Haberler

Homeros'un Adına Yakıştı

Tarih: 6 Mayıs 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Homeros Vadisi, İzmirliler’i adeta büyüledi. Oluşturulan piknik alanları, göletler ve yemyeşil doğasıyla kentlileri kucaklayan yeni dinlenme alanı, daha ilk günden binlerce ziyaretçiyi ağırladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Batı edebiyatının en önemli isimlerinden Homeros adına Bornova’da kurduğu rekreasyon alanı İzmirliler’i adeta büyüledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “İzmir kent tarihinin simge projesi” olarak adlandırdığı Homeros Vadisi, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Kentin çeşitli noktalarından Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırılan otobüslerle Homeros Vadisi’ne taşınan binlerce İzmirli, yine Belediye’nin ikramlarıyla doğayla iç içe güzel bir gün yaşadı.

7 kilometrelik vadi düzenlemesiyle Türkiye’de bir ilk olan Homeros Vadisi’nin İzmir’i dünyaya tanıtacak bir proje olduğunu belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, kente yakışan bir cazibe merkezi oluşturma çalışmaları sırasında, İzmirliler’den gördükleri destekle motive olduklarını söyledi.
Daha ilk günden binlerce ziyaretçinin akın ettiği Homeros Vadisi, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı da bir hayli etkiledi.

Kayadibi Rekreasyon Alanı
Birbirini tamamlayan iki bölgeden biri olan Kayadibi Rekreasyon Alanı’nda toplam 6.725 m2 alana sahip 5 adet gölet inşa edildi. Kayadibi Köyü’nden rekreasyon alanına inildiğinde, yolun solunda 1.718 m2 yüzey alanlı ve 6000 m3 rezerv hacimli ilk gölet yer alıyor. Bu göletin arkasında ise sırasıyla yüzey alanı 739 m2, rezerv alanı ise 1.500 m3 olan 3 adet gölet daha bulunuyor. Ayrıca bu bölgede oluşturulan 700 metre uzunluğundaki piknik alanı boyunca bir yürüyüş yolu ve araç yolu ile otopark alanı yapıldı.

Homeros Vadisi Rekreasyon Alanı
Homeros Vadisi Rekreasyon Alanı’nda ise toplam yüzey alanı 4.277 m2 olan 2 büyük gölet yapıldı. Yeni yapılan yoldan vadiye inildiğinde, yolun solunda 2.103 m2 yüzey alanlı ve 7.000 m3 rezerv hacimli ilk gölet yer alıyor. ikinci gölet ise yolun sağında yer alıyor ve 2.174 m2’lik bir yüzey alanını kaplıyor. Bu bölgede de 750 metre uzunluğundaki piknik alanı boyunca yürüyüş ve araç yolu ile otopark bulunuyor. Otopark alanından piknik ve dinlenme alanına ise derenin yan kollarından biri üzerine kurulmuş ahşap bir köprünün üzerinden geçilerek ulaşılabiliyor.

5 binden fazla ağaç dikildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, her iki rekreasyon alanındaki boş alanlara, 5 binden fazla çınar, akasya ve zakkum ağaçları dikerek mevcut yeşil örtüyü zenginleştirdi. Ayrıca tüm göletlerin etrafı da emniyeti sağlamak amacıyla doğal doku ile uyumlu ahşap çitler ile çevrildi. Yağışlı havalarda dere yatağındaki suyun akışını düzenlemek amacıyla da doğal taş kullanılarak bentler yapıldı.

Vadiye yeni yol
Kayadibi Rekreasyon Alanı’na ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla, Bornova merkeze 9 km. mesafede bulunan Kayadibi Köyü’ne kadar olan mevcut asfalt yol, rekreasyon alanına ulaşacak şekilde genişletilerek tamamlandı. Ayrıca Kayadibi Rekrasyon Alanı’ndan Homeros’un yaşadığı rivayet edilen mağaranın bulunduğu bölgede bağlantılı yeni bir yol açıldı. Böylece Kayadibi Rekrasyon Alanı’ndan, Homeros Vadisi’ne araç ile 5 dakikada ulaşılabilecek.

Homeros kimdir?
M.Ö. 8. yüzyılda İzmir’de yaşadığı kabul edilen Homeros, Yunan duygu ve düşüncesinin ilk ürünleri olan İlyada ve Odysseia adlı destanların derleyicisidir. Troya Savaşı’na ilişkin söylenceleri toplayan İlyada’da, eski Yunanlıların gelenek ve görenekleri, dini ve felsefi inançları ve Çanakkale’nin tarihi coğrafyası hakkında önemli bilgiler vardır.

Konusu, kuruluşu ve anlatım yöntemleri bakımından İlyada’dan farklı olan Odysseia’da ise Troya’nın yıkılışından sonra, yurdu İthake’ye dönmek üzere yola çıkan Akha önderlerinden Odysseus’un 10 yıl süren yolculuğu sırasında başından geçen olaylar anlatılır. Bu destanda da aynı türden bilgilere rastlamak mümkündür.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.