Haberler

Marmara’da deprem alarmı

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, Marmara’nın güneyinde, kuzeyinde ve Saros Körfezi açıklarında hareketlenme olduğunu belirterek “Dolayısıyla deprem beklentisi olasılığı hâlâ yüksekliğini koruyor’’ dedi.

AA’ya açıklama yapan Prof. Dr. Gülay Altay, en son Yalova Çınarcık’ta 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini anımsatarak 2000 yılından günümüze dek genelde Marmara Bölgesi’ndeki fay hattının devamında bir hareketlilik yaşandığını ve bunların kayıt altına alındığını bildirdi. Uzmanların deprem riskini var olandan az göstermemesi gerektiğini ifade eden Altay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkımız, Türkiye olarak bir deprem tehlikesi içinde yaşadığını bilmek zorunda. Bu depremlerin olacağını, her depremden sonra panik yaşanmaması gerektiğini, bulunduğumuz mekânları güvence içine almanın, kişilerin de bu konuda sorumlulukları olduğunun talebi içinde olmalı. Türkiye’de 5 ve 6 büyüklüğünde depremler olacaktır. Bu bilgilerin uzmanlarca mümkün olduğu kadar güvenli tarzda iletilmesi gerekiyor. Yani uzmanlar tarafından riski az göstermek olmamalı.”

Altay, 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminden sonra, çalışma alanlarını genişlettiklerini belirterek Kandilli Rasathanesi’nin çalışmalarını, deprem verilerinin daha hızlı ve sağlıklı elde edilmesi, risk azaltmada mühendislik uygulamaları ve bilgi iletişiminin arttırılması yönünde yoğunlaştırdığını bildirdi. Marmara’da depremlerin deniz içinde de sürekli izlenebilmesini sağlayacak deniz dibi rasathanesi çalışmalarının başlatıldığını ve risk azaltmayı amaçlayan etkin mühendislik projelerinin hayata geçirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Altay, özetle şunları kaydetti: “Öncelikle depremde etkili olan Marmara’yı ölçebilmek gayesiyle, deniz dibi rasathanesinin oluşturulması üzerinde ilk adımları attık. Marmara Denizi’ne 5 adet, ağırlıklı Marmara’nın güneyi olmak üzere 10 adet karasal rasathane yerleştirmek üzere çalışma başlattık. Denizdeki rasathanede veri akımı, fiber kablolarla gerçekleştirilecek. Sistemin yerleştirilmesi hava şartlarına göre 2009 yılının ortalarına kadar sürecek. Bu sistemle tsunami açısından da erken uyarı alma imkânı olacaktır.”
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.