasibini alacak. Şimdilik uçakların karbon salınımlarına bir kısıtlama yok, ama eli kulağında deniyor. Warren Buffett’in sahip olduğu NetJets, yeşil devrime katkıda bulunmaya karar verdi. Bu yüzden Eco Securities’ten ‘karbon kredisi’ alarak atmosferi delmenin zararını telafi edecek projelere destek veriyor.

Küresel ısınmadan, hava sıcaklıklarının ‘mevsim normallerinin üzerinde’ seyretmesini anladığımız için, metan gazıymış, karbon kredisiymiş bize vız gelir tırıs gider! Susuzlukla nasıl baş edeceğimizi hâlâ bilemeyip, hababam inşaat yapıp, yeşile dair tek gündem ‘Müslümanlık meseleleri’ olunca, bütün bunları konuşmak boş tabii.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.