Haberler

İstanbul Kayabaşı'nda 4 milyar dolarlık yeni şehir kurulacak

Tarih: 6 Mayıs 2008 Kaynak: Hürriyet
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul'daki Atatürk Olimpiyat Stadı yakınlarındaki Kayabaşı adlı bölgede 4 milyar dolara mal olacak, 60 bin konutluk yeni bir şehir kurulacağını açıkladı.

Bayraktar, projenin 12 milyon metrekarelik alanın kendilerine ait 6.5 milyon metrekaresi üzerinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), inşaat sektöründe, özellikle konutta yaşanan durgunluğa karşın, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nın da bulunduğu Kayabaşı bölgesinde 60 bin konuta ulaşabilecek 4 milyar dolarlık yeni bir şehir kurmak üzere hazırlıklarda son aşamaya geldi. Proje 12 milyon metrekarelik alanın TOKİ'ye ait 6.5 milyon metrekarelik bölümünde devreye girecek. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, üç ay sonra ihalelerine çıkılması öngörülen projenin öncelikle orta ve alt gelir grubuna yönelik olacağını, ancak içinde lüks konutların da yer alacağını söyledi.

11 Taksim meydanı

Erdoğan Bayraktar, Kayabaşı'nda 11 Taksim Meydanı ve Gezi Parkı büyüklüğünde meydan ile yeşil alana yer verileceğini belirterek, şunları söyledi: "Bu projede inşaat yoğunluğu mevcutlar kadar olmayacak. İnşaat yoğunluğu daha düşük tutulacak. Proje kapsamındaki kültür merkezi alanları 7 adet Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) toplamı kadar olacak. Toplam 2 bin 785 dersliğe ulaşacak ilköğretim okulları, 1287 dersliği bulacak orta öğretim okulları, 246 dersliğe ulaşacak meslek liseleri de proje kapsamında bulunacak. Toplamda 2 bin 324 yatak kapasitesini bulacak sağlık kompleksleri de burada yer alacak."

100 bin nüfuslu 14 şehir
81 il ve 420 ilçedeki 1011 şantiyede 310 bin 410 konuta ulaştıklarını bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi: "Bu rakam 100 bin nüfuslu 14 şehir oluşturulması anlamına gelir. Ürettiğimiz konutların 264 bin 437'si sosyal konut. 175 bin konut, sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleri ile birlikte bitirilme aşamasında bulunuyor."

Ayda 500 milyon YTL

Bayraktar, konut sektöründe yaşanan durgunluktan TOKİ'nin de olumsuz etkilendiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Özellikle lüks konutların satışlarında sıkıntı var. Dar gelirli konutları daha iyi gidiyor. Ancak, bize kaynak yaratacak olan lüks konut satışı. Bu ortamda bile müteahhitlere ayda 500 milyon YTL'lik ödeme yapıyoruz. Piyasadaki durgunluktan dolayı kamu bankalarından kredi de kullanmaya başladık."

10 milyar dolarımız var

TOKİ'nin bugüne kadar sattığı konutlardan dolayı vatandaşlardan toplam 7 milyar YTL alacağı bulunduğuna dikkat çeken Bayraktar, şunları dile getirdi: "Bizden konut alan vatandaşlarımız ödemelerini düzenli yapıyor. Onun dışında elimizde 4.5-5 milyar YTL'lik satışa hazır konut stoku var. Yani, aslında TOKİ olarak elimize geçecek kaynağın büyüklüğü 10 milyar dolar dolayında bulunuyor."

Kayabaşı'nda neler olacak

- TOKİ, İstanbul Kayabaşı'nda 40 bin konut yapacak.
- Rezidanslarla birlikte konut sayısı 60 bini bulacak.
- 11 Taksim Meydanı büyüklüğünde meydanı olacak.
- Kültür merkezlerine ayrılan alan 7 Atatürk Kültür Merkezi'ne eşit olacak.
- Spor komplekslerinin toplamı 16 Ali Sami Yen Stadı kadar olacak.
- 8 Ankara Adliyesi büyüklüğünde kamu hizmet binaları alanı yer alacak.
- Teknik altyapı hizmetleri için 12 İSKİ binası büyüklüğünde yer ayrılacak.

TOKİ projelerine Osmanlı Selçuklu mimarisi geliyor
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bugüne kadar gerçekleşen ve devam eden projelerde mimarı açıdan eleştiriler aldıklarını belirterek, "Bu eleştiriler doğrultusunda üniversitelerden destek aldık. Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek projelerde Osmanlı, Selçuklu, yerel ve modern mimariye ağırlık verilecek. Özellikle yerel özelliği olan mimari dokunun yeniden ortaya çıkarılmasına çalışılacak" dedi.

Halkalı çöplüğü yerine 'Sea World' yapılacak

Erdoğan Bayraktar, İstanbul Halkalı bölgesindeki konutlarda Atakent markasını oturtmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Önümüzdeki dönemde Halkalı'nın çehresi epey değişecek. Halkalı'da yeşil alan olarak öngörülen, bu yöndeki çalışmalar da sürdürülen eski çöplük alanında bir 'Sea World' (Su Dünyası) oluşturmayı düşünüyoruz. Burası belki balina ve yunuslarla gösterilerin de yapılabileceği bir yer olacak" dedi.

Halkalı'da TOKİ faizli kampanya başlıyor
Erdoğan Bayraktar, İstanbul Halkalı'da bitmiş konutları pazarlamak üzere, "TOKİ faizli kredi"yle yeni bir satış kampanyası başlatacaklarını söyledi. Bayraktar, faiz düzeyinin bankalara göre daha avantajlı olacağını belirterek, "Enflasyon düzeyinde bir faiz olacak" diye konuştu.

Batı Ataşehir'e 338 milyon YTL iyi
Erdoğan Bayraktar, ihalesine 9 taliplinin girdiği, Varyap Varlıbaşlar Yapı Sanayi ve turizm Yatırımları A.Ş.'nin 338 milyon YTL'yle kazandığı İstanbul Batı Ataşehir arazisindeki fiyatı "çok iyi" olarak niteledi. Bayraktar, ihale komisyonu ve yönetim kurulunun görüşmesinden sonra 338 milyon YTL'lik satışa imza koyacağını bildirdi.

Artık yabancı isim kullanılmayacak

Erdoğan Bayraktar, projeleri yürüten müteahhitlerin pazarlama taktiğiyle yabancı isim kullanma uygulamasına son verileceğini kaydederek, "Artık müteahhitlerimizin TOKİ projelerinde yabancı isim kullanmasını istemiyoruz. Bundan sonraki projelerde isimleri Türkçe belirlemeleri konusunda kural koyacağız" diye konuştu.

382 okul, 244 cami yaptı

- TOKİ, 1 Ocak 2003-30 Nisan 2008 döneminde 310 bin 410 konuta ulaştı.
- Bu kapsamda toplam 10 bin 953 derslikli 382 okul projesi devreye girdi.
- Aynı konutlar kapsamında cami sayısı 244'e ulaştı.
- 21 hastane, 71 sağlık ocağı yapıldı.
- Yine bu çerçevede 10 yurt ve pansiyon yapıldı.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.