Haberler

Kaçak dolgu devlete kaldı

Tarih: 6 Mayıs 2008 Kaynak: Radikal

Bodrum Güllük Körfezi'nde 49 yıllığına kiraladığı ormanlık kıyıda denizi 'kafasına göre' dolduran firmaya verilen süre, dün sona erdi. 1200 yataklı tesisin inşaatından çıkan molozları denize boca eden firma, dolgu için izin alamadı.
MNG Holding'e bağlı Günal Turizm ve İnşaat Limited Şirketi, Pina Yarımadası ve Çomça Koyu'ndaki tüm işçilerini ve makinelerini çekti. İnşaat durdu. Ama kaçak dolguyu kaldırmak için de bir hareket olmadı.

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ise dökülen molozların geri alınması için firmaya 'makul bir süre' verileceğini anlattı. Kaymakam, sorumluluğunsa İl Özel İdaresi'nde olduğunu söyledi: "Adliyeye verdik, 'Gelin eski haline getirin' diye dilekçeyi Vali beyin (Lütfi Yiğenoğlu) önüne koydum. Sorumluluk tamamen özel idarenin. Çünkü ruhsat makamı orası. Şimdi MNG'ye makul bir süre verilecek, eğer firma yerine getirmezse İl Özel İdaresi eski haline getirme işlemini yapacak."

Muğla Valivekili Mehmet Hulusi Kaya ise Radikal'e 'koyu eski haline getirmek için 10-15 gün içinde çalışmalara başlanabileceğini' açıkladı: "Firma deniz dolgu alanını eğer eski haline getirmezse bizim iş makinalarımız orayı eski haline getirir. Masrafı da firmadan tahsil edilir. İzin süreleri doldu ve ek süre gibi bir durum söz konusu değil. Prosedür gereği, karar alınacak, (Belediye) Meclis'te görüşülecek. Ancak tahminime göre 10-15 gün içerisinde eski haline getirme çalışmalarına başlanır. Maliyet çalışmaları yapılacak. Deniz kıyısı eski haline gelecek."

Valilik ve kaymakam böyle diyor ama Ceylan teknesinin kaptanı balıkçı Hasan Tokcan ümitsiz: "Bu dolgu kalkacak mı diye görmek için Göltürkbükü'nden buraya geldim. Şirket 'Devletten güçlüyüm' diyor. Bunların kimseden korkusu yok. Şimdi buraya demirleyebildim ama bir ay sonra buraya teknemi bağlayamam, bu koyda avlanamam. Olan bizim gibi gariban balıkçıya oluyor. Balıkçının avlanacağı, konaklayacağı koylar bir bir rant uğruna kapatılıyor. Bu dolguyu almayacaklar. Üstelik iskele ve mendirek yapıp koyu kapatacaklar. Ama biz tekne bağlamak için iki metrelik ahşap iskele yapsak Ağır Ceza' Mahkemesi'nde yargılanırız."

MNG Holding'in turistik tesis şantiyesinde görevli Lütfü Güner de dolguyu kaldırmak için herhangi bir çalışma olmadığını, zaten iş makinelerinin de Antalya'ya gönderildiğini anlatarak "Burada sadece bir bekçi var. Dolgunun ne zaman alınacağını bilmiyorum, buna zaten yöneticilerimiz karar verir" diye konuştu.

'Madalyalı' skandal
MNG İnşaat, Halep çamlarıyla kaplı Pina Yarımadası'nda 5 yıldızlı, 1200 yataklı turistik tesis yapmak için ormandan 85 dönüm arazi kiralamıştı. 22 Mart'ta firmanın inşaat alanından çıkan molozları, üzerine iskele yapmak üzere 'izinsiz olarak' denize boşalttığı anlaşıldı.

Yaklaşık üç futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtilen dolguyla ilgili olarak Şantiye Müdürü Sinan Karaağaçlı'nın da "Denizi doldurduk, cezamızı bekliyoruz. İznimiz henüz yok. Ama biz büyük şirketiz. İzni alırız" demesi, tüm Türkiye'de tepki yarattı. Firmaya o tarihten bu yana üç kez, toplam 46 bin 500 YTL ceza kesildi. 16 Nisan günü Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında firmaya turizme katkılarından ötürü plaket verildi. Kaymakam ve İl Kültür Müdürü'nün teşekkürlerini ileten plaketi, MNG adına şantiye müdürü Sinan Karaağaçlı teslim aldı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.