Haberler

Borsa'nın yıkımı niye aksadı!

Tarih: 7 Mayıs 2008 Kaynak: Olay Yazan: Devrimde Gürler
Kozahan Taç Kapı karşısındaki binaların kaldırılmasıyla ilgili projede geçen ay önemli bir adım atılmıştı. Borsa Başkanı Rıza Aydın ile Osmangazi Belediyesi arasında bir uzlaşma sağlanmış ve Borsa binasının iki katının yıkımı için protokol imzalanmıştı.

Borsa'nın hiç bir bedel almayacağı bu anlaşmaya ilişkin açıklamalar da bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanmıştı. O önce o gün yapılan açıklamalara dair hatırlatmalarda bulunalım. Hatırlarsanız Büyükşehir yönetimi Koza Han Taç Kapı önü ile ilgili proje kapsamında aralarında Borsa binasının da olduğu 8 yapıyı yıkma kararı almıştı.

Ve fakat... Borsa Başkanı Rıza Aydın, imalatı Kapalıçarşı ile aynı olan binanın zemin kısmının yıkılmasına rıza göstermedi.
Büyük Kapalıçarşı yangınından sonra çarşı ile birlikte inşa edilmişti, koruma altındaydı ve tarihi değeri vardı. Anlaşma sağlanamadı.

İş mahkemeye gitti, yargı Borsa lehine karar verdi. Konu bir süreliğine askıya alındı. Büyükşehir'le anlaşma sağlanamadı. Derken... Semih Pala'nın arabuluculuğunda yeniden masaya oturuldu.

Bu kez masanın öbür ucunda Osmangazi Belediyesi vardı. Devam eden Doğanbey Projesi ile bağlantılı bir dizi anlaşma yapıldı ve Başkan Rıza Aydın, sonradan yapılan iki katın yıkımına onay verdi.

Ve bu gelişme 3 Nisan 2008 günü bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Yıkıma ilişkin protokol imzalandı. Ama ne olduysa 15 gün içinde başlanacağı söylenen yıkım, aradan geçen bir aya rağmen hala başlayamadı.

Bütün bu önemli bilgilerden sonra geçelim, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'in 4 yıllık icraatlarını anlattığı basın toplantısındaki yorumuna. Hatırlarsanız, o toplantıda kendisine Borsa binasının yıkımına ilişkin protokolden bahsetmiştik.

O da; 'İki katı kendi rızalarıyla yıksınlar, kalanı da biz yıkarız nasılsa' diye bir yanıt ermişti. Kamuoyunda tartışma yaratan o sorunlu kuyumcu binası ile ilgili kamulaştırma bedeli engeline takılan Büyükşehir yönetimi Borsa binasının yıkımında kararlı görünüyordu.

Derken... Bütün bu son gelişmelerin üzerinden bir ay gibi bir süre geçti ama borsa binası hala yıkılamadı. Yıkımın gerçekleşmemiş olmasında ilçe belediyesinin yahut Borsa yönetiminin yoğunluğu mu var yoksa, daha yukarıdan birilerinin engeli mi bilmiyorum. Yine de birilerinin o bölgede yaşanan karmaşayı çözmek için en kısa sürede adım atacağını ummak istiyorum.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.