Haberler

Dünyanın gözü Dubai’de, yeni projeler RAK’ta

Tarih: 6 Mayıs 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Ayfer Yıldız
Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı 7 emirlikten biri olan Ras Al Khaimah’taki (RAK) Serbest Ticaret Bölgesi’ne Avrupa ve ABD’li şirketlerin yanı sıra Türkler de yoğun ilgi gösteriyor. 1.2 milyar dolarlık sermaye hacmine sahip olan RAK Serbest Ticaret Bölgesi’nde 106 farklı ülkeden 4 bin 390 şirketin yatırımı var. Bölgedeki 70 Türk şirketi arasında ise Güriş, Sembol İnşaat ve Kalpen bulunuyor. 150 Türk şirketi de yatırım olanakları arıyor. Şirketlerin yoğun ilgisi nedeniyle RAK, ocak ayında Türkiye’de bir ofis açtı.

RAK’ta özellikle turizm, inşaat, enerji ve sanayi ürünleri konusunda yatırım fırsatları olduğunu ifade eden RAK Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Faisal Bin Saqr Kasimi, “Şu anda bölgemizde 20’den fazla 5 yıldızlı otel inşaatı var. Dünyanın gözü Dubai’de ama RAK’ta yeni projeler var. Türk şirketleri çok geç olmadan bu bölgede yatırım için yerlerini alsınlar” dedi. Şeyh Kasimi, Türk yatırmcısı hakkında yorum yaparken,“Sanayiye kafası iyi çalışıyor ama kendisini pazarlayamıyor”şeklinde konuştu.

‘Vergi yükü hafif’
RAK Serbest Bölgesi’nin Türkiye temsilcisi Gülay Avcı da bölge nüfusunun 5 yılda ikiye katlanmasının beklendiğini belirterek, “RAK’te şirketlere depo, arazi ve ofis imkânı sağlanıyor. Firmalar sanal ofis de kiralayabiliyorlar. Şu anda ticaretin yüzde 80’i sanal ortamda gerçekleşiyor” dedi. Avcı şunları söyledi: “Türkiye’de yüzde 18 KDV, kurumlar vergisi ve buna bağlı gelir vergisi var. Ancak BAE’de sadece yüzde 5 gümrük vergisi ödeniyor. Bu nedenle özellikle KOBİ’ler düşük maliyetle şirket kurabiliyorlar.”

Serbest bölgeler arasında üçüncü
Serbest bölgeler arasında üçüncü sırada yer alan ve ticaretin yüzde 35’ini gerçekleştiren RAK’ın avantajları arasında coğrafi olarak Dubai’ye yakın olması, gelişmekte olan limanlarının (Saqr ve El Cezire limanları gibi) bulunması, işçilik maliyetlerinin yarı yarıya daha ucuz olması sayılabilir.

Birleşik Arap Emirlikleri 3.2 milyar dolarla Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında 11’inci sırada.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.