Haberler

Kaçak dolgunun kaldırılması için çalışma yok

Tarih: 7 Mayıs 2008 Kaynak: CNN Türk
Muğla'nın Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası'nda denizi dolduran şirkete, ''kıyıyı doğal görünümüne kavuşturması'' için verilen süre dün doldu. Firma adım atmadı. Şimdi, kaymakamlık devreye girecek.

İskele yapmak üzere denizi doldurduğu için 46 bin 500 YTL para cezası alan MNG Holding'in çalışmalara dün başlaması gerekiyordu.

Ancak tonlarca topraktan oluşan dolgunun kaldırılması için hiçbir faaliyette bulunulmadı.

Kıyının teknik heyetin vereceği süre içerisinde doğal haline kavuşturulması gerekiyor.

Şimdi, Kaymakamlık Özel İdare Müdürlüğü'ne başvuracak. Sahil doğal hale getirildikten sonra masraflar MNG Holding'ten alınacak.

Kaymakamlık: "İzin iddiaları gerçeği yansıtmıyor"
Muğla'nın Milas ilçesinin kaymakamı Bahattin Atçı ise, Pina yarımadasında denizin doldurulmasına izin verildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Atçı, bir firmanın Pina yarımadasında otel yapmak için denizi doldurduğu ihbarı üzerine bölgede inceleme yaptıklarını kaydetti.

Söz konusu firmanın çalışmalarını durdurduklarını ve firma hakkında yasal işlem başlattıklarını belirten Atçı, "İzinsiz yapılan kaldırılması ve bölgenin haline getirilmesiyle ilgili yazıyı özel idareye göndermiştik. Muğla Valisi, İl Özel İdaresi'ne talimat yazdı. Özel İdare Müdürlüğü, kaçak yapının eski haline getirilmesiyle ilgili encümen kararı çıkardı. Encümen kararı gereğince firmanın izinsiz yapılan dolguyu eski haline getirmesi gerekecek. Bu iş ve işlemler Özel İdare kontrolünde devam ediyor" dedi.

Özel İdare Müdürlüğü, söz konusu firmaya 60 bin YTL tutarında ceza kestiğini, belediye encümen kararının imzadan çıktığını ifade eden Kaymakam Atçı, "Bazı yayın organlarında yer alan 'Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın dolguya izin verdiği' yönündeki haberler gerçeği yansıtmıyor. Bize bu yönde ulaşmış bir izin yazısı da yok. Böyle bir bilgi de yok. Sadece Maliye Bakanlığı'ndan bir yazı geldiği söylendi. Orada da imar planı ve uygulama projelerinin yapılmasıyla ilgili bir ön izin verildiği söylendi. Bu da izinsiz yapılan dolguya onay veren bir yazı değil."

Kaçak dolgunun kaldırılmasıyla ilgili sürecin başladığını da belirten Bahattin Atçı, "Encümen kararı, dolgunun kaldırılması sürecini başlattı. Firmadan, dolguyu kaldırması talep edilecek ve kendilerine süre verecek. Buna rağmen firma dolguyu kaldırmazsa, Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü, işi resen yapacak" diye konuştu.

Bakanlık açıklaması: "Gönderilen yazı 'izin' değildir"
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milas ilçesinde denizin turizm tesisi inşaatı nedeniyle doldurulmasıyla ilgili olarak inşaatçı firmaya gönderilen yazıda, fiziki anlamda müdahaleye izin verilmesinin söz konusu olmadığı, "Kıyı Kanunu ve Turizm Teşvik Kanunu'na dayanılarak imar plan tekliflerinin hazırlatılıp bakanlığımıza iletilmesinde sakınca yoktur" denildiğini bildirdi.

Pina Yarımadası'nda denizin doldurulmasıyla ilgili bugün yayımlanan bazı haberler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 8 Nisan 2008 tarihli yazıda Güvercinlik Koyu turizm merkezinde kalan 3731, 3732 ve 3733 parsel numaralı taşınmazların deniz kıyısında yer alan kesiminde iki adet dolgu, iki adet mendirek ve üç adet iskele yapılmak amacıyla tahsis sahibi şirketin ön izin talebinde bulunduğu belirtilmektedir.

Anılan dolgu, mendirek ve iskele yapımı için Bakanlığımız görüşü sorulmuştur. Bakanlığımız Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün cevabi yazısında, bahse konu alanın Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen ve 11 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren Milas Güvercinlik turizm merkezi kapsamında yer aldığı, söz konusu dolgu, mendirek ve iskelelere ilişkin imar planı tekliflerinin Kıyı Kanunu ve Turizm Teşvik Kanunu uyarınca hazırlatılarak, tarafımıza iletilmesinde herhangi bir sakınca bulunmadığı belirtilmektedir.

Bakanlığımızın yazısında, fiziki anlamda bir müdahaleye izin verilmesi değil, 'Kıyı Kanunu ve Turizm Teşvik Kanunu'na dayanılarak imar plan tekliflerinin hazırlatılıp bakanlığımıza iletilmesinde bir sakınca yoktur' denilmektedir. Özetle, bu bir izin yazısı değildir."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.