Haberler

Kale ilgi bekliyor

Tarih: 9 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Mahmut Lıcalı
Başkentin en önemli tarihi yapılarından biri olmasına karşın, Ankara Kalesi'nin ziyarete açık bölümlerinde ne bir ışıklandırma sistemi ne de bir güvenlik görevlisi bulunuyor.

Başkentin simgelerinden biri olan Ankara Kalesi, özellikle 1990'lı yıllardan sonra plansız büyüyen kentin sorunlarıyla boğuşuyor. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan kalenin çevresinde bulunan eski Ankara evleri de plansız büyümeden etkilenen yapıların başında yer alıyor.

Oldukça geniş bir alana kurulu olan kale ve kalenin surlarının bulunduğu bölgeler bugün bir gecekondu mahallesinden farksız durumda. Söz konusu durumdan bölgedeki yurttaşların yanı sıra işletmeler de şikayet ediyor. Ankara Kalesi'nde yer alan işletme sahipleri her geçen yıl bölgeye olan ilginin bakımsızlık nedeniyle azaldığını belirtirken, bazı işletmelerin hafta sonlarında bile kapalı olmasına dikkat çekiyorlar.

Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan birçok eski Ankara evi de bakımsızlık nedeniyle duvarları dökülen, çökme tehlikesi bulunan, terk edilen birer harabeye dönmüş durumda. Ankara Kalesi'ndeki restorasyon ve yenileme çalışmaları son yıllarda artmış olmasına karşın, bunun bölgenin geneline yansıdığını söylemek mümkün değil. Kaleiçi Mahallesi'nden Ankara Kalesi'ne çıkan yolun asfaltının kırıldığı ve yer yer büyük çukurların oluştuğu gözlenirken, böyle tarihi bir alanın içinde araç trafiğine izin verilmesi, hatta kamyon ve otobüs gibi araçların bile bölgeye özgü dar sokaklarda seyir halinde olması dikkat çekiyor.

Rehber sıkıntısı!
Ankara Kalesi hırsızlık olayları nedeniyle genelde kapalı tutulurken, yalnızca yılın belli dönemlerinde açılıyor. Bu nedenle Ankara Kalesi'ni ziyaret etmeye gelen turistler, genelde kalenin surlarını gezebiliyor. Kalenin surlarına çıkan yol ise birçok seyyar satıcı tarafından adeta işgal edilirken, sözde rehberlik yapmak isteyen küçük çocuklar da sıkıntı yaratıyor. Rehberlik yapmaya çalışan küçük çocuklar yanlış bilgi aktarmanın yanı sıra turistlerden zorla para da istiyorlar.

Başkentin en önemli tarihi alanlarından biri olmasına karşın Ankara Kalesi'nde güvenlik sıkıntısı da yaşanıyor. Bu durum bölgede bazı asayiş sorunlarına yol açarken, özellikle geceleri kalenin surlarının madde bağımlıları ve evsizlerin barınağı haline gelmesine neden oluyor. Kalede ayrıca yeterli bir ışıklandırma sistemi de bulunmuyor.

Kalenin ziyarete açık surları ise izmarit, kuruyemiş ve kırık cam şişelerinin çöpleriyle dolu. Surların gözetleme oyuklarının yanı sıra birçok bölümde ateş yakıldığı duvarlardaki islerden anlaşılırken, surların duvarlarına da yazı yazılarak zarar verildiği gözleniyor. Surların yüksekliğinin yaklaşık 5-6 metre olması da iç içe surların bulunduğu alanda oynayan çocukların güvenliğini tehdit ederken, bölgede bazı çocukların surlardan düştüğü ve buna benzer birçok kaza yaşandığı dile getiriliyor.

Kalenin mimari özellikleri
Ankara Kalesi'nin yapılış tarihi kesin olarak bilinmiyor. Kalenin Ankara'da askeri bir garnizon bulunduran Hititler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Hititlerden bu yana hep aynı yerde bulunan, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular dönemlerinde birçok kez onarılan Ankara Kalesi, tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşuyor. Dış kale eski Ankara'yı da içinde barındırıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.