Haberler

Enerjide kaynaklar yatıyor, zamlar yağıyor

Tarih: 8 Mayıs 2008 Kaynak: NTVMSNBC

Elektrik ve doğalgaza Haziran’da yine zam bekleniyor; benzin de petrol nedeniyle sürekli zamlanıyor. Türkiye bu noktada ne yapmalı? Enerji Uzmanı Pamir’e göre, Türkiye kendi doğal kaynaklarına yönelmeli ve bu alanda teşvikler verilmeli.

Türkiye'nin rüzgar enerjisinde 48 bin megavatlık potansiyeli bulunuyor.

Hükümet, 2008 - 2011 yıllarını kapsayan orta vadeli mali plan kapsamında, bütçe harcamalarında ortaya çıkan artışlar için yeni önlem almaya hazırlanıyor. Buna göre, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan özel tüketim vergisinin artırılması gündemde. Bu da, benzine, tüp gaza, mazota zam yapılması anlamına gelecek.

Fiyatlar karşılaştırıldığında, Türkiye dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor. Türkiye’de 1 litre benzinin litresi 3,44 YTL iken, İngiltere’de 3,02 YTL, Avusturalya’da 3 YTL, Fransa’da 2,71 YTL ödeniyor.

Pahalı benzin fiyatının yanı sıra, Türkiye vergi yükü açısından da diğer ülkelerle yarışıyor. Türkiye’de 1 litre benzindeki vergi yükü yüzde 63 iken İngiltere’de bu oran yüzde 65.2., Fransa’da yüzde 63.7, Almanya’da yüzde 63.4 düzeyinde yer alıyor.

Artan petrol fiyatlarının etkisiyle Haziran başından itibaren elektrik ve doğalgaza da yeniden zam yapılacak. Elektrikteki zam oranının yüzde 15-20 oranında olacağı belirtiliyor. Doğalgaz fiyatları ise her ay yeniden belirlenecek ve bu uygulama 1 Temmuz’da başlayacak.

Yılbaşında elektriğe konutta yüzde 15, sanayide yüzde 10 oranında, doğalgaza da konutta yüzde 7.4, sanayide ise yüzde 6.5 zam yapılmıştı.

Türkiye’de enerji fiyatlarında ibre sürekli yukarı gidiyor. Dünya genelinde artan fiyatlar bu seyrin süreceğini gösteriyor. Petrol 122 doları da aşarken, buna bağlı olarak doğalgaz fiyatlarında da artış bekleniyor.

Uyuyan Enerji Potansiyeli 
NTV yayınına katılan Enerji Uzmanı Necdet Pamir, Türkiye’nin öncelikle kendi doğal kaynaklarının doğru tespitini yapması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin yıllardır bu konuda hata yaptığını savundu ve özellikte doğalgazda bağımlı hale getirilmesinin hata olduğunu kaydetti.

Pamir Türkiye’nin adeta ‘uyuyan’ enerji potansiyeline ilişkin olarak şunları söyledi:
Türkiye’nin tüm aksine iddialara karşın zengin hidroelektirik potansiyeli var. 180 milyar kilovatsaatlik potansiyelin dörtte üçü bekliyor.

İkinci önemli kaynak linyit. Türkiye’de yaklaşık 10 milyar tonluk linyit var. Tüm eksiklere rağmen MTA’nın çalışmalarıyla 2.5 milyar tonluk yeni linyit rezervi de buna eklendi. Bunun da üçte ikisi bekliyor.

Rüzgar gücü konusunda mevcut kurulu güç olan 40 bin 500 megavattan daha fazla 48 bin megavatlık bir potansiyel el değmemiş durumda. Yanlış politikalar yüzünden rüzgarı da yeterince kullanamıyoruz. Güneş ve jeotermal da bunlara eklenebilir.

‘Kendi Kaynaklarımıza Teşvik Verilmeli’
Türkiye’nin bir an önce kendi kaynaklarını devreye sokması gerektiğini belirten Pamir, “Rüzgarınız, jeotermaliniz, suyunuz, linyitiniz size ait. Bu alanda teşvik verilmeli, bunların çoğu yenilenebilir kaynaklar. Ancak hata üstüne hata yapılıyor. Yeni dogalgaz ve ithal kömür santralleri devreye sokuluyor. Bu yanlışın durdurulması lazım. Kendimize ait kaynaklara teşvik vermemiz gerekiyor” dedi.

Küresel krizle bir talep daralması olacağına dikkat çeken Pamir, petrol fiyatlarının yüksek düzeyinin devam etmeyeceğini ve zamanla doğalgazda da gerileme beklenebileceğini ifade etti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.