Haberler

75 milyon önce Hakkâri deniz kenarıymış

Tarih: 7 Mayıs 2008 Kaynak: Radikal
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Orta Anadolu 4. Bölge Müdürlüğünün diri fay hatlarına yönelik olarak yürüttüğü çalışmalarda, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ ve Hakkari’nin eski bir denizin açılma ve kapanma bölgesinde yer aldığı belirlendi.

MTA Orta Anadolu 4. Bölge Müdürü Yunus Ay, hazırladıkları bazı haritalar için diri fay hatlarında çalışma yaptıklarını söyledi. MTA’nın yıllar öncesinde yaptığı bazı araştırmalarda Anadolu’daki fosilleri kıstas alarak çalışma yaptıklarını belirten Ay, şöyle dedi: "Bu fosiller yolu ile bir bölgenin deniz mi kara mı olduğu belirleniyor. Volkanik ya da magmatik özellikleri olan bölgeler belirleniyor. Malatya’da ve Anadolu’nun birçok yerinde 30 milyon yıl öncesinden kalan ’numulit’ adı verilen fosillerle 65 milyon yıl öncesinden kalan ’rudist’ adı verilen fosiller var. Bu ’rudist’ fosilleri özellikle Hekimhan ve Kuluncak bölgesinde yaygın. ’Numulit’ de Yeşilyurt ilçesi ile TOKİ’nin bulunduğu mevkideki kayaçlarda var. Bunlar balıktan büyük canlılar. Köpek balığının ilk örnekleri ya da ilk nesilleri."

Akdeniz'in güney kolu
Malatya’daki en eski fosilin Pötürge ilçesinde bulunduğunu belirten Yunus Ay, bu bölgede orojonez depremler nedeniyle fosillerin ezildiğini ve tanımlanmasının zorlaştığını söyledi. Malatya’nın güneyinin Arap coğrafyası özelliği taşıdığını belirten Ay, şu bilgiyi verdi: "Malatya’nın güneyi, daha genç bir zaman diliminde oluşmuş. Kuzeyi ise Avrasya coğrafyasının özelliklerini taşıyor ve daha yaşlı. Bunun nedeni de kuzeyde orojonez yani yükselme oluşmuş olması, dağ kuşaklarının olması."

Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ ve Hakkari’nin bulunduğu bölgenin adı Neotetris olan eski bir denizin kapanma bölgesi olduğunu belirten Ay, "Bu bölge yaklaşık 75 milyon yıl önce trias denen zaman diliminde açılıyor ve okyanus oluşuyor. 5 milyon yıl önce de ortamiyoses denen zaman aralığında kapanıyor ve deniz şu anki Akdeniz’e çekiliyor. Bu bölge Neotetris’in (Akdeniz’in eski adı) güney kolunu oluşturuyor."

Ay, Malatya’da ve Anadolu’da köpek balığı büyüklüğünde balık fosili olmasına karşılık, yaklaşık 65 milyon yıl önce yaşadığı ve yok olduğu belirtilen dinozor fosilinin bulunmadığını söyledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.