Haberler

AKM’siz yıllara hazır olun

Tarih: 7 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Ayça Tezer
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ‘2010 Avrupa Kültür Başkenti’ etkinlikleri için onarılacağı gerekçesiyle 1 Haziran 2008–1 Ekim 2009 tarihleri arasında kapalı kalacak. Peki, yönetim yerleri burada olan, provalarını ve gösterilerini, konserlerini burada yapan kurumlar ne olacak?

İstanbul Devlet Opera ve Balesi gösterilerini kuruluşundan beri Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıyor. Ancak bu yıl, Kadıköy Belediyesi’nin eski Süreyya Sineması’nı onararak açtığı Süreyya Operası’nı da kullanmaya başladı. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası da geleneksel cuma ve cumartesi konserlerini ilk günden beri Atatürk Kültür Merkezi’nin Büyük Salon’unda veriyor. İstanbul Devlet Tiyatroları’nın ana salonu da burası. Kurumun Taksim Sahnesi’ni kaybettiğini, AKM’nin onarıma alınmasıyla Aziz Nesin Sahnesi’nin de artık olmayacağını düşünürsek, durumunun ne kadar zor olduğunu anlayabiliriz. Gerçi kentin çeperlerinde iki yeni sahne açıldı ama kentin merkezindeki bu sahnelerin yaklaşık iki yıl olmaması çok önemli bir eksiklik.

Bu kurumlarının yöneticilerine 17 ay sürecek onarım sırasında ne yapacaklarını sorduk.

Suat Arıkan: AKM'de 26 Yıl Yaşadım
Bu binadaki 26. yılı olduğunu belirten İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni ve Müdürü Suat Arıkan, “26 yıldır AKM’de hiçbir ciddi onarım yapılmadı. Oysa çok kullanımdan kaynaklanan bir yıpranma içinde. Her şeye rağmen AKM hâlâ Türkiye’nin en iyi salonu, hâlâ herkesin gözbebeği. Buranın ciddi bir bakımdan geçecek olması, tabii ki başta bir sanatçı olarak beni çok sevindiriyor” diyor. AKM gibi çok donanımlı bir sahneden sonra, aynı düzeyde olmayan daha küçük sahnelerde yapabileceklerinin sınırlı olacağını dile getiren Arıkan, bu geçiş dönemini en iyi biçimde değerlendirmek istediklerini söylüyor: “Daha önce isteyip de zaman bulup yapamadığımız çevre illeri kapsayan küçük turneler düzenleyerek sanatımızı onların ayağına götürebiliriz. Sahnesi olan üniversite ve kurumlarda da etkinlikler yapabiliriz. Tabii oralara bir Aida ya da Turandot ile gidemeyiz. Ama en azından ömürlerinde hiç opera, bale izlememiş insanlara küçük atışlar yapabiliriz.” Bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da Süreyya Sahnesi’nde Don Pasquale gibi küçük orkestra isteyen yapıtları, Belcanto yapıtlarını sahneleyeceklerini belirten Arıkan sözlerini “İdari işleri ve boyahane, demirhane, marangozhane gibi atölyelerimizi de Paşalimanı’ndaki eski Tekel binasına taşımayı düşünüyoruz. Görüşmeler sürüyor. Binadaki konser salonunda konserler de verebiliriz. Ayrıca, bale sanatçılarımıza prova yapacakları bir yer gerekli. Bu 17 ay içinde çalışamazlarsa iki yıl sonra sahneye çıkamazlar. O yüzden durmamamız ve varlığımızı sürdürmemiz gerekiyor” diye bitiriyor.

Levent Güner: Çevre İllere Gideceğiz
Bu yıl iki sahnelerinin daha açıldığını belirten İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcısı Levent Güner, “Bu yıl önce Beykoz’da Feridun Karakaya Sahnemiz açıldı. 250-300 kişilik bir salon. Otoparkı da var. Martta da Kartal’da Bülent Ecevit Sahnesi açıldı. Gelecek yıl İstiklal Caddesi’ndeki Fransız Kültür Merkezi’nin tiyatro salonunu da kullanmaya başlayacağız. Orada daha çok çocuklar için gölge oyunu ve fantastik oyunlar sahneleyeceğiz. Beyoğlu Belediyesi de Muammer Karaca Tiyatrosu’nda oynayabileceğimizi ve İstiklal Caddesi’ndeki başka salonlar konusunda yardımcı olacaklarını söylüyor” diyor. Çevre ilçelerden de davetler aldıklarını belirten Güner, 17 aylık dönemi iki ayaklı olarak düşündüklerini söylüyor: “Öncelikle kent merkezindeki izleyicimize yönelik tasarılarımız var. Sonra da çevre ilçelerde yeni kurulmuş ve kurulacak sahnelere, bölge tiyatrosu mantığıyla, izleyici kazanabilmeye yönelik tasarılarla gitmeyi düşünüyoruz.”

Alp Altıner: Konserlerimiz Mustafa Kemal Amfisi'nde
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Müdürü Alp Altıner ise Caddebostan Kültür Merkezi’nde ayda bir konser vermek için onay aldıklarını söylüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’yle de Mustafa Kemal Amfisi’nde (G Amfisi) konser vermek için anlaştıklarını belirten Altıner, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın AKM yangınında ve 1994 yılında yapılan onarım sırasında da Mustafa Kemal Amfisi’nde konserlerini vermeyi sürdürdüğünü anımsatıyor. Kurumun yönetim işlerinin ve provaların Paşalimanı’ndaki eski Tekel Binası’nda yapılması için de bakanlıktan istedikleri iznin verildiğini sözlerine ekliyor.

Gereksinim Listeleri
AKM’de yapılacak onarımın planlarını görüp görmediğini sorduğumuz AKM Müdürü Bülent Bilgin planları görmediğini ancak 17 ay sürecek onarımda bina üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını, elektrik, doğalgaz, teknik, vb.. donanımları iyileştirilerek binanın yenileneceğini ve güncel hale getirileceğini bildiğini söylüyor. Suat Arıkan, Levent Güner ve Alp Altıner de planları görmediklerini, ancak kendilerinden istenen yapılması gerekenler listesini hazırlayıp gönderdiklerini belirtiyorlar.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.