Haberler

Çimentoda kriz henüz yok olursa da 'deniz' ile aşarız

Tarih: 7 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Meltem Ersoy
AkçanSA'nın Genel Müdürü Mehmet Göçmen, "Durgunluk ilk 4 ayda yansımadı, ama Biz olası bir durgunluk krizini denize yakınlık avantajıyla ihracata yüklenerek aşarız" dedi.

Geçen yılın ortasından bu yana durgunluk yaşayan gayrimenkul sektöründeki daralmanın henüz kendilerine yansımadığını söyleyen Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, "Bu yılın ilk 4 ayı verilerine bakıyoruz. Geçen yıl olmayan Ladik Fabrikası'nın da etkisiyle henüz kaygı verici bir gelişme görmüyoruz. Ama bu olmayacak anlamına gelmiyor" dedi. 2007 yılında çimontaya 300 milyon dolarlık yatırım yapan AkçanSA'nın rakiplerine karşı mevcut limanlarıyla denizlere yakınlığı ve lojistik avantajına dikkat çeken Göçmen, olası bir krizde de ihracat ile bunun üstesinden gelmeyi planladıklarını anlattı.

'Bölgesel Oyuncu Oluyoruz'
AkçanSA yönetimi, Çanakkale 2'nci Üretim Tesisi açılışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü de, sektördeki tartışmalara karşın çimentonun Sabancı Holding için önemini kaybetmediğini vurgulayarak, "Tereddütler ve ümitler holding için ne kadar varsa çimento için de o kadardır" değerlendirmesinde bulundu. Dördüncü, "Yaptığımız bu yatırım ile Türkiye çimento sektöründeki liderliğimizi pekiştirmek ile kalmayacak aynı zamandaki bölgedeki en güçlü oyuncu olma yolundaki idealine bir adım daha yaklaşacağız. Çanakkale fabrikası cömert hammade kaynaklarına yakınlığı, deniz taşımacılığına elverişli konumu ile ihracatta önemli bir rekabet avantajı kazandıracak" dedi. Göçmen, Türkiye'nin klinker üretme kapasitesinin 44 milyon ton civarında olduğunu, bunun yıl sonunda 50 milyon tonu aşmasını beklediklerini söyleyerek, "Biz bugün 4 milyonu geçen kısmı Çanakkale'de, 2 milyonu İstanbul Büyükçekmece'de, 700 bin tonu geçen kısmı da Ladik'te olmak üzere 7 milyon tona yakın klinker kapasitesine sahibiz. Buda 8-9 milyon ton çimentoya karşılık geliyor. Bu fabrikanın ürettiği malın yüzde 90'ı pazara deniz yolu ile ulaşıyor Türkiye'de böyle bir fabrika yok Dünyada ise çok az. Lojistik avantajı çok büyük" dedi.

20 Milyon Dolar İhracattan
Mehmet Göçmen 2007 yılında AkçanSA'nın 700 milyon YTL'ye yakın ciro elde ettiğini ve bunun 20 milyon dolara yakın bir bölümünün ihracattan elde edildiğini bildirdi.

Satın Alma Planımız Yok
2007'de 300 milyon doları aşkın yatırım yaptıklarını vurgulayan Engin Tuncay, "Bu yatırımları indirmeye çalışıyoruz. Kısa vadede gündemimizde satın alma yok" dedi.

Üretimin yüzde 12'sini biz yapıyoruz
AkçanSA 2006 yılında temelini attığı Çanakkale fabrikası 2'nci üretim hattının açılışını gerçekleştirdi. Yeni üretim hattıyla AkçanSA'nın toplam krinker üretim kapasitesi 6.5 milyon, çimento öğütme kapasitesi ise 9 milyon tona yükselecek. AkçanSA Genel Müdürü Mehmet Göçmen ek hat için 110 milyon Euro yatırım yaptıklarını, bu yatırımla birlikte çimento üretiminin yüzde 12'sini yapar hale geldiklerini dile getirdi. Göçmen şu bilgileri verdi: "Böyle bir ortamda çimento işi yaparken kıt olan enerji kaynaklarına elimizi atmamak istiyoruz."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.