Haberler

Üsküp'te bir eser

Tarih: 7 Mayıs 2008 Kaynak: Olay Yazan: İhsan Aydın
Balkanlar'da yıllar önce terk ettiğimiz toprakları her ziyaretimizde içimiz burkulur. Bugün başka ellerin olan o yerlerde ecdadın verdiği mücadeleyi ve onların bıraktığı eserlerin içler acısı halini gördükçe gözlerimiz dolar.

Çok değil, bir yıl kadar önce Osmangazi Belediyesi'nin Kosova'da Murat Hüdavendigar'ı anma törenlerine katılmıştık. Bugün bağımsız bir ülke olan Kosova'nın başkenti Priştina'nın hemen dibindeki Obiliç kasabasındaki türbeye vardığımızda, koca bir imparatorluğun at üstünde o toprakları nasıl birer Türk yurdu haline getirdiğini düşündük.

Kolay kazanılmayan o topraklar artık bugün bizim değil. Ama orada evlad-ı fatihan var. Bizim soyumuzu yaşatmaya, ayakta tutmaya çalışan küçük birer azınlık olan soydaşlarımıza moral vermek durumundayız.

Kosova ziyareti öncesi Makedonya'nın başkenti Üsküp'te ayağa kaldırılmaya çalışılan Türk eserlerini gezdiğimizde de yine duygularımıza hâkim olamadık. Çok sevindiricidir ki, o topraklardan Bursa`ya ve ülkemizin değişik kesimlerine göç eden ve bugün birer fabrikatör olan hemşerilerimiz, ata yadigârı eserleri bir bir onarmaya başlamışlar. Ancak buna öncülük edecek bir kurum gerek.

İşte bunu da, Bursa'da yıllarca kaderine terk edilen tarihi mirası sanki sihirli bir el değmişçesine ayağa kaldıran Osmangazi Belediyesi üstlenmiş. Başkan Recep Altepe'yi bıraksalar, Balkanlar`da ne kadar eserimiz varsa hepsine birer zengin bulup, tek tek restore ettirecek.

İşte onarılan eserlerden birini geçtiğimiz günlerde Makedonya'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül açmış. Cumhurbaşkanı'nın açtığı Üsküp'teki Hatuncuk Camii'nin restorasyonu sürerken Başkan Altepe Bursa'dan gelen heyete gururla anlatmıştı: 'İzin versinler Balkanlar'daki bütün eserleri ayağa kaldırırız.'

Şimdi bu sözün ne anlama geldiğini daha iyi anlayabiliyoruz. Eskiden kömür deposu olarak kullanılan ve çoğu yıkılmış bu mini eserin yeniden ayağa kaldırılması, oradaki soydaşlarımız için çok şey ifade ediyor. Bu nedenle de Cumhurbaşkanı'nın Üsküp'teki o küçük caminin hizmete açılış törenine katılmış olması, Balkanlar`daki soydaşlarımıza büyük bir moral vermiştir.

Çankaya'dan dışarı çıkmayan ve vetocu kesilen cumhurbaşkanlarını düşününce, Gül'ün ne kadar aktif bir görev anlayışı içinde olduğunu görüyoruz. Üsküp'teki törende Osmangazi Belediyesi'ne övgüler yağdıran Cumhurbaşkanı, Başkan Altepe'ye de büyük bir moral vermiştir. Altepe bu moralle eminim, Balkanlar'da daha çok tarihi eser açılışına Gül'ü davet edecektir.

Nitekim oradan gelen haberlere baktığımızda, Cumhurbaşkanı Gül de bunun sözünü vermiş gözüküyor. Balkanlar'da ayağa kaldırılması gereken sadece Hatuncuk Camii değil, daha çok eserimiz var. Hanlar, hamamlar, imaretler, kütüphaneler hepsi Türkiye'den bir elin kendilerine uzanmasını bekliyor. Bunu sadece Altepe'ye bırakmamak gerek.

Ülkemizin zengin belediyeleri, diğer kurumları ve işadamları oralara mutlaka el atmalı. Yoksa, bizim el atmaktan çekindiğimiz o topraklarda bugün misyonerlik almış başını gidiyor. Meydanı birilerine boş bırakmamak gerek.
Dolduracak olan o kadar ülke var ki, yarın kendimiz orada yabancı durumuna düşebiliriz.

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, atv'de ilgiyle izlenen Elveda Rumeli dizisinin çekildiği seti de ziyaret etmiş. Mamuşalı nam-ı diğer Rot Macit, geçen yılki Balkan gezimizde söylemişti: 'Elveda Rumeli dizisi çok tutan bir dizi olacak'. Hakikaten de öyle oldu.

Bugün hem o topraklardan göç eden, hem de diğer vatandaşlarımız Elveda Rumeli'nin müptelası oldular. Bu açıdan Macit Tunalı ağabeyimiz de doğru bir tespitte bulunmuş. Kendisini kutluyoruz. Bu arada, Olay TV'nin Halk Meydanı programının yapımcısı Şemsettin Şen de, Balkanlar'daki bu anlamlı törenleri kayda almış. Önümüzdeki günlerde Olay'da hep birlikte izleyeceğiz.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.